Menținerea sub control a cheltuielilor de orice fel reprezintă o misiune dificilă pentru majoritatea dintre noi, inclusiv pentru persoanele care dețin venituri medii sau mari. Prin urmare, următoarele cinci bune practici îți vor fi utile pentru o mai bună liniște și stabilitate financiară.
1. Ține evidența cheltuielilor folosind o aplicație mobilă dedicată
O modalitate practică și tot timpul la îndemână este să ții evidența cheltuielilor lunare cu ajutorul unei aplicații mobile pe care să o instalezi pe smartphone-ul tău.
Dacă nu îți place să ai o agendă sau să notezi pe diverse hârtii pe care le poți pierde sau rătăci prin sertare, aplicația mobilă reprezintă o soluție modernă de control al banilor. Prin intermediul acesteia vei vedea câți bani cheltui pe diverse lucruri sau activități mai mult sau mai puțin utile.
2. Ia legătura cu banca dacă nu poți plăti creditele în derulare
În situația în care deții un credit ipotecar, precum prima casă, sau de consum, precum creditul de nevoi personale, și întâmpini dificultăți în achitarea ratelor, cel mai indicat ar fi contactezi banca. Astfel de probleme pot apărea fie din cauza gestionării necorespunzătoare a veniturilor personale, fie ca urmare a unor situații critice, precum crize economice, cheltuieli mari neprevăzute etc.
În primul rând, instituția bancară va lua la cunoștință faptul că ai o problemă financiară cu care te confrunți și, totodată, te poate ajuta cu o soluție de refinantare credit.
3. Renunță la cheltuieli inutile și stabilește-ți obiective financiare
Cheltuielile inutile produc dezechilibre financiare bugetului lunar și anual. Vezi care sunt acestea și, pe cât posibil, elimină din ele. De exemplu, renunță la mâncarea fast-food în detrimentul alimentelor care se strică în frigider sau la achiziția de suveniruri nefolositoare din vacanțe. Toate cheltuielile fără rost pot aduna o sumă semnificativă de bani pe care îi poți folosi pentru lucrurile cu adevărat esențiale.
Încă un sfat are legătură cu shopping-ul impulsiv. Evită să faci asta, mai ales când ai un buget limitat și ai lucruri importante de realizat. Este ușor să cazi în plasa reducerilor agresive pe care comercianții le gândesc periodic. Foarte posibil tu nu ai nevoie deplină de un anumit produs sau serviciu, dar vei vedea un preț suficient de „convingător” pentru a face o plată ce se poate dovedi inutilă. Cu alte cuvinte, ai fost convins de o emoție puternică de moment, nu de o gândire rațională.
Cele mai citite articole
Stabilirea unor obiective financiare pe care să le îndeplinești sunt absolut necesare. Ele te vor ghida și motiva să te concentrezi pe o viață financiară sănătoasă. Fără obiective, vei avea tendința să cumperi foarte ușor diverse lucruri, respectiv să renunți la fel de ușor la orice metode de economisire a banilor.
4. Pregătește din timp soluții pentru cheltuielile neprevăzute
Cheltuieli neprevăzute pot apărea chiar atunci când ți-e lumea mai dragă. Așadar, îți recomandăm să te gândești serios și din timp la o metodă de economisire a banilor câștigați.
De exemplu, te poți gândi la crearea unui cont de economii cu o dobândă aferentă, în care să-ți direcționezi o anumită sumă lunar din veniturile obținute. În orice caz, este ideal să ai bani puși deoparte pentru cheltuieli neașteptate sau, de ce nu, pentru lista ta de dorințe.
5. Păstrează-ți calmul și cere ajutor în situații financiare dificile
Nu în ultimul rând, faptul că poți întâmpina anumite probleme financiare nu ar trebui să te demoralizeze total. Există, într-adevăr, un stres economic care se poate declanșa chiar și în momentul în care ai bani și nu știi să-i gestionezi. Așadar, încearcă pe cât posibil să tratezi situația dificilă cu calm și, în același timp, cu luarea celor mai bune decizii.
Dacă nu găsești soluțiile potrivite sau convingătoare, poți apela la rude, prieteni apropiați sau chiar la un consilier financiar. Din mai multe surse, vei găsi cu siguranță o rezolvare bună.
Bunele practici pentru a-ți menține sub control cheltuielile și a evita astfel situațiile nedorite, fac parte din așa numita educație financiară. Acordă atenție celor de mai sus și bucură-te de o viață sănătoasă din toate punctele de vedere.
Sursa foto: Shutterstock