Cum alegi cafeaua perfectă?

O ceaşcă de cafea bună consumată dimineaţa poate influenţa în mod pozitiv întreaga zi. Cafeaua este una din cele mai populare şi mai îndrăgite băuturi de pe întreg globul, situându-se pe locul 3 din punct de vedere al cantităţilor consumate, după apă şi ceai. Cafeaua are o istorie veche de sute de ani, iar începuturile cosumului de cafea sunt învăluite în legende.

Tipuri de cafea – ce să aleg?

În lume există mai multe specii de arbori de cafea, însă două din ele sunt foarte cultivate la nivel mondial, şi anume:

  • cafeaua arabica, primul soi de cafea cultivat, denumită şi cafeaua de munte sau cafeaua arabă. Acest soi de cafea este bogat în arome, parfumat, dulce şi putn acid. Cafeaua arabica conţine mai puţină cofeină decât alte soiuri, însă are o aromă mai intensă şi boabe de calitate superioară;
  • cafeaua robusta, originară din Africa Centrala şi de vest, poate creşte la altitudini de până la 600 metri, s-a adaptat la zonele calde cu umiditate crescută şi rezistă la atacul paraziţilor. Această cafea are o cantitate dublă de cofeină şi este foarte productivă.

Proprietăţi nutritive şi efecte secundare ale unui consum ridicat de cafea

Cafeaua este recomandată pentru beneficiile pe care le aduce şi pentru proprietăţile nutritive pe care le are, o ceaşcă de cafea neîndulcită nu conţine grăsimi şi zaharuri, ci vitamine şi minerale precum magneziu, cofeină, potasiu, mangan, niacină, riboflavină şi proteine. 

Cele mai citite articole

Pe de altă parte, un consum ridicat de cafea poate duce la stări de nervozitate, nelinişte, la insomnie, greaţă şi vărsături, precum şi dureri de cap, diaree, anxietate şi agitaţie. Persoanele care consumă peste 6 ceşti de cafea zilnic sunt predispuse la aceste simptome, de anxietate şi agitație.

Cum alegi cafeaua perfectă pentru tine?

Cafeaua perfectă depinde de boabele culese, de preferinţele consumatorilor, dar şi de:

  • țara de origine sau regiunea de origine;
  • soiul de boabe de cafea;
  • modul de prăjire al boabelor;
  • modul de măcinare al boabelor;
  • modul de preparare al cafelei.

Cafeaua poate fi preparată:

  • la ibric, cea mai cunoscută metodă de preparare. Cafeaua turcească se prepară cu ajutorul unui ibric cu apă clocotită la care se adaugă cafeaua măcinată fin;
  • la filtru, o metodă modernă de preparare a cafelei, fiind recunoscută şi apreciată pentru aromă fină şi puternică;
  • la espressor, rezultatul fiind cea mai bună şi mai pură cafea;
  • la presă franceză, un mod mai ciudat de preparare al cafelei care foloseşte un filtru de sticlă şi un filtru piston ce poate fi coborât în recipient;
  • moka, un mod de preparare ce foloseşte un recipient din metal. Cafeaua are un gust plăcut şi modul de preparare este cunoscut sub denumirea de macchinetta.

Fără doar şi poate, cafeaua este cea mai comercializată şi mai bine vândută băutură din lume, existând atât de multe de varietăţi de cafea şi de arome, încât niciodată nu vor şti consumatorii că le-au încercat pe toate. 

Cele mai citite articole

Share your love