Unul dintre cele mai importante elemente în dezvoltarea armonioasă a copilului este joaca. Prin intermediul acesteia, copilul observă și învață să reacționeze, se raportează în mod organic la sentimentele și acțiunile celorlalți, își îmbunătățește creativitaea pentru a depăși obstacolele, se dezvoltă fizic armonios și păstrează o greutate fizică normală.
În funcție de vârstă și de particularitățile firești, fiecare copil are un anumit grad de înțelegere. Prin urmare, jucăriile trebuie să corespundă vârstei – toate susțin, într-un fel sau altul, dezvoltarea intelectuală și fizică a copilului, însă unele jucării sunt mai eficiente în acest sens. Să vedem care sunt acelea și ce anume le recomandă.
Mijloace de transport fără pedale
Începând cu primii pași, mai precis de la 12 luni în sus, mașinuțele, motocicletele și bicicletele fără pedale pot deveni jucăriile preferate de băieței și fetițe deopotrivă. Mașinuțele fără pedale ajută funcțiile motorii ale copilului, îi dau încredere în forțele proprii, îmbunătățesc considerabil echilibrul și simțul de orientare în spațiu. Sunt jucării solide, capabile să suporte greutăți de până la 50 de Kg, cu margini rotunjite și stabilitate îmbunătățită, pentru o deplasare confortabilă și sigură a copilului. Unele dintre acestea dispun de faruri care se aprind, fiind alimentate de baterii AAA, iar claxonul este perfect funcțional. Volanul se poate roti cu maxim 30 de grade, fiind ușor de gestionat de către copil. Alte mașini fără pedale pot fi utilizate de copii începând cu vârsta de 18 luni, fiind suficient de mari pentru a le propulsa cu ajutorul picioarelor.
Există motociclete care se pot deplasa cu ajutorul energiei celor mici, acestea fiind realizate din plastic dur și prevăzute cu roți late pentru un plus de echilibru. Pentru copiii ceva mai mari, trecuți de vârsta de 3 ani, motocicletele electrice reprezintă o adevărată senzație, fiind echipate cu două motoare electrice ce însumează 330W și pot furniza o viteză de maxim 7,6 Km/h. Desigur, vorbim despre jucării certificate, însă supravegherea unui adult este esențială și obligatorie pe parcursul oricărei aventuri de joacă.
Jucăriile cu pedale
Cele mai citite articole
Pe drumul către deprinderea tainelor controlului jucăriilor pe două roți, tricicleta joacă un rol important atât în formarea musculaturii celor mici, cât și în deprinderea echilibrului, fără a risca accidentări. Datorită sistemului cu 3 roți și a centurilor de siguranță în 5 puncte (pentru cei foarte mici), riscul de a cădea de pe tricicletă este foarte redus, inexistent dacă joaca de desfășoară sub directa supraveghere a unui adult.
Pe măsură ce cresc, spunem despre copiii mai mari că au deprins deja bazele conducerii unui mijloc de transport de jucărie. De exemplu, pentru manevrarea unei mașinuțe opțiunea cu pedale este următorul nivel de distracție – datorită construcției robuste și ergonomice, devine ușor de propulsat și de condus, fiind o sursă infinită de distracție în parc sau în grădina din spatele casei. Grație designului solid și a materialelor de calitate,o astfel de jucărie poate suporta greutăți de până la 50 de Kg, fiind capabilă de viteze de până la 3-4 Km/h.
Pentru cei mai mari, karturile cu pedale reprezintă, probabil, una dintre cea mai tari senzație pe patru roți acționate de energia propriilor picioare. Acestea sunt jucării mai serioase, deoarece:
- suportă până la 100 Kg;
- sunt dotate cu cauciucuri cu cameră, frână de mână, sistem E-BFR – nu este necesară pedalarea continuă pentru propulsare, putând merge atât înainte, cât și înapoi;
- prezintă 2 rulmenți pe fiecare roată;
- au un mic motor electric de 250W – modelul de top poate atinge viteze de până la 16 Km/h.
Copilul are nevoie de jucării pentru a interacționa cu ceilalți, cu mediul înconjurător, dar mai ales pentru a învăța cum să controleze anumite obiecte și cum să reacționeze în anumite situații. Este, așadar, foarte important să-i permiți să experimenteze, să exploreze și astfel să-și dobândească o dezvoltare armonioasă și atât de necesara încredere în propriile forțe.