În parcare, în traficul urban aglomerat sau în afara localităţilor există întotdeauna pericolul apariţiei unor zgârieturi pe vopseaua maşinii. Remedierea acestora încă de la primele semne este importantă deoarece o simplă zgârietură poate atrage coroziunea în timp, reparaţii ce necesită şi mai mult timp şi mai mulţi bani. Din fericire, există câteva modalităţi prin care îţi poţi proteja maşina de eventualele zgârieturi accidentale:
Foloseşte elemente de protecţie
Folosirea elementelor de protecţie reprezintă o soluţie excelentă pentru a feri maşina de zgârieturi. Aceste accesorii sunt concepute pentru a oferi o barieră între vehicul şi obiectele cu care poate intra în contact.
Spre exemplu, un set de bandouri laterale pentru maşini protejează uşile atât în cazul unor accidente foarte uşoare, cât şi în eventualitatea atingerii unui stâlp sau a altui obstacol în parcare.
Bandourile pentru colţurile barelor de protecţie sunt extrem de utile pentru manevrele efectuate în spaţii mici sau înguste. În acest caz, dacă atingi un obstacol, impactul este preluat de materialul moale de la suprafaţă.
Marele avantaj al accesoriilor de protecţie pentru maşini constă în durabilitatea produselor şi uşurinţa cu care pot fi aplicate. În plus, au şi rolul de a îmbunătăţi semnificativ aspectul exterior al maşinii.
Spală maşina corect
Întreţinerea corectă a maşinii este cea mai bună măsură de prevenire a apariţiei zgârieturilor. Astfel de semne inestetice pot apărea chiar în timpul procesului de spălare. Dacă nu foloseşti echipament şi soluţii de calitate rişti să zgârii maşina în timp ce încerci să o cureţi.
Folosirea substanţelor chimice poate ataca vopseaua, ducând la mătuire şi exfoliere. Jetul de apă cu presiune aplicat necontrolat în zone sensibile este unul dintre factorii care duc la extinderea acestor imperfecţiuni ale vopselei.
Cele mai citite articole
Printre cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt spălătoriile cu perii rotative. Dacă nu sunt înlocuite la timp din cauza deteriorării, periile pot produce zgârieturi în timpul ciclurilor de spălare. Acelaşi principiu este valabil şi pentru spălarea manuală. Foloseşte doar lavete din microfibră şi perii speciale pentru spălat ca să nu zgârii maşina.
Aplică soluţii de protecţie
După fiecare spălare, vopseaua poate fi protejată un timp prin aplicarea unei pelicule de soluţie specială. Dacă spălarea propriu-zisă elimină murdăria, praful şi alte resturi, ceara are rolul de a crea un strat suplimentar de protecţie ce respinge murdăria şi facilitează îndepărtarea ei atunci când apare.
Atenţie unde şi cum parchezi
Majoritatea zgârieturilor au loc în parcare. Unele le poţi produce personal în timp ce parchezi sau pleci de pe loc, altele le descoperi când te urci în maşină. Atenţie aşadar unde şi cum parchezi.
Dacă ai un garaj trebuie să fii atent doar la manevrele de intrare şi ieşire şi la obstacolele din proprietate. Problemele cele mai mari apar atunci când parchezi în aer liber. Locurile de sub copaci sunt cele mai expuse din acest punct de vedere. În cazul unei furtuni pot cădea ramuri uscate, în urma cărora zgârieturile sunt doar cele mai mici distrugeri.
La fel de periculoase sunt şi păsările care se adăpostesc pe crengi – excrementele acestora sunt puternic corozive. În plus, unele soiuri de pomi secretă o sevă care odată ajunsă pe stratul de vopsea creează o pată lipicioasă ce atrage insecte. Dacă nu o îndepărtezi la timp, afectează vopseaua.
Toate acestea pot fi evitate atunci când parchezi în aer liber dacă foloseşti o prelată auto. Chiar dacă necesită un efort pentru aplicarea şi îndepărtarea ei, maşina rămâne ferită de o mulţime de pericole.
Deprinderea unei rutine de întreţinere a maşinii te ajută să o protejezi eficient împotriva apariţiei zgârieturilor. Atenţie unde şi cum parchezi, evită zonele foarte aglomerate şi foloseşte accesoriile de protecţie dedicate automobilului pe care îl conduci.