Aurul este prin excelență simbolul puterii, nemuririi, bogăției și, adesea, al regalității.
Acest metal prețios este deținut de cei mai mulți dintre noi sub formă de bijuterii în diferite modele, culori și stiluri.
- Dacă ai bijuterii din aur, este important să știi cum să testezi dacă acestea sunt autentice, adică dacă sunt cu adevărat din aur. Atenție! Unele bijuterii pot fi doar placate sau suflate cu aur.
Înainte de a începe să explicăm metodele de testare a aurului, să clarificăm câteva lucruri. Când cumperi o bijuterie din aur, aurul nu trebuie să fie în cea mai pură formă. Bijutierii amestecă de obicei alte metale (aliaje) cu aurul pentru a-l face mai rezistent. Aurul pur, cel de 24 karate, este un metal moale care poate fi ușor îndoit și nu poate fi folosit la confecționarea bijuteriilor.
Iată 7 metode prin care poți verifica aurul!
1.Metoda verificării ștanței
O bijuterie din aur este adesea gravată cu un semn distinctiv, care este o ștanță care identifică conținutul și/sau producătorul acesteia. Ștanțele apar de obicei într-un loc discret, cum ar fi interiorul unui inel.
Simbolurile standard care indică puritatea aurului sunt redate în karate (k). Testul distinctiv, cunoscut și sub numele de testul lupei, este perfect când vrei să verifici dacă aurul tău este real.
Ștanțe distinctive:
- Numere de puritate valide în sistemul Karat (cum ar fi 8k, 9k, 10k, 14k, 15k, 18k, 20k, 21k, 22k, 23k și 24k)
- Numere de puritate valide în sistemul fineții aurului (333, 375, 417, 583 sau 585, 625, 750, 833, 875, 916, 958 și 999)
- Numere false de puritate (orice altceva decât cele de mai sus)
2. Metoda marcajele cu litere
Oricine este familiarizat cu diferitele simboluri de calitate a aurului va recunoaște rapid următoarele marcaje:
- GP
- GF
- GE
- GEP
- HGP
- HEG
Va trebui să eviți marcajele de mai sus dacă vrei aur adevărat. Toate indică placarea cu aur. În aceeași ordine, ele înseamnă:
- Placat cu aur
- Umplut cu aur
- Galvanizat cu aur
- Placat Electro cu Aur
- Placat cu aur greu
- Galvanizat cu aur greu
Aceste marcaje indică faptul că doar un mic procent de aur a fost folosit pentru a acoperi o piesă care a fost făcută dintr-un alt fel de metal pentru a-i da aspectul de aur.
Pentru a-ți face o idee despre cum simbolurile superioare de puritate se folosesc unul lângă celălalt, iată un exemplu: aurul de 24k este 99,9% pur, în timp ce aurul de 18k este 75% pur. Aur 100% pur nu există în lumea bijuteriilor, în principal pentru că aurul pur este foarte moale și nu ar fi o bijuterie durabilă.
3. Metoda testării pe piele
Acest test este simplu: presupune ținerea unei bijuterii de aur între mâini timp de câteva minute. Transpirația de pe palme fie va reacționa cu metalul și va schimba culoarea pielii, fie o va lăsa neafectată.
- Când aurul real este în contact direct cu pielea ta, nu apare nicio decolorare. Dacă aurul este fals, pielea ta va deveni neagră, albastră sau verde la punctele de contact.
O excepție de la această regulă apare dacă testezi aurul pe piele în timp ce porți un fond de ten lichid. Când aurul atinge machiajul, pielea se va înnegri în punctele de contact. Îndepărtarea întregului machiaj înainte de testare face acest test mai fiabil.
Cele mai citite articole
Alternativ, și machiajul poate fi folosit și pentru a testa autenticitatea aurului. Pune pe dosul palmei fond de ten lichid și adaugă pudră peste el. Odată ce machiajul s-a uscat, freacă bijuteria pe piele, unde ai aplicat machiajul. Dacă bijuteria lasă o urmă neagră pe machiaj, cel mai probabil bijuteria este din aur adevărat.
- Aurul este extrem de nereactiv, așa că bijuteriile din aur adevărat nu îți vor decolora niciodată pielea. Dar utilizarea testului de machiaj este o modalitate unică de a verifica, de asemenea, dacă este real.
Dacă există decolorări în bijuteriile din aur înseamnă că ai o bijuterie dintr-un aliaj în care sunt amestecate alte metale.
4. Metoda testării cu magnetul
Ține un magnet puternic lângă o bucată de aur și vezi dacă apare vreo reacție. Aurul nu este magnetic, așa că nu ar trebui să existe nicio atracție între bijuteria ta și magnet. Dacă există, cel mai probabil nu ai o bijuterie din aur adevărat.
Totuși, unele dintre metalele de bază care pot fi amestecate cu aurul sunt, de asemenea, nemagnetice, astfel încât ai putea avea parte de un rezultat fals. Testul nu este sigur, așa că este o idee bună să-l faci împreună cu o altă metodă de testare mai precisă.
5. Metoda zgârierii ceramicii
Ia o farfurie ceramică nesmălțuită sau o bucată de gresie și răzuiește-o cu o bijuterie din aur. Aurul adevărat va lăsa o urmă aurie. Alte metale vor lăsa o urmă neagră.
6. Metoda testului cu apă
Acest test se face prin calcul. Ai nevoie de:
• Un cântar (pentru cântărit bijuteriile)
• Un recipient cu apă
• O modalitate de a măsura nivelul în mililitri (pentru a măsura nivelul apei înainte și după ce bijuteriile intră în apă)
Acum calculează!
- Prima dată cântărește greutatea bijuteriei în grame.
- Apoi pune apă în recipientul care are marcaj, și notează nivelul apei înainte de a pune bijuteria în vas și după.
- Scade din numărul care indică nivelul apei după ce ai pus bijuteria numărul care arăta inițial nivelul apei.
- Apoi împarte greutatea bijuteriei la diferența dintre nivelurile apei.
- Acest calcul îți va indica densitatea.
De exemplu, bijuteria ta are 38 de grame, și a aridicat nivelul apei cu 2 ml. Folosind calculul prezentat mai sus, vei ajunge la o densitate de 19 g/ml.
Densitatea standard a aurului adevărat este de 19,3 grame pe mililitru (scris și 19,3 g/mL). Nu multe alte metale se apropie de această valoare. Dacă calculul tău oferă această cifră sau ceva foarte apropiat de ea, probabil că bijuteria este din aur adevărat.
- Când utilizezi densitatea pentru a verifica autenticitatea aurului, trebuie să reții că pot exista diferențe de densitate între diferitele tipuri de aur.
De exemplu, cu cât aurul este mai pur, cu atât va fi mai greu – iar aurul alb este mai greu decât cel galben. Prin urmare, densitatea aurului între 14k și 22k va fi undeva între aproximativ 12,9 și 17,7 g/mL în cazul aurului galben și între aproximativ 14 și 17,8 g/mL în cazul aurului alb.
7. Metoda testului cu oțet
Acest test presupune pur și simplu să aplici câteva picături de oțet pe bijuteria din aur (pentru a nu avea surprize într-un loc discret).
- Dacă bijuteria este din aur adevărat, nu va exista nicio schimbare. Dacă este din aur fals, își va schimba culoarea.