Cum să eficientizezi spațiul dintr-un dormitor mic

Fie că te-ai mutat într-o garsonieră sau te confrunți cu limitările unui dormitor de mici dimensiuni, este cert că mobilarea unui astfel de spațiu poate să fie o adevărată provocare. Totul trebuie să fie atent ales, în special pentru dacă vrei să ai tot ce-ți trebuie pentru a crea un spațiu perfect pentru relaxare și odihnă, confortabil și util, care să conțină toate lucrurile importante pentru tine. Descoperă în cele ce urmează cum poți face asta, fără să aglomerezi spațiul, fără să îngreunezi accesul și mai ales fără să dai impresia de dezordine?

Abordează principiile stilului minimalist

Elementele de mobilier mult prea voluminoase sau prea numeroase îți vor da senzația unui spațiu înghesuit, care te acaparează. Poate nu ai nevoie de acel fotoliu în colțul camerei, care nu îți permite să te strecori cu ușurință între el și pat și pe care îl folosești doar pentru depozitarea hainelor. Inspiră-te din minimalism și concentrează-te pe utilizarea elementelor esențiale atunci când spațiul disponibil este limitat.

Folosește-te de spațiul de sub pat

Dacă ai norocul să găsești patul perfect pentru tine, care dispune și de o ladă sub saltea, poți spune că ai găsit formula magică pentru a te organiza eficient în dormitor. Însă aceste modele de paturi sunt de obicei ceva mai scumpe și pot depăși adesea bugetele stabilite. În schimb, poți opta pentru un pat cu picioare, care îți permite folosirea spațiului liber de pe podea pentru cutii de depozitare din lemn sau plastic, cu capac. Aici poți depozita hainele pe care nu le folosești ori așternuturile.

Alege mobilier și rafturi suspendate

Eliberarea spațiului de pe podea și montarea diverselor elemente suspendate pe pereți nu doar că va crea impresia unei camere mult mai aerisite, va da impresia de ordine, dar va contura și un stil estetic modern, indiferent de mobilierul ales. Cea mai inspirată alegere sunt noptierele montate pe perete, care, deși sunt mult mai mici decât cele obișnuite, oferă suficient spațiu de depozitare, fără a ocupa podeaua. În plus, nu te vei confrunta cu zone greu accesibile atunci când faci curățenie. La fel poți proceda și pentru o comodă de televizor dotată cu sertare, pentru câteva haine sau alte lucruri pe care le utilizezi zilnic.

Rafturile suspendate pot fi folosite pentru a-ți expune cărțile preferate, obiecte de artă și decorațiuni și orice consideri că se potrivește în decorul camerei tale. Dacă spațiul îți permite, poți decora întreaga zonă de deasupra patului cu 2-3 rafturi montate dintr-un capăt în celălalt.

Optează pentru mobilier la comandă

Cele mai citite articole

Este destul de greu să mobilezi un spațiu de dimensiuni mici folosind mobilierul disponibil în mărimi standard. Apelând la o companie de mobilier la comandă poți crea piese estetice, dar și funcționale, care se potrivesc perfect în orice colț.

De exemplu, poți construi dulapuri pentru haine dispuse pe lateralele și deasupra patului, în forma literei U. Aceste dulapuri îți vor oferi suficient spațiu de depozitare pentru două persoane.

Folosește trucuri simple pentru spații mici

Albul are capacitatea de a reflecta eficient lumina și a crea impresia de spațiu, chiar și într-un dormitor mic. Vopsește atât pereții, cât și tavanul în alb și vei obține un efect impresionant. Tot pentru a da senzația de spațiu, montează o oglindă pe un perete gol.

Lumina este cel mai eficient mod de a influența aspectul aerisit și ordonat. Încearcă să renunți la draperiile groase, din materiale grele și lasă lumina naturală să pătrundă în cameră. În ceea ce privește lumina artificială, alege nuanțele calde și optează pentru mai multe mici surse de lumină, precum veiozele, decorațiunile luminoase sau benzile led.

Eficientizarea spațiului și organizarea unui dormitor mic pot ridica probleme, însă, cu puțină imaginație și alegerea mobilierului potrivit, rezultatul va arăta impresionant și îți va aduce și mai multă bucurie.

Sursa foto: pexels.com

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum să alegi ferestrele potrivite din aluminiu pentru casa ta

Articolul Urmator

Parfumuri pentru bărbați: ghidul complet pentru alegeri elegante și distincte

Cele mai populare