Construcții de case moderne și ecologice

Dezvoltarea rapidă a construcției de locuințe din lemn, dă naștere la noi tehnologii și, în același timp, la apariția de noi proiecte de case din materiale de construcție mai moderne. Nu cu mult timp în urmă, specialiștii austrieci au creat un nou material promițător – panouri CLT – panouri din lemn multistrat lipite perpendicular, care oferă materialului o rezistență ridicată și o precizie excelentă a geometriei panourilor produse. Caracteristicile tehnice ale panourilor de CLT contestă betonul și oțelul, deoarece capacitatea de rulare a acestor materiale este comparabilă cu acestea, dar cu o greutate mult mai mică. Marginile lipite ale panourilor CLT reduc formarea fisurilor în îmbinări, spre deosebire de panourile similare fără margini lipite. Prin urmare, panourile au nu numai o suprafață perfect plană, ci și o capacitate suplimentară de rulment. Casele din CLT sunt o versiune mai ieftină a caselor de locuit moderne.

Complexe rezidențiale din panouri CLT

Folosirea materialelor din lemn pentru construcția complexelor rezidențiale cu mai multe etaje, arată neobișnuit în realitățile românești. Dar, în realitate, nu există limitări tehnologice pentru introducerea unei astfel de tehnologii. Panourile CLT nu sunt inferioare structurilor din metal, cărămidă sau beton din punct de vedere al rezistenței și fiabilității. În același timp, sunt mult mai ușoare, ceea ce înseamnă mai convenabil în transport și instalare, și permit, de asemenea, utilizarea fundațiilor mai ușoare și mai ieftine. Sunt mai ecologice, deoarece emit cu 15-20% mai puțin dioxid de carbon. 

Conservă eficient căldura

Cele mai citite articole

Sunt mai eficiente în conservarea căldurii. În acest sens, un panou de 20 cm din lemn lipit, este la egalitate cu un panou din beton de 80 cm. Spre deosebire de stereotipurile populare, CLT este unul dintre materialele rezistente la foc. Așa cum au arătat studiile unuia dintre producătorii europeni, peretele unei case din lemn din CLT cu o grosime de 180 mm, timp de o oră a rezistat la o flacără cu o temperatură de până la 1200 de grade C din interior și s-a încălzit cu doar 10 grade în exterior. Un alt avantaj este viteza construcției. De exemplu, Reședința studențească Brock Commons de 18 etaje din Vancouver a fost construită din panouri CLT în doar 70 de zile. În mod tradițional, asamblarea clădirilor cu înălțimea și volumul similar, durează mai mult de șase luni.

Soluții spectaculoase de design

Trebuie acordată o atenție deosebită acestei metode pentru cei care intenționează să construiască o casă cu două etaje. Datorită rezistenței speciale a panourilor CLT, acestea sunt utilizate chiar și la construcția de instalații industriale. Mai mult, acest material de construcție are un set optim de calități pentru soluții arhitecturale spectaculoase și o varietate de idei de design.

Dacă ne întoarcem la istoria caselor, atunci panourile masive de scânduri din lemn au fost folosite în construcții de secole, și cu toate acestea, datorită metodei de asamblare a unghiurilor, aveau loc multe defecte. Astăzi, tehnologia CLT a transformat panoul într-un material unic, care are o serie de avantaje incontestabile față de alte materiale.

Cele mai citite articole

Share your love