Semne că tu sau puiul tău nu beți suficientă apă

Atunci când corpul tău consumă mai multă apă decât primeşte, ajunge la deshidratare. Accentuarea acestei stări poate duce la probleme grave de sănătate, așa că este important să consumi în fiecare zi cantitatea necesară de apă. Chiar dacă nu simţi frecvent senzaţia de sete, alege o apă bună la gust şi consideră că tocmai ți-ai administrat un tratament pentru sănătatea şi buna ta dispoziţie. Iată care sunt semnele prin care corpul tău îţi arată că eşti în pragul deshidratării.

Sete

Senzaţia de sete este unul dintre primele semne prin care organismul te anunţă că are nevoie de hidratare. Dacă ai ajuns să-ţi fie sete, înseamnă că resursele corpului sunt aproape de epuizare. Atenţie, însă, nu toată lumea primeşte acest semnal clar! Unii oameni se obişnuiesc să consume foarte puţină apă deoarece consideră că nu li se face sete. De fapt, creierul poate transmite mesajul de sete, dar acesta este perceput ca poftă de ceva dulce sau chiar ca foame. De aceea, înainte de a consuma alimente sau zahăr în exces, bea un pahar cu apă. Dacă senzaţia trece, înseamnă că a fost doar sete.

Halenă

Apa consumată produce salivă şi ajută la clătirea şi eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală, menţinând dinţii şi gingiile sănătoase. În lipsa apei, producţia de salivă scade, favorizând dezvoltarea bacteriilor pe limbă, gingii şi dinţi. Consecința? respiraţia urât mirositoare. Dacă te îngrijeşti de igiena orală regulat, cu spălări frecvente şi foloseşti produse de calitate, nu eşti fumător şi tot constaţi o respiraţie urât mirositoare constant, este posibil să nu bei suficientă apă. Dacă, totuși, suferi de halenă în ciuda hidratării, este momentul să consulţi un medic specialist, pentru a elimina alte cauze care îţi pun sănătatea în pericol.

Oboseală

Cele mai citite articole

Lichidul acumulat în corp creşte rezistenţa la efort. Din acest motiv este recomandat să te hidratezi înainte, în timpul şi după exerciţiile fizice sau alt tip de efort. Apa consumată îţi ajută organismul să pompeze suficient oxigen vital pentru organele interne şi musculatură. Pe măsură ce resursele de hidratare scad, volumul de sânge aplică o presiune în exces asupra inimii şi de aici apare oboseala. Dacă te simţi frecvent obosit, deşi ai parte de un somn de noapte de calitate, este momentul să creşti cantitatea de apă pe care o consumi zilnic. Şi în acest caz, dacă resimţi oboseală chiar dacă te odihneşti şi te hidratezi suficient, este momentul să consulţi un specialist pentru investigaţii medicale.

Piele degradată

Organismul uman are o capacitate extraordinară de a conserva resursele. Astfel, în momentul în care simte că nivelul de apă este scăzut, se concentrează pe elementele vitale. Primele care sunt private de hidratare sunt extremităţile acoperite de piele. Aşadar, apar uscăciuni, riduri sau chiar iritaţii. Privind problema invers, consumul de apă te ajută să îmbunătăţeşti calitatea tenului şi a pielii întregului tău corp.

Simptome la bebeluşi

Deoarece nu îşi pot comunica stările şi sentimentele prin cuvinte, bebeluşilor trebuie să le anticipezi nevoile. Printre simptomele unui sugar deshidratat se numără limba uscată, lipsa lacrimilor când plânge şi scutece uscate timp de mai mult de trei ore. Copilul îţi arată disconfortul printr-o stare agitată, plânsete, puls şi respiraţie rapide sau, dimpotrivă, lente. De cele mai multe ori, bebeluşii îşi primesc necesarul de hidratare din lapte (matern sau supliment), din ceai sau apă de băut. Pierderile de lichid pot surveni în caz de căldură excesivă, prin transpiraţie, efort sau disconfort provocat, spre exemplu, de enterocolită.

Hidratarea are o mulţime de beneficii pentru organismul tău. Nu degeaba se spune că apa este viaţă. Fă-ţi un program regulat pentru consumul de apă şi vei observa beneficiile pentru sănătate. În momentul în care resursele de apă scad, corpul tău îţi transmite anumite semnale. Dacă acestea persistă, adresează-te medicului pentru a elimina orice suspiciune a unei probleme de sănătate.

Cele mai citite articole

Share your love