Dacă vei întreba un medic sau un nutriționist care sunt produsele lactate cele mai sănătoase, aceștia vor menționa urda în capul listei. Dacă le vei cere să îți și explice de ce, îți vor spune că urda are cel mai scăzut conținut de grăsimi saturate din toată gama de brânzeturi și totodată are un aport caloric scăzut.
În schimb, conține multe proteine și minerale de care organismul uman are nevoie în procesele metabolice.
De aceea, atât medicul cât și nutriționistul îți vor recomanda să incluzi acest aliment în dietă, iar noi îți vom arăta care sunt beneficiile la care să te aștepți.
Te ajută să slăbești
Tocmai ce am precizat mai devreme că urda are un conținut scăzut de calorii, ceea ce o face un ingredient ideal în dietele pentru slăbire. Mult mai bogat este conținutul de aminoacizi care ajută la arderea grăsimilor și te ajută să slăbești mai ușor, mai ales dacă apelezi și la exerciții fizice sau faci multă mișcare.
Nu în ultimul rând, urda este un aliment sățios, care face să dispară pentru mai mult timp senzația de foame, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin.
Ideal este ca urda să fie consumată la micul dejun sau la cină, când se recomandă alimente mai ușoare.
Nu îți crește colesterolul
Urda se obține prin fierberea zerului rămas de la prepararea cașului, care preia cea mai mare parte a grăsimilor din lapte. Dacă laptele este obținut de la animale hrănite natural pe pășuni, așa cum este cazul urdei de Ibănești conținutul de grăsimi este mai scăzut. În general, acesta variază între 8% și 12%, fapt pentru care urda este recomandată personalelor cu colesterolul crescut.
Se știe că grăsimile saturate sunt principala cauză a creșterii colesterolului, iar consumul de urdă te poate ajuta să revii la valorile normale. Nu este suficient doar să consumi urdă pentru a reduce colesterolul, fiind nevoie de un regim adecvat și de multă mișcare, pentru eliminarea grăsimilor.
Contribuie la regenerarea ficatului
Cele mai citite articole
Colesterolul mărit despre care vorbeam constituie și una dintre cauzele problemelor care apar la nivel hepatic. Ficatul gras este cea mai frecventă afecțiune datorară hipercolesterolemiei, care poate genera probleme mai grave. Din fericire, ficatul este un organ care are capacitatea de a se regenera, însă trebuie să îi fie create condițiile necesare.
Am văzut mai devreme că urda nu conține multe grăsimi care măresc colesterolul, eliminând astfel una din cauzele bolilor hepatice. În compoziția urdei se găsesc și aminoacizi cu sulf, despre care s-a dovedit că au un rol important în regenerarea ficatului.
Crește masa musculară
Urda nu doar că te ajută să slăbești, dar are și o contribuție importantă în modelarea siluetei. Explicația stă tot în conținutul bogat de aminoacizi, dintre care unii contribuie la formarea fibrelor musculare.
De aceea, chiar dacă nu ai probleme cu kilogramele, este recomandat să consumi urdă, dacă vrei un corp dezvoltat armonios și o musculatură puternică.
Din același considerent, urda este recomandată în dieta copiilor aflați în perioada de creștere, dar și a persoanelor care fac mult efort fizic.
Reduce riscul de diabet de tip II
Diabetul zaharat de tip II este considerat boala secolului XXI având o incidență care crește îngrijorător de la an la an. Sedentarismul, supraponderabilitatea și alimentația nesănătoasă reprezintă principalele cauze ale diabetului, care poate apărea la orice vârstă.
Boala se declanșează când organismul nu mai poate gestiona asimilarea glucozei la nivelul celulelor. Aceasta rămâne în sânge, având ca efect creșterea glicemiei și o serie întreagă de complicații care pot porni de aici.
S-a constatat că urda ajută la reglarea nivelului glicemiei, așa că un consum regulat scade riscul apariției diabetului.
Mai trebuie să reții că aceste efecte benefice se amplifică atunci când urda este consumată împreună cu cât mai multe verdețuri și legume proaspete.