Cum amenajezi o baie de serviciu?

Băile de serviciu sunt adesea caracterizate prin dimensiuni reduse, drept pentru care organizarea acestora se poate transforma într-o adevărată provocare. Pentru că poate fi dificil să amenajezi un astfel de spațiu am pregătit pentru tine câteva idei care să-ți fie utile în procesul de amenajare a unei băi de serviciu. 

Alege obiecte sanitare de dimensiuni reduse

Baia de serviciu nu îți va permite în general să instalezi mai mult decât un vas de toaletă și o chiuvetă. Practic, baia de serviciu este o soluție de compromis, care îți permite să folosești facilitățile unei băi, dar și caracteristicile unui spațiu de depozitare, de mici dimensiuni, pentru obiectele de curățat. Așadar este indicat să alegi articole sanitare pentru baie de dimensiuni reduse, pe care să le așezi suspendate, astfel încât să poți eficientiza cât mai mult spațiul disponibil. 

Folosește etajere și rafturi pentru depozitare

Pentru că nu vei avea foarte mult spațiu pentru a depozita diferite lucruri, este indicat să ai în vedere achiziționarea unor rafturi speciale, de preferat din structuri metalice ușoare, cu modele deschise, care să ai acces rapid la produsele de care ai nevoie. 

Rafturile așezate pe perete nu îți vor fura din spațiu, iar acest lucru te va ajuta să eficientizezi puținul loc de care dispui. Etajerele și rafturile ar trebui amplasate pe peretele opus intrării în baie, ca să poți ajunge ușor la obiectele expuse, fără să fii incomodat de ușă. 

Instalează un dispozitiv de ventilare

Dacă baia ta de serviciu are o fereastră pe care să o poți folosi pentru aerisire, acest lucru este perfect, însă dacă fereastra lipsește, vei avea nevoie de un sistem de ventilare. Acesta te va ajuta la aerisirea spațiului și prevenirea apariției condensului.

Instalează o pardoseală care se curăță ușor

Cele mai citite articole

Ca în orice alt tip de baie, vei avea nevoie de o pardoseală pe care să o cureți cu ușurință, astfel încât să poți păstra nivelul optim de igienă. Poți alege gresie și faianță, piatră naturală sau poți căuta variante adiacente, cum ar fi covorul PVC, vinilul la sul sau vinilul modular.

Nu este indicat să montezi parchet într-o baie de serviciu, așa cum nici pentru băile normale nu reprezintă o soluție bună. Practic parchetul poate suferi variații de volum ca urmare a umidității ridicate, iar din acest motiv este recomandat să folosești sisteme de acoperire care să fie potrivite. 

Pentru că vorbim despre o baie de serviciu, aceasta nu va necesita o mare cantitate de materiale de acoperire, iar pentru a eficientiza costurile, poți cumpăra materiale pentru renovarea băii principale, adăugând la acestea un surplus pentru baia de serviciu. 

Folosește culori deschise pentru pereți și tavan

Pentru că băile de serviciu sunt în general mici, este recomandat să folosești trucuri de amenajare care să creeze iluzia unui loc mai spațios. În general acest lucru se poate face prin instalarea placajelor ceramice pe pereți sau prin realizarea unor pereți din oglindă, sau pur și simplu prin alegerea unei culori de fond cât mai deschise.

În general sunt preferate nuanțele de alb pentru că scot în evidență luminozitatea și creează iluzia unei băi mai mari. Poți încerca și diferite jocuri de nuanțe, cu lumini și umbre, însă dacă încăperea este foarte mică, atunci ar trebui să te rezumi la o singură culoare, de preferat cât mai simplă și mai deschisă. 

Băile de serviciu nu trebuie să fie prin definiție sumbre și aglomerate, ci poți foarte ușor să le transformi în locuri unde să-ți facă plăcere să intri. Alege materiale potrivite, articole sanitare adecvate, organizează corect obiectele din baie, ca să beneficiezi de un spațiu eficient și agreabil.

Cele mai citite articole

Share your love