Citirea contorului electric

Cu totii avem un contor electric pentru inregistrarea consumului de energie. Acesta ne ajuta, nu doar la monitorizarea nivelului de energie pe care îl consumam, ci și sa ne asiguram  că factura de la furnizorul de energie electrică este conformă cu consumul.

Contorul electric este un aparat care are scopul de a afișa consumul de energie.. Acest consum este facturat în kilowați/oră. 1kwh = 100 watt ore, echivalent cu funcționarea unei lămpi de 100 watt pentru 10 ore.

Indexul poate fi citit de un angajat sau partener al operatorului de distribuție sau chiar de utilizatorul casnic/ industrial, așa cum s-a stabilit în contract. Dacă se alege a doua variantă, acest număr trebuie trimis către compania furnizoare prin intermediul unei aplicații mobile, online sau telefonic. Transmiterea indexului se face doar în perioada pe care furnizorul de energie a comunicat-o.

Citirea contorului electric nu este deloc dificilă, trebuie doar să fim atențila datele furnizate de tipul de contor pe care îl avem.

Principalele categorii de contoare electrice sunt: contoarele cu afișaj digital  și contoarele cu afișaj mecanic.

Citirea contoarelor cu afișaj digital

Cele mai citite articole

Cele mai multe contoare din România sunt de acest gen, iar citirea lor se face de la stânga la dreapta.

Pe lângă valoarea indexului, mai sunt afișate codul identificator numeric (pentru detalii precum ora, cantitatea de energie activă, ș.a.) și unitatea de măsură. Există variante de contoare care prezintă atât consumul zilnic, cât și consumul total dintr-o lună.

Citirea contoarelor cu afișaj mecanic

Contorul cu afișaj mecanic se citește tot de la stânga la dreapta, singura deosebire fiind faptul că cifrele se schimbă prin rotirea discurilor mecanice. Fiecare disc mecanic este notat astfel:

  • Primul disc – 104
  • Al doilea disc – 103
  • Al treilea disc – 102
  • Al patrulea disc – 10
  • Al cincilea disc – 1/10

Discul 1/10 vine, de obicei, precedat de virgulă și evidențiat cu roșu. În acest caz, cifra afișată pe acesta nu se citește. În cazul în care discul nu este evidențiat și nu urmează după o virgulă, atunci se citesc obligatoriu toate cifrele de pe afișaj.

În afară de acestea, o parte dintre furnizorii de energie electrică mai pun la dispoziția utilizatorilor și contoarele inteligente. Avantajul de bază al acestor dispozitive stă în faptul că, prin intermediul undelor radio, se transmite automat indexul către furnizor. Astfel, grija citirii lunare a indexului este eliminată. Mai mult decât atât:

  • defecțiunile se rezolvă rapid datorită transmiterii, în timp real, a informațiilor aferente;
  • consumurile anormale de energie electrică nu mai au loc, pentru că acest contor transmite informații exacte.

Cele mai citite articole

Share your love