Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a devenit primul film românesc care a primit nominalizări la premiile Oscar.
Acest film prezintă povestea primului an de după tragedia din clubul Colectiv și a primit două nominalizări la Premiile Oscar, la categoria „cel mai bun lungmeraj internațional” și „ce mai bun lungmetraj documentar”.
La categoria documentar, Colectiv va concura cu „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”.
În schimb, la categoria lungmetraj internațional, rivalele filmului sunt „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).
Este doar a doua oară în istoria Oscarului când un film documentar are două nominalizări, după Honeyland.
Colectiv a avut însă numeroase recenzii pozitive, fiind desemnat cel mai bun film într-o limbă străină de National Society of Film Critics din SUA, în timp ce National Board Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaționale.
Cum arată cotele la pariuri pentru filmul Colectiv
La categoria cel mai bun documentar, Colectiv este văzut cu a doua șansă la câștigarea trofeului, potrivit cotelor publicate de NetBet pariuri. Astfel, Colectiv are cota 3.00, fiind devansat doar de Timp (cota 1.71). My Octopus Teacher și Crip Camp au cota 7.00, iar The Mole Agent are cota 21.00.
În schimb, la categoria cel mai bun film internațional, Colectiv este văzut cu șansa a treia, având cota 8.00. Favorit este văzut filmul Another Round, care are cota 3.00, urmat de Quo Vadis, Aida?, cu o cotă de 4.35. În fine, Better Days are cota 13.00, iar The Man Who Sold His Skin are cota 21.00.
Cele mai citite articole
Colectiv, lăudat puternic de presa internațională
Documentarul Colectiv spune povestea primului an trecut de la incendiul din clubul bucureștean cu același nume, în urma căruia 64 de oameni și-au pierdut viața. Filmul se axează pe o investigație a Gazetei Sporturilor și pe reacția autorităților. Colectiv prezintă lupta între sistem și oameni și linia subțire dintre adevăr și manipulare, într-un sistem de sănătate cu multe semne de întrebare.
Astfel, documentarul a fost lăudat puternic de presa internațională după lansările din SUA și Marea Britanie. The Times a scris că acesta este cel mai bun film despre jurnalism de la „Toți oamenii președintelui” încoace, iar Financial Times și The Guardian i-au acordat 5 stele din 5.
De asemenea, inclusiv ziarul The New York Times a avut cuvinte de laudă la adresa documentarului.
„Unele documentare vă dau asigurări că lumea este mai bună atunci când s-au încheiat pentru că nedreptatea a fost expusă. Altele insistă că poate fi mai bună. Colectiv nu oferă astfel de paliative. Schițează în schimb un exemplu onest, afectiv, oarecum utopic și demodat de ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puțin îngrozitoare”, au comentat cei de la The New York Times.
În schimb, cei de la The Guardian consideră că evenimentul din România trebuie să fie un avertisment pentru toată lumea.
„Este, totodată, un avertisment și pentru noi”, au comentat britanicii de la The Guardian.
Inclusiv Washington Post a publicat o recenzie laudativă la adresa documentarului Colectiv. „Un amestec de șovinism tribal și mândrie naționalistă a împiedicat transferul pacienților spre unități de arși mai bine echipate din țări precum Austria și Germania. Iar rezultatul a fost o falsificare a eticii medicale, lăcomie corporatistă și complicitate guvernamentală, toate acestea ducând la suferințe de nedescris și pierderi inutile de vieți”, a comentat sursa citată.
Gala Premiilor Oscar 2021 va avea loc pe 25 aprilie. Pe 10-11 aprilie, Colectiv va afla dacă a câștigat la Premiile BAFTA, fiind nominalizat la categoria cel mai bun documentar.