Factorul de protecție solară reprezintă un mecanism eficient de apărare a pielii împotriva radiațiilor nocive emise de soare. Concret, crema SPF cu spectru larg asigură un grad ridicat de protecție, în funcție de indicele înscris pe ambalaj. Astfel, un produs cu SPF având factor 20, oferă de până la 20 de ori mai multă protecție, față de situația în care pielea ar fi expusă fără aplicarea unei loțiuni.
În fiecare moment al zilei pielea necesită o barieră eficace, capabilă să împiedice absorbția oricărei cantități de radiații. Dacă expunerea îndelungată la razele UVB poate duce la arsuri, se pare că razele UVA sunt responsabile de apariția semnelor de îmbătrânire prematură a pielii, prin binecunoscutele riduri, pete pigmentare și dezvoltarea unor tipuri grave de cancer. Cu alte cuvinte, indiferent de nuanța tenului, vârstă sau pigment al pielii, fiecare persoană ar trebui să folosească zilnic un produs special destinat protecție complete UV. Dacă ai îndoieli cu privire la beneficiile esențiale oferite de crema cu SPF, am pregătit o serie de motive care te pot convinge:
Ține sub control avansarea bolilor autoimune de piele
Conform Healthline, în momentul în care o boală autoimună se declanșează, înseamnă că sistemul imunitar începe să lupte contra organismului, în loc să-i ofere un grad de protecție sporit. Chiar dacă în mod normal scopul principal al sistemului imunitar este de a înfrânge bacteriile și virusurile care amenință corpul uman, din cauze medicale încă necunoscute, boala autoimună face ca proteinele benefice (anticorpi) să atace celulele sănătoase.
Tiparul se aplică și în cazul bolilor autoimune de piele, precum dermatomiozita, o boală rară, cu manifestări cutanate și musculare. Chiar dacă principiile pe care se bazează debutul bolii nu sunt cunoscute, specialiștii în medicină sunt de părere că infecția cu virusul Coxachie, alături de expunerea la soare, fără aplicarea unei creme SPF cu spectru larg, contribuie în mod activ la evoluția bolii.
Previne arsurile solare
Cele mai citite articole
Soarele este cunoscut drept principala sursă naturală de vitamina D, un nutrient solubil care stimulează activitatea eficientă a sistemului imunitar, ajută în reglarea ritmului cardiac și contribuie la dezvoltarea creierului. Ei bine, dacă lista sa de beneficii are un spectru larg și divers, de ce trebuie să ne ferim de soare? Chiar dacă nu pot fi observate cu ochiul liber, radiațiile au consecințe severe asupra corpului. Spre exemplu, efectul razelor de tip B se poate observa cu ușurință, întrucât pielea începe să-și schimbe pigmentul, proces cunoscut drept bronzare. Un obicei apreciat de multe persoane, dar extrem de nociv pentru sănătatea pielii, bronzul poate duce la formarea arsurilor, întrucât razele UVB ajung până la stratul de epidermă, unde afectează ADN-ul pielii. Drept urmare, medicii dermatologi recomandă alegerea unui produs SPF cu spectru larg, cu un factor de protecție înalt, ce trebuie reaplicat la o perioadă de aproximativ două ore, precum și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf.
Reduce riscul de îmbătrânire a pielii
Spre deosebire de UVB, razele de tip A sunt vinovate pentru îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece radiațiile ajung până în țesutul subcutanat. Pe lângă faptul că generează radicali liberi, razele UVA afectează colagenul din piele, prin urmare, favorizează atât apariția ridurilor, cât și a diferitelor tipuri de cancer. Pentru că mereu este indicat să previi, în loc să tratezi, crema cu protecție solară se aplică cu aproximativ 30 de minute înainte de a ieși din casă, pe ten, în zona urechilor, pe gât, decolteu, mâini și picioare. Cu alte cuvinte, încearcă să acoperi fiecare zonă descoperită a pielii, fie cu un produs cu SPF, fie cu un articol de îmbrăcăminte, confecționat dintr-un material de calitate.
Utilizarea cremelor cu protecție solară înaltă este des asociată cu perioada caldă a anului, când temperaturile ating un nivel crescut. Indiferent de sezon, este indicat ca produsele cu SPF să fie integrate în rutina de îngrijire zilnică, pentru că prezența radiațiilor solare reprezintă o vizită permanentă în viața noastră.
Sursă foto: Shutterstock