Amenajarea unei terase cu grătar: 10 Idei creative

Află în continuare:

– Care sunt principalele tipuri de terase

– Ce diferențe există între grătarele de terasă

– 10 idei creative de decorare a terasei cu grătar

Când toate lucrările de la casă sunt terminate, este timpul să te bucuri de o meritată siestă, locul ideal fiind evident: terasa. O astfel de extindere a casei este o ocazie excelentă de relaxare în conexiune cu natura, fără însă a renunța la o oarecare doză de confort și modernitate.

  • Principalele tipuri de terase

Terasa redă bucuria de a trăi în prezent, capacitatea de a te bucura de orice vreme și zi din săptămână. Nu există zile proaste și zile bune de stat pe terasă!

Terasa deschisă

Acesta este cel mai simplu tip de terase. Este vorba în mod tradițional de o pardoseală din lemn ce reprezintă o extensie a casei. Pardoseala în sine poate fi din lemn, dar mai nou și din piatră sau gresie. Dacă optezi pentru lemnul natural, atunci fii pregătit pentru reparații și întreținere periodică. Cu cât lemnul este mai dur, cu atât este mai rezistent la capriciile vremii și la schimbările de temperatură. Se recomandă ca pardoselile din lemn să fie curățate anual cu o perie și soluție de detergent, șlefuite și acoperite cu o soluție de impregnare specială. Arhitectura minimalistă a terasei în aer liber implică un stil de design modern. Elementele de decor din beton și sticlă, mobilierul masiv din lemn natural și materialele textile de culori ecologice se vor potrivi perfect

Terasa acoperită

Unul dintre cele mai importante elemente ale unei astfel de terase este acoperișul. Acesta poate îndeplini mai multe funcții.

Acoperișul decorativ nu doar protejează împotriva ploii și a vântului, ci creează și o zonă de umbră și limitări vizuale interesante. Acesta, spre deosebire de acoperișul tradițional de terasă, care este o extensie a acoperișului casei în sine, îndeplinește sarcini foarte specifice: protejează împotriva ploii, zăpezii, vântului și soarelui.

Există, mai nou, acoperișuri retractabile de terasă foarte interesante. Alegerea materialelor pentru un astfel de acoperiș nu este limitată. Se pot utiliza lemnul, sticla, diverse tipuri de țesături rezistente la intemperii, plastic. Pe o astfel de terasă protejată se poate pune și o canapea moale pentru relaxare și lectură sau se poate organiza o zonă cu o masă rotundă și scaune clasice vieneze.

Dar o terasă, indiferent câte decorațiuni inspirate ar avea și dacă este liberă sau acoperită, fără gratarul neaoș românesc nu este completă, nu-i așa?

Mâncărurile delicioase cu o aromă unică de grill sunt un prilej excelent pentru a petrece timpul în aer liber cu cei dragi. Iată un motiv principal pentru care grătarul este atât de întâlnit pe terase și de iubit. Nu ai terasă prelungită cu o grădină? Nu ai pierdut nimic. Poți face grătar (cu respectarea condițiilor de siguranță și legalitate) chiar și pe balcon.

  • Cum alegi corect grătarul pentru terasă?

Dimensiunea grătarului

În primul rând, alege grătarul care se potrivește perfect nevoilor familiei tale. În grădină sau pe terasă, modelele de grill cu cărbune sau gaz sunt cele mai bune, deoarece nu necesită un cablu electric.

Dacă faci grătar în principal pentru un grup restrâns de membri ai gospodăriei, un grătar mic care nu impune atât de multă curățare ca un dispozitiv mult mai mare va fi cel mai bun.

Totuși, dacă dai petreceri grandioase din când în când, un grătar mare va fi o soluție mai practică, mai ales dacă și terasa este una extinsă, alături de decorațiuni suspendate.

Pe de altă parte, pentru cei cărora le plac preparatele la grill, dar nu au decât un balcon, cea mai bună soluție va fi un grătar pliant ușor.

În acest caz, asigură-te că îți procuri un model care după montare este cât mai stabil posibil, dar și că se pliază la o dimensiune mică, astfel încât transportul și depozitarea lui să nu fie o problemă.

Dacă grătarul trebuie utilizat frecvent pe o terasă deschisă, acesta trebuie să fie din oțel inoxidabil. Există și variante de grătare clasice din cărămidă (zidite), dar ele sunt ceva mai rare.

Poți cumpăra o husă specială (dacă nu vine cu una când îl cumpărați) pentru grill care să îl protejeze împotriva efectelor adverse ale condițiilor meteorologice.

De asemenea, este posibil să ai nevoie de un paravan special împotriva vântului când folosești grătarul pe terasă, datorită căruia zona de luat masa nu va fi poluată cu noxe de la arderea cărbunelui, plus că nici polenul sau nisipul sau praful din curte nu vor intra în alimentele puse pe grill la fiecare rafală de vânt.

Cele mai citite articole

Grătarele pe cărbuni

Cel mai popular și mai vechi model de grill de exterior rămîne totuși un grătar cu cărbune. Aroma caracteristică de fum și timpul de preparare scăzut fac grătarele de acest fel  foarte populare.

Aspectul și facilitățile oferite de grill-ul de terasă

Un avantaj suplimentar este dat de forma grătarului. Aceasta poate să fie cel mai adesea rotundă sau dreptunghiulară.

Există multe modele de grill disponibile în magazinele online de specialitate, echipate cu diverse funcții și accesorii suplimentare.

Populare sunt acele grătare de terasă cu capac, cu spațiu suplimentar pentru pregătirea alimentelor și depozitarea accesoriilor, cu tăvițe de cenușă retractabile (excelente pentru o curățare mai ușoară).

Unele modele mai moderne sunt echipate cu un termometru și o gură de aerisire reglabilă pentru un control mai bun al temperaturii de frigere. Capacul păstrează toată aroma din interior, ceea ce sporește gustul cărnii și legumelor fripte pe un astfel de grill.

Singurul dezavantaj este acela că durează mai mult pentru a-l pune în funcțiune. Este nevoie de ceva timp pentru a aprinde cărbunele și a obține temperatura potrivită frigerii. Cu toate acestea, pentru iubitorii de grătare cu cărbune, aceasta nu este o problemă. În plus, necesită o procedură mai laborioasă de curățare, de preferință imediat după utilizare.

Gratare de terasă cu gaz

Aceste modele de grătare de grădină sunt foarte ușor de utilizat, se încălzesc rapid și temperatura poate fi ușor reglată. Datorită mai multor arzătoare independente, cele mai noi tipuri permit a se găti mai multe feluri de preparate în același timp la temperaturi diferite.

Aceste grill-uri de exterior ating temperatura dorită mult mai repede decât modelele pe bază de cărbune sau cele electrice. Ele sunt gata de funcționare în câteva momente după pornire, ceea ce va permite să se înceapă gătitul aproape imediat, iar procesul de aprindere este limitat la pornirea arzătorului prin apăsarea unui buton. Ușurința de curățare este, de asemenea, un avantaj semnificativ, deoarece nu este nevoie să se îndepărteze reziduurile de cărbune și cenușă. Acest model de grătar va funcționa perfect chiar și pe balcon, nu doar pe o terasă cu grădină.

Gratarele electrice

Un grătar electric este compact și, foarte important, este destinat utilizării atât în interior, cât și în exterior.

De asemenea, este perfect atunci când dorești să ai viteză și confort la frigerea cărnii și legumelor. Un astfel de grill modern trebuie doar conectat la priză. Suprafața pentru grătar electric are un strat antiaderent, care facilitează prepararea alimentelor și curățarea ulterioară. Suprafața se încălzește uniform, deci nu este nevoie să îți faci griji cu privire la arderea alimentelor puse la fript.

  • 10 idei de amenajare a unei terase cu grătar

 1. Așează doar niște ghivece cu plante mari și o balustradă pe marginea terasei. Împreună cu o masă și niște scaune de ratan vei avea rapid un loc frumos pentru a te întâlni cu prietenii și pentru a admira peisajul frumos, în timp ce vă delectați cu o friptură la grill.

 2. Poți face podeaua terasei cu grătar din lemn natur și să alegi un mobilier robust, care poate fi, de asemenea, în același stil ca pardoseala. Lasă restul peisajului așa cum este și te vei bucura în mod sigur de spațiul tău de relaxare.

 3. O modalitate economică și rapidă de a crea o terasă diferită: nisipul compactat este ușor de așezat în locul podelei clasice. Într-un spirit de design ecologic vei obține un spațiu minunat pentru a te aduna prietenii la un grătar delicios în weekend visând la plajă și la mare.

 4. Scaune și o masă bune, plus un grătar portabil, iată de ce ai nevoie pentru a te bucura de o terasă pe deplin. Cu niște ghivece de plante luxuriante și o podea din ciment brut, plus câteva lampioane cu leduri ce se pot aprinde seara, succesul este garantat.

 5. O notă de eleganță pe care toată lumea o poate obține cu ușurință este crearea unei pergole bine luminate pentru a avea un spațiu de relaxare noaptea pe terasă. Pardoseala din lemn oferă un aer sofisticat în combinație cu mobilierul special tratat pentru uz extern. Astfel, vei avea acasă o terasă demnă de orice pensiune de lux.

 6. Cu piese de mobilier confortabile așezate pe o terasă acoperită, cu o pardoseală din lemn de esență tare, cu ghivece mari în care sunt puși lămâi sau palmieri pitici, vei putea obține cu ușurință un decor simplu, dar de efect.

 7. Un spațiu suplimentar pentru o familie numeroasă poate fi construit pe terasă, adăugând o masă lungă cu scaune, în plus față de un mic mobilier în stil bar.

 8. Există ceva ce nu poți rata pe terasă: o masă! Oricum ar fi ea: rotundă, dreptunghiulară sau pătrată, din lemn, fier forjat sau plastic. Ceea ce contează este să o ai, astfel încât să te poți bucura cu adevărat de acel spațiu fantastic pentru casă, care oferă întotdeauna un peisaj unic. Micile lumânări sau felinare cu led puse pe masă, vor crea o atmosferă romantică. Adaugă și un grătar pe terasă, pentru a te delecta cu frigărui delicioase și sănătoase.

 9. Pentru a defini podeaua zonei exterioare unde se află grătarul, ia în considerare materialele de podea sigure pentru spațiul în care vei găti. Alege materiale rezistente la căldură precum cimentul, cărămizile, pietrele sau plăcile ceramice (gresia).

 10. Rezervarea spațiului pentru verdeață în zona de grătar, ajută la transformarea locului într-unul mai plăcut și confortabil. Într-un mediu foarte mic, profită de pereți și atârnă ghivece, creând un panou vertical vegetal. Pentru spații mai mari, o opțiune bună este să lași spații între piesele de mobilier pentru a planta acolo unele specii de flori sau plante cu frunziș mare. O altă alternativă excelentă este crearea unei grădini de legume, cu ierburile la alegere, care pot fi folosite ca mirodenii în timpul preparării mâncării. Pe lângă accesul ușor la gătit, unele plante precum rozmarinul și busuiocul parfumează spațiul terasei.

Cele mai citite articole

Share your love