Jocul oferă copilului o mare oportunitate de dezvoltare și exersare a noilor abilități. Jucăriile pe care copilul le are la dispoziție îi pot modela dezvoltarea în moduri importante. Copiii sunt mici exploratori care învață jucându-se. Deși poate părea că alegerea jucăriilor pentru copiii mici este o sarcină ușoară, odată intrați într-un magazin de jucării, părinţii se pot simţi depăşiţi. Există o gamă largă de jucării pentru copii, astfel alegerea poate fi destul de grea.
Liniile directoare pentru alegerea jucăriilor pentru copii mici
- Alegerea unor jucării care pot fi folosite într-o varietate de moduri
Copiilor mici le place să desfacă, să adauge, să pună și să construiască. Alegerea unor jucării „deschise” , în sensul că micuţul să poată juca multe jocuri diferite cu ele.
De exemplu, jucarii din lemn, precum blocurile de construcţie creativă sau blocurile de plastic interconectate pot fi folosite pentru a face un drum, o grădină zoologică, un pod sau o navă spațială. Jucăriile de genul acesta scot la iveală imaginația copilului și îl ajută să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor și de gândire logică.
- Jucării care să crească odată cu copilul
Toți părinţii au avut experiența de a cumpăra o jucărie cu care copilul se joacă timp de două zile și apoi n-o mai atinge niciodată. Pentru a evita acest lucru, se vor căuta jucării care pot fi distractive în diferite etape de dezvoltare.
De exemplu, figurinele mici din plastic sunt distractive pentru un copil mic, în timp ce un copil mai mare le poate folosi pentru a interpreta o poveste pe care o inventează. Exemple: animale de jucărie din plastic și figuri de acțiune, case de păpuși pentru copii, trenuri și basculante (și alte vehicule).
- Selectarea jucăriilor care încurajează explorarea și rezolvarea problemelor
Cele mai citite articole
Jocul oferă copiilor șansa de a exersa noi abilități. Jucăriile care oferă copiilor șansa de a realiza singuri ceva anume – sau cu puțin ajutor – le dezvoltă abilitățile de gândire logică și îi ajută să rezolve singuri problemele apărute. De asemenea, îi ajută pe copii să dezvolte abilități de relații spațiale (înțelegerea modului în care lucrurile se potrivesc), coordonarea mâini-ochi și abilități motorii fine (folosind mușchii mici din mâini și degete).
Exemple: puzzle-uri, sortatoare de forme, blocuri de construcţie, materiale de artă, precum lut, vopsea, creioane sau plastilină.
- Jucării care să provoace imaginația copilului
Alegerea unor jucării pe care copilul le poate folosi pe măsură ce dezvoltă și interpretează povești. Jocul dezvoltă abilități de limbă și alfabetizare, abilități de rezolvare a problemelor și abilitatea de a ordona (a pune evenimentele într-o ordine logică).
Exemple: îmbrăcăminte, farfurii de jucărie, figuri de acțiune, păpuși, trenuri și camioane, case de păpuși pentru copii, unelte de jucărie și accesorii „din viața reală”, cum ar fi un tub de hârtie, cu rol de ,,furtun ”pentru micul pompier, diferite modele de cutii care devin case, nave de pirați, hambare, tuneluri – orice poate provoca imaginația copilului!
Cele mai utile jucării sunt cele care necesită cea mai mare acțiune din partea unui copil. Cu cât copilul îşi va folosi mintea și corpul pentru a-și rezolva problemele și dezvolta propriile idei, cu atât mai mult va învăţa.