Idei pentru casa de vacanta

O incursiune prin debarale, poduri, prin magazinele de antichităţi ne poate ajuta să abordăm stilul retro, care a câştigat teren şi are adepţi tot mai numeroşi.

   Cei ce doresc, însă, să reînnoiască atmosfera interiorului, vor trebui să ţină cont că tendinţele anului se îndreaptă spre stilul contemporan, cu imprimeuri simple, în liniiclare, delicate.


   Simplitatea defineşte şi decorarea ferestrelor. Designerii recomandă perdele şi draperii uşoare, în culori deschise sau, mai nou, renunţarea la aceste decoraţiuni, în cazul în care priveliştea merită admirată. Mai multe texturi în aceeaşi cameră va face „deliciul” decorării în acest an. Tratamentul pereţilor se schimbă, însă, radical. Pereţi mari din sticlă, oglinzi gigantice, tapete pictate manual, lambriuri din lemn sau piele sunt în topul sugestiilor celor mai renumiţi designeri ai lumii.


   Cât priveşte schema de culori promovată pentru 2006, aceasta este una foarte naturala, în culori calde, sugerând apusul de soare sau grădina acoperită de rouă. Verdele va fi vedeta anului, dar nu mai puţin promovate sunt tonurile naturale de maronuri calde, ciocolatii, de auriu, portocaliu închis, ruginiu, oliv, bleu-fumuriu, dar şi misterioasele albastru şi verde închis.


   Nimic strălucitor, doar tonuri neutre. Se poate opta pentru mahon închis cu accent pe verde, ciocolatiu cu bleu-gheaţă sau auriu cu kaki. Din punctul de vedere al împărţirii spaţiului de locuit, din ce în ce mai mult se ridică problema integrării biroului în casă. Aproape fiecare are astăzi un calculator şi nevoia de a-l aşeza la îndemană, nici în centru, nici undeva ascuns.


   Calculatorul a devenit un element aproape indispensabil iar designerii i-au căutat locul potrivit. Aşa a apărut zona de lucru ca spaţiu separat, bine definit şi special decorat, un loc intim, plăcut, total diferit de cel de la serviciu, dar bine integrat în spaţiul de locuit.


   În planurile caselor noi este astfel clară zona de birou, o prelungire a camerei de zi. De asemenea se poate observa că „media-room”-ul este deja nelipsită din orice propunere de plan de casă. Ca noutate în structura arhitecturală au apărut camera administrativă destinată spălatului şi călcatului, camera degustărilor de vinuri (similară cumva cramei româneşti), dar şi camera pentru hobby şi foaierul. În 2006 televizorul urcă pe perete, este, mai peste tot, cu ecran plat, pătrunde şi în dormitor, cu observaţia ca aici, în timpul zilei, este camuflat cu un obiect de artă, o tapiserie sau un tablou.


   Electronicele sunt peste tot, iar muzica bună, în surdină, nu trebuie să lipsească în 2006 din nici o casă care se vrea confortabilă, cu o atmosferă caldă şi primitoare.


   Directa, difuza, alba sau colorata, naturala sau artificiala, lumina imbraca spatiul, reflectand viata si personalitatea celui care il locuieste. Lumina, alaturi de mobilier, este un alt fel de a vorbi despre noi sau despre stilul nostru de viata.


   In ultimii ani, popularitatea iluminatului in gradini a crescut spectaculos. De cate ori nu am ramas impresionati cum un spatiu banal in timpul zilei se transforma la caderea noptii intr-un adevarat spectacol de lumini! Instalarea unor surse de iluminat in gradina ne atrage sa admiram mai mult peisajul, sa petrecem mai mult timp in aer liber, aproape de casa si sa uitam macar pentru o vreme de betoanele din oras.


   Iluminatul de jos in sus se realizeaza plasand sursa de lumina la nivelul solului, focalizata in sus, spre grupul de plante sau accesoriu. Incercati sa ascundeti sursa de lumina (lampa) sub obiectele care vrreti sa fie puse in valoare.


   Iluminatul de sus in jos se obtine cu ajutorul unei surse de lumina difuze sau spot fixate direct sau oblic, deasupra zonei sau accesoriului. Lampile se pot monta fie pe zid, astfel incat sursa de lumina sa fie directionata spre terasa, fie spotul il suspendati deasupra unui brad.


   Semineul este o sursa de caldura care are avantajul de a functiona si pe lemne. Centralele termice, care functioneaza, de regula, pe baza de curent electric sau gaz, comporta riscul de a nu fi capabile sa isi indeplineasca functia in cazul unei pane de electricitate sau al unei intreruperi de gaze. Semineul pe lemne, in schimb, va poate incalzi locuinta si atunci cand aceste situatii neprevazute se ivesc.

Articolul Anterior

Curatenie si iar curatenia

Articolul Urmator

Cum sa faci fata depresiei

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *