Țara noastră și-a câștigat de mult locul în rândul celor mai cunoscuți producători de vinuri la nivel mondial, astfel că nimeni nu se poate plânge de lipsa vinurilor autohtone de calitate. Cu o arie de selecție atât de vastă, alegerea unui astfel de vin devine totuși o misiune destul de dificilă, dacă nu ai câteva repere după care să te ghidezi.
Noi îți oferim trei sfaturi care să te ajute să faci cea mai bună alegere, în funcție de preferințele tale.
Culoarea
Unul din criteriile de bază după care se clasifică diferitele soiuri de vin este culoarea, iar din acest punct de vedere există trei categorii distincte. Este vorba de vinurile roșii, vinurile albe și vinurile rose, care pot fi recunoscute fără niciun fel de ajutor, chiar și de o persoană care intră pentru prima dată într-un magazin de vinuri.
Vinurile albe și cele rose sunt considerate vinuri mai ușoare, care se consumă reci, alături de mâncăruri slabe, cu carne sau sosuri albe.
De cealaltă parte, vinurile roșii au un gust mai pronunțat și o anumită greutate, în funcție de nivelul de conținutul de tanin. Acestea se consumă la temperatura camerei, în compania brânzeturilor și a mâncărurilor cu carne roșie sau cu un conținut mare de grăsime.
Vinurile de la Crama Oprișor sunt disponibile în toate cele trei variante, provenind dintr-o zonă cu o bogată tradiție viticolă, situată în sud-vestul țării.
Perioada de maturare
Se spune că un vin este cu atât mai bun cu cât este mai vechi, astfel că vârsta este un indicator important al calității acestei băuturi. Aceasta depinde în cea mai mare măsură de perioada de maturare, adică de timpul scurs de la prima pritocire până la îmbuteliere. În tot acest timp, vinul este păstrat în butoaie de stejar și își modifică proprietățile de la an la an.
Cele mai citite articole
Maturarea este importantă mai ales în cazul vinurilor roșii, care au nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a-și desăvârși calitățile. În cazul lor, maturarea poate dura între șase luni și câțiva ani, în timp ce vinurile albe și ating maturitatea deplină într-o perioadă mai scurtă, de cel mult un an și jumătate.
Acestea sunt păstrate în recipiente de inox, însă există și vinuri albe speciale, păstrate perioade mai lungi de timp în butoaie de stejar.
Este și cazul vinului Ezoterik Primo vin alb 0,5 l de la Crama Oprișor, obținut din struguri Chardonnay recoltați în 2012 și ținut la maturat 8 ani în butoaie de stejar.
Corpolența
Corpolența este dată de conținutul de zahăr și de alcool, reprezentând un at element definitoriu pentru evaluarea calității unui vin. Cu cât vinul este mai corpolent, cu atât se consideră că este de o mai bună calitate, iar de acest lucru îți poți da seama după prima înghițitură.
Un vin corpolent are o textură mai densă, datorită căruia este ușor vâscos și lasă urme pe interiorul paharului, denumite „picioare”. Se poate vorbi de un vin cu adevărat corpolent în cazul celor cu un conținut de alcool mai mare de 13-14%.
Corpolența este specifică mai ales vinurilor roșii, cele lipsite de această caracteristică fiind considerate fără valoare comercială, implicit de slabă calitate.
Un exemplu bun de vin corpolent este Smerenie vin roșu 0,75 l de la Crama Oprișor, care oferă niște arome întâlnite mai rar la vinurile românești. Este vorba de un cupaj obținut din trei soiuri de vinuri roșii ale cramei, respectiv Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder. A rezultat astfel un vin de un roșu intens, cu miros de vișine coapte și rășină, completat de un gust misterios și meditativ.
Nu în ultimul rând, mai trebuie precizat că vinurile autohtone se potrivesc cel mai bine cu mâncarea tradițională românească, fiind de preferat ca soiul ales să provină tot din regiunea specifică preparatului culinar alături de care este servit.