Persoanele care suferă de diabet au nevoie de o alimentație specială pentru a putea ține boala sub control. Anumite alimente sunt complet interzise și trebuie eliminate din dieta zilnică. Tocmai pentru că această afecțiune afectează metabolismul glucidic, lipidic și proteic urmează cu strictețe recomandările noastre din acest articol.
Ce alimente sunt recomandate pentru diabetici?
În primul rând, organismul are nevoie de foarte multă hidratare pentru a putea funcționa la nivel optim așa că îți recomandăm să consumi minim 2 litri de apă pe zi și ceai pentru diabetici, pe care să-l bei neîndulcit. Poți folosi în schimb îndulcitori naturali precum ștevia sau zahărul de mesteacăn.
Legumele sunt un alt aliment important ce trebuie consumat cu regularitate, în special cele verzi precum: varza, salata, spanacul, broccoli, dovlecei, sparanghel și urzici. Și alte legume sunt foarte benefice persoanelor care suferă de diabet: conopida, fasolea, ardeii grași, roșiile și cartofii dulci copți. Fructele pot fi și ele incluse în alimentație dar numai cele proaspete și consumate în stare crudă.
Lactatele sunt permise în dietă atât timp cât este vorba despre lapte sau iaurt cu un conținut redus de grăsimi. Cașul și urda, nefiind sărate, sunt benefice pentru organism dacă sunt consumate cu moderație.
Când vine vorba despre ouă, este recomandat doar consumul albușurilor bătute. Important este ca alimentele consumate să conțină cât mai puțini carbohidrați deoarece aceștia afectează cel mai tare metabolismul.
Peștele proaspăt sau afumat este permis și recomandat în dieta diabeticilor ca înlocuitor pentru alte tipuri de carne. Pâinea consumată la masă trebuie să fie graham sau neagră.
Cele mai citite articole
Pentru micul dejun, este ideal consumul de griș sau fulgi de ovăz ce pot fi combinate cu un iaurt slab sau nuci, semințe și tofu. Pentru prepararea și consumarea deserturilor este recomandată utilizarea ingredientelor special fabricate pentru diabetici, cum sunt îndulcitorii naturali sau făina bio. Recomandăm prepararea prăjiturilor de casă după rețete de post/vegane.
Ce alimente sunt interzise pentru diabetici?
Alimentele pe care urmează să le prezentăm sunt absolut interzise persoanelor care suferă de diabet. Primul pe listă este alcoolul sub orice formă, cât și băuturile carbogazoase, siropul sau mustul din cauza conținutului ridicat de glucide pe care îl au.
Alimentele precum făina sau pâinea albă, cât și orezul sau pastele au un conținut ridicat de carbohidrați care cresc nivelul zahărului din sânge, așa că trebuie evitate. Dacă este vorba despre produse obținute din cereale, încearcă varianta lor integrală. De exemplu, tăițeii de casă sunt un înlocuitor bun pentru fideaua din diferite supe.
Orice tip de dulciuri non-dietetice din magazine precum: biscuiți, ciocolată, bomboane, înghețată, halva sau miere sunt interzise în alimentație. Nici fructele uscate nu sunt o idee bună deoarece conțin o cantitate sporită de îndulcitori. Evită cu orice preț produsele de patiserie.
Anumite tipuri de legume conțin o cantitate foarte mare de glucide și trebuie evitate: mazărea, lintea, ciupercile sau sfecla. Evită legumele uscate în general. Același lucru se aplică și la anumite fructe precum: struguri, smochine, pepene verde, castane sau stafide.
Prăjelile sunt interzise și la fel și carnea grasă sau preparatele din carne precum cârnații. Și când vine vorba de lactate, brânza, smântâna sau iaurturile nedegresate trebuie excluse din meniul zilnic sau săptămânal.
În general, consumul de sare trebuie limitat pe cât de mult posibil. În loc de are poți folosi condimente naturale precum chimen, cimbru sau rozmarin. Chipsurile sau popcornul sunt foarte bogate în grăsimi saturate, așa că elimină-le din meniul tău. Poți în schimb să încerci chipsuri dietetice preparate acasă la cuptor.