În zilele toride de vară, parcă una dintre cele mai bune idei este să cauți o cameră frigorifică și să te adăpostești acolo pe termen nelimitat. Totuși, soluțiile mai puțin extreme au și ele un grad ridicat de eficiență și care să îți permită și să îți faci bine treaba. Mai ales dacă ai o sensibilitate ridicată la condițiile meteo, este bine să îți formezi un mediu sănătos pe timp de căldură majoră.
Ai la dispoziție câteva metode accesibile care să te ferească de efectele negative ale expunerii pe termen lung la căldură, o expunere care supune corpul la un grad ridicat de stres, posibilă deshidratare și altele. Iată ce poți face concret.
Temperatura confortabilă
Evident că prima dată este important să controlăm temperatura din jurul nostru. De cele mai multe ori, nu este suficient doar să ne adăpostim într-o cameră mai retrasă, dacă nu are surse de aerisire sau ventilație. Cu cât petreci mai mult timp într-o încăpere sau dacă sunteți mai multe persoane, este important să aveți un ventilator camera care să asigure o circulație sănătoasă a aerului și o răcorire eficientă. Plasați ventilatorul în așa fel încât să beneficieze cât mai multă lume de aer, iar dacă spațiul este mai mare, ar trebui luată în considerare creșterea numărului de aparate.
Ce trebuie să ai în vedere este că șocul termic (trecerea bruscă de la o temperatură la alta) poate da dureri de cap sau de gât. Recomandarea este să faci trecerea de la soare direct la ventilație în mod etapizat, scăzând gradual temperatura la care să ajungă aparatele de ventilație sau crescând treptat intensitatea cu care acestea mișcă aerul.
Hidratare corectă
Importantă pe tot parcursul anului, hidratarea devine vitală în anotimpul in care temperaturile ridicate sunt la ordinea zilei. Secretul unei hidratări corecte este să te asiguri că la intervale regulate de timp consumi un pahar cu apă, chiar înainte ca senzația de sete să apară. Evident că este recomandat și să eviți consumul de cofeină sau alcool.
Cele mai citite articole
Este importantă și temperatura lichidelor pe care le consumi, deoarece băuturile foarte reci formează doar aparent senzația de răcorire. Corpul va încerca să aducă totul la temperatura dinaintea consumării băuturii foarte reci, ceea ce de fapt va rezulta în și mai multă încălzire corporală.
Adaptarea programului
Exceptând perioadele de concediu la mare, care au ca principală activitate plaja și expunerea la soare, în zilele obișnuite, cu deplasarea la serviciu și mersul prin oraș între clădiri încălzite și asfalt încins de soare, canicula se transformă într-un însoțitor permanent care crează disconfort. În măsura în care poți face acest lucru, alege să schimbi puțin programul în așa fel încât cele mai fierbinți ore ale zilei să te găsească la adăpost.
Poți încerca să mergi la cumpărături ceva mai târziu, pentru ca afară să se mai răcorească, sau chiar să ieși mai devreme decât de obicei din casă, pentru a evita blocarea în trafic și așteptarea printre motoare încinse și asfalt de 60 de grade Celsius. Asigură-te că mașina are și ea un loc mai umbros sau măcar un parasolar și că în locuință, odată ce ai plecat, totul este asigurat împotriva căldurii: geamuri spre soare închise, chiar perdele trase și animale de companie care nu se găsesc în pericol de deshidratare.
Extra protecție
Cel mai indicat pe parcursul verii este să încercăm să ne folosim de toate elementele posibile pentru a nu ne crește artificial și inutil temperatura corpului. Vorbim, în primul rând, de îmbrăcăminte, care ar trebui să fie deschisă la culoare și din materiale lejere, naturale, care permit pielii să respire și aerului să treacă prin ele.
De asemenea, accesorii precum ochelarii de soare, șapca sau pălăria trebuie să devină nelipsite din rutina zilnică. În plus, nu uita de cremele care să conțină SPF, unul cât mai înalt, pentru o protecție completă. Raportat la acum 15 ani, razele UV sunt cu mult mai nocive, tocmai de aceea fiind necesară precauția când suntem în aer liber.
Sezonul estival este preferatul celor mai mulți dintre noi, chiar dacă vine cu provocări. Stă în puterea noastră să facem din zilele caniculare și cu indice de temperatură crescut doar zile plăcute de vară, pur și simplu. Alege chiar tu, din sfaturile de mai sus, ordinea care ți se potrivește și nu uita să potrivește cel mai bine și dacă îți vin idei creative pe parcurs, nu ezita să experimentezi în condiții de siguranță și… umbră.
Sursa Foto: Pixabay