Grădinăritul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri umane, de aici luând naștere cea mai mare parte a elementelor de dezvoltare economică. În timp, grădinăritul s-a transformat în pasiune, iar uneori în adevărate afaceri. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să faci trecerea spre o afacere în domeniul grădinăritului? Iată câteva idei pe care merită să le analizezi.
Investește în ustensile și scule de calitate
De la pasiune și realizare de proiecte DIY la o adevărată afacere în domeniul grădinăritului, nu este decât un pas. Pasul acesta însă înseamnă de cele mai multe ori investiții, iar unul dintre lucrurile în care trebuie neapărat să investești este în tehnică de calitate. Vei avea nevoie de fierastraie electrice, trimmere sau motocoase, de lopeți sau de sape, dar și de utilaje care să te ajute să pregătești cât mai bine terenul.
De asemenea, îți vor fi necesare sculele aferente lucrărilor de realizare al structurilor grădinii, începând de la simple delimitări și terminând cu adevărate garduri din sârmă sau lemn. Sculele potrivite te vor ajuta să eficientizezi timpul și să lucrezi mai ușor, cu rezultate mai bune.
Ocupă-te de acte și avize
Este foarte important să ai în vedere actele necesare pentru desfășurarea activității. O dată ce ești în legalitate îți va fi cu mult mai ușor să te ocupi de lucrurile care contează cu adevărat așa că pregătește-te pentru autorizare și avizare, mai ales dacă vei oferi produsele spre consum sau cumpărare.
Cumpără sau închiriază terenul pentru grădină
În mod cert, la un anumit moment nu vei mai putea cultiva doar pe spații mici, ci va trebui să te ocupi de extindere. Practic, acesta este un pas firesc în dezvoltarea unei firme, așa că va trebui să iei în calcul și terenul pe care îți vei desfășura activitatea. Va trebui să ai în vedere dimensiunea terenului, vecinii, dar și posibilitatea racordării la utilități, în speță la apă, dacă nu vei dori să îți și construiești o mică locuință acolo.
Gândește-te la sisteme de irigare
Dacă grădinăritul este pasiunea ta pe care vrei să o duci la un nivel superior, cu siguranță știi faptul că orice tip de cultură are nevoie de apă. Pentru a uda culturile atunci când vin perioadele secetoase, va trebui să ai la îndemână sisteme performante de irigare, cum ar fi spre exemplu aspersoare. Acestea vor acoperi necesarul de apă al plantelor și nu vor inunda terenul, ci vor doza exact cantitatea de apă în funcție de nevoile terenului. Aspersoarele sunt în acest moment unele dintre cele mai bune sisteme ce pot fi folosite pentru irigarea terenurilor, mai ales pe suprafețe mari, așa că e bine să le ai în vedere dacă vrei să te ocupi de zone extinse cultivate.
Cumpără un hidrofor sau o pompă
Pentru a alimenta cu apă aspersoarele sau orice al sistem de irigare, vei avea nevoie de un hidrofor sau de o pompă submersibilă. Aceste dispozitive sunt menite să pompeze apa spre suprafață, deoarece ele vor pompa apa din puțuri sau fântâni.
Hidrofoarele sunt în acest moment unele dintre cele mai bune produse utilizate pentru alimentări cu apă, fiind folosite cu succes atât în mediul rural, cât și în mediu urban, mai ales în cazul cartierelor rezidențiale.
Grădinăritul s-ar putea să nu fie tocmai o îndeletnicire ușoară, însă dacă îți creezi condițiile necesare de lucru vei vedea că etapele se simplifică destul de mult. Cunoștințele în domeniu, pasiunea și sculele necesare vor face ca munca să devină o plăcere, iar tu vei putea să îți duci pasiunea pe culmile succesului, însă de data aceasta dintr-o perspectivă antreprenorială.