Durerile de stomac nu sunt deloc plăcute, iar la baza acestui disconfort poate sta un stil de viață nesănătos, cu alimente care provoacă indigestie, sau o afecțiune mai mult sau mai puțin gravă. În cazul în care o durere de stomac persistă o perioadă mult prea lungă de timp, ar fi bine să consulți un medic cât mai repede, pentru a identifica exact cauza și a vedea care este cel mai bun tratament în situația ta. Cu cât amâni mai mult vizita la medic, cu atât riști ca o banală durere de burtă să se transforme într-o afecțiune mai gravă.
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de stomac:
Indigestia
Indigestia apare de cele mai multe ori după ce consumi alimente cu multe grăsimi, alimente condimentate sau preparate care nu au fost gătite în cele mai bune condiții. Cel mai probabil te-ai confruntat cu o indigestie după ce ai mâncat în oraș o pizza sau un hamburger care părea să aibă un gust îndoielnic (nu mai bine cauți tu o reteta pizza și o prepari cu ingrediente de calitate, din surse sigure, care nu îți provoacă indigestie?). Indigestia mai poate însă să apară și în alte situații, cum ar fi: mâncatul în grabă, exces de cofeină, exces de alcool, fumat sau stres intens. Indigestia poate fi ușor recunoscută – apare durerea abdominală, greața, balonarea și un apetit scăzut.
Intoleranța alimentară
Cele mai citite articole
O altă cauză a durerilor de stomac este intoleranța alimentară, mai greu de identificat pentru că reacția organismului apare de cele mai multe ori după 48 ore de la ingerarea unui aliment pe care sistemul tău digestiv nu îl tolerează foarte bine. Se manifestă prin greață, arsuri stomacale, crampe, diaree, chiar și dureri de cap. Intoleranța poate să apară la diverse alimente – vorbim astfel de intoleranță la lactoză (cea mai frecventă), intoleranță la gluten, intoleranță la alcool sau la fructoză (în acest caz, afecțiunea este genetică). Practic, intoleranța apare atunci când sistemul digestiv nu produce suficiente enzime pentru a digera aceste alimente.
Gastrita
Gastrita poate fi confundată ușor cu o indigestie, însă ea nu trece chiar atât de ușor pentru că implică o inflamație a mucoasei stomacale care provoacă în special dureri în capul pieptului. Gastrita apare în urma unui consum excesiv de alcool, în cazul administrării de antiinflamatoare pentru o perioadă mai lungă de timp (fără să se folosească probiotice), sau în cazul în care te infectezi cu bacteria Helicobacter pylori. Dacă această infecție bacteriană cu H. Pylori nu este tratată, riști ca gastrita să evolueze în ulcer gastric.
Gastroenterita
Gastroenterita este o afecțiune de cele mai multe ori virală, provocată de bacterii și paraziți. Se manifestă prin greață, diaree, crampe abdominale și febră mare. Dacă nu se intervine la timp cu un tratament adecvat, se poate ajunge la deshidratare.
Durerile de stomac nu trec de la sine decât în cazul unei indigestii simple. În restul cazurilor, vei avea nevoie de un consult medical de specialitate și de un tratament corespunzător pentru a elimina cauza ce a provocat disconfortul.