Aspiratorul este un electrocasnic banal, dar deosebit de important pentru curățenia casei. Fără el, particulele mărunte de praf ar continua să rămână în locuință și să ne creeze disconfort. Deși a încorporat tehnologia modernă în unele cazuri, aspiratorul funcționează pe baza aceluiași principiu care a dus la inventarea sa: un motor creează un curent de aer care trece printr-un recipient de colectare. Pe lângă un motor bun, un aspirator trebuie să fie și ergonomic, puternic și să nu facă mult zgomot. Aceste două ultime calități cântăresc mult în achiziția acestui aparat electrocasnic, pentru că ne dorim cu toții un aparat care să-și facă treaba bine, dar fără a ne deranja urechile și vecinii. Descoperă în continuare ce trebuie să cunoști dacă vrei un aspirator puternic și silențios.
Tipuri de aspiratoare
Există trei categorii principale de aspiratoare:
- Vertical
- Cu cilindru
- Fără fir
În funcție de metoda de colectare a prafului, aspiratoarele se clasifică în:
- Aspiratoare cu sac
- Aspiratoare fără sac
Aspiratoarele verticale sunt utile când cureți suprafețe mari, în special covoare. Sunt eficiente în scoaterea părului și a prafului din țesături, dar sunt dificil de folosit pe sub mobilă și în zone înguste. De asemenea, sunt mai gălăgioase. Aspiratoarele cu cilindru sunt modelul clasic, echipate cu furtun și un corp principal. Acestea sunt mai puternice, curăță mai bine spațiile înguste, sunt mai silențioase și mai ieftine, dar se manevrează mai greu, mai ales pe lângă mobilă. Aspiratoarele fără fir sunt mai scumpe și au putere mai mică, dar sunt foarte ergonomice și ușoare. În ce privește metoda de colectare, aspiratoarele cu rezervor sunt avantajoase pentru că nu necesită achiziționarea de saci de rezervă sau scuturarea sacului textil. Cele cu sac permit o reținere mai bună a prafului și, dacă sunt de unică folosință, nu eliberează alergeni la desfacerea aspiratorului.
Cum recunoaștem un aspirator puternic?
Multe persoane consideră că puterea motorului indică și o putere de aspirare mai mare, dar acest lucru este parțial fals. Pe lângă acest factor, există și alte specificații care influențează capacitatea aspiratorului de a trage praful, ca de exemplu designul, lungimea furtunului, poziționarea rezervorului sau designul capetelor de aspirare. Dacă puterea motorului îți indică mai degrabă cât curent consumă aparatul, airflow-ul este mult mai relevant pentru puterea de absorție a aspiratorului.
Acest indice exprimă cantitatea de ar aspirată de aparat într-un minut, măsurată în metri cubi sau picioare cubice. Cu cât airflow-ul este mai mare, cu atât aspiratorul absoarbe mai bine. În medie, cele mai multe aspiratoare au un airflow de 1,5-3 metri cubi. Din păcate, nu toți producătorii listează acest indice pe fișa aspiratorului, ci doar 50% dintre ei. Cel mai indicat este să testezi aparatul chiar tu, pe un covor sau altă suprafață.
De ce face aspiratorul zgomot?
Un aspirator emite în medie sunete de 80 decibeli, dar această valoare poate varia, în funcție de anumiți factori care țin de producție, dar și de întreținere și funcționare. Motorul este principala sursă de zgomot, iar cele AC, adică pe curent alternativ, produc sunete mai puternice decât cele DC, pe curent direct. Schimbarea de presiune a aerului în timpul funcționării este una dintre cauze, fiind un fenomen fizic firesc, care apare ca urmare a trecerii aerului cu viteză prin elicea motorului și prin spații de mărime diferită. Cu cât este mai puternic aspiratorul, cu atât este mai gălăgios. Sunetul este amplificat de corpul de plastic al aspiratorului, care vibrează, așa că un aspirator cu carcasă din plastic mai dur este de preferat. Un sunet excesiv de puternic poate indica o defecțiune sau umplerea sacului, filtrului sau rezervorului de praf.
Aspiratorul este indispensabil pentru curățenia și confortul nostru. Găsești aspiratoare la prețuri avantajoase care sunt atât silențioase, cât și puternice. Astfel, curățenia se face rapid și fără bătaie de cap.