Cum menții locuința curată constant, fără prea mare efort – 5 trucuri utile

Curățenia în locuință – un factor de stres în orice familie, mai ales în cele cu copii sau cu animale de companie, în care e și mai greu, dar și mai important să fie mereu ordine. În continuare, descoperi câteva trucuri simple și utile pentru întreținerea constantă a locuinței, fără bătăi de cap.

Fă-ți un obicei din a sorta și recicla gunoiul

Nu e neapărat simplu să păstrezi curățenia, dar un prim pas pentru a face asta este să ai un loc desemnat și bine organizat pentru strângerea și depozitarea gunoiului. Una dintre cele mai simple, ieftine și practice soluții este utilizarea sacilor pentru gunoi menajer. Aceștia îți aduc o serie de avantaje, pentru că:

  • sunt confecționați din materiale rezistente, astfel încât să nu se rupă și să nu îți facă surprize;
  • sunt disponibili în diverse variante de volum, în funcție de utilitatea pe care dorești să le-o dai;
  • au rezistență diferită, în funcție de scopul pentru care au fost confecționați: pentru depozitarea gunoiului menajer, pentru reziduuri grele, pentru resturi din grădină sau pentru baie;
  • pot fi achiziționați în culori diferite, pentru a facilita colectarea deșeurilor reciclabile: verzi pentru sticlă, galbeni pentru plastic și metal, albaștri pentru hârtie și carton.

Este recomandat să folosești saci de gunoi menajer de volume diverse, perfect adaptați fiecărei situații, pentru a evita risipa și pentru a preveni acumularea unei cantități mari de gunoi în locuință, care ar putea genera mirosuri neplăcute. 

Curăță și dezinfectează toată casa, nu câte o cameră, pe rând

Nimănui nu îi face plăcere să își petreacă timpul făcând curățenie, iar dacă azi te dedici băii, mâine dormitorului și poimâine sufrageriei, vei avea senzația unei capcane fără ieșire și a unui cerc vicios, în care te învârți necontenit. În schimb, este mult mai eficient să alegi o zi pe săptămână în care să faci curat în întreaga locuință, urmând ca în rest să întreții, intervenind când și unde se impune. 

Un alt aspect care merită luat în considerare are legătură cu dificultatea de a păstra curat într-o anumită încăpere, în condițiile în care se circulă în toată casa, inclusiv în camerele care nu au fost încă aspirate sau aerisite. Praful și murdăria ajung să fie, astfel, plimbate dintr-o cameră în alta, iar tu vei avea senzația inutilității propriului efort.

Scapă de lucrurile inutile

Avem tendința de a ne atașa de fiecare lucrușor din locuință și de a păstra numeroase obiecte, deși nu ne mai sunt de folos. Iar o locuință supraîncărcată este foarte dificil de curățat. Gândește-te numai cât praf se adună în toate aceste lucruri nefolosite și câtă muncă presupune mutarea lor dintr-un loc în altul, când ele ar putea fi prețuite de cineva care are cu adevărat nevoie de ele.

Cele mai citite articole

Decluttering-ul – sau eliminarea obiectelor inutile ori în surplus și păstrarea doar a celor relevante – este un veritabil stil de viață pentru unii oameni. Chiar dacă nu ești pregătit să treci de mâine la garderoba capsulă sau să înlocuiești cărțile cu un e-reader, e de mare folos ca, de cel puțin două ori pe an, să treci în revistă lucrurile pe care le ai și să te întrebi, cu sinceritate, cât de utile sau de necesare sunt.

Un obiect vestimentar pe care nu l-ai purtat în ultimele 6 luni este, cu siguranță, inutil. Un obiect decorativ care nu are o semnificație profundă sau care nu îți creează un sentiment de bucurie probabil că trebuie dăruit. Cărțile de bucate pe care nu le-ai mai răsfoit de ani de zile, pentru că găsești rețete mai pe placul tău online, pot părăsi locuința. Pantofii incomozi, pe care îi păstrezi doar pentru că sunt noi, dar pe care îi ocolești de fiecare dată, pot fi dăruiți altcuiva.

Nu uita că aspiratul e o activitate zilnică

Da, poate suna copleșitor, dar nu ar trebui să fie așa. Indiferent că locuiești într-un apartament în centrul orașului sau într-o casă într-o zonă rezidențială, poluarea care ne înconjoară este mare, iar locuințele noastre se umplu de praf. În plus, mai cu seamă când ai copii mici sau animale de companie, aspiratul zilnic este o necesitate.

Sigur că nu îți surâde ideea ca, după o zi lungă la serviciu, să plimbi aspiratorul, de aceea există alternativa roboților de aspirare, care vor circula singuri câtă vreme lipsești. O altă soluție foarte îndrăgită este cea a aspiratoarelor verticale fără fir, ușoare și comod de manevrat, pe care le poți porni imediat pentru diverse retușuri în bucătărie, pe lângă litieră sau în alte zone sensibile. 

Acordă atenție deosebită băii și bucătăriei

Baia și bucătăria trebuie să fie mereu impecabile, prin urmare nu economisi niciun efort în ceea ce le privește. Există câteva reguli simple care te ajută să le întreții corespunzător:

  • nu lăsa să se adune vasele murdare în chiuvetă;
  • șterge blaturile și fronturile de lucru după fiecare repriză de gătit;
  • șterge plita de fiecare dată când ai terminat de gătit;
  • ai mereu, lângă vasul de toaletă, peria și dezinfectantul dedicate;
  • folosește spray-uri cu dezinfectant și prosoape de hârtie, pentru vasul de toaletă și colac;
  • spală cada după fiecare utilizare și șterge-o, pentru a preveni depunerile de calcar;
  • folosește un dezinfectant în rezervorul vasului de toaletă.

Respectând toate aceste recomandări, curățenia din locuința ta va rămâne o constantă, fără prea multă bătaie de cap. În plus, ziua de curățenie desemnată va trece mai ușor și va presupune mai puțin efort. La fel se va întâmpla și în cazul curățeniei generale de primăvară sau din apropierea sărbătorilor de iarnă. 

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Share your love