Verificarea periodica trebuie sa fie efectuata inaintea verii

In general, verificarea periodica trebuie sa fie efectuata inainte de vara sau, in orice caz, inainte de a face o calatorie mai lunga decat cele cu care se confrunta de obicei masina. Cu toate acestea, cel mai scrupulos automobilist merge la mecanic cu o oarecare regularitate, iar pentru el vacantele de vara sunt doar o ocazie suplimentara de a verifica vehiculul de catre un profesionist.

Chiar si fara a cadea in obsesia perfectiunii mecanice, service-ul auto este o operatiune care trebuie totusi efectuata cu o anumita regularitate: producatorii recomanda o verificare la intervale de 12 luni sau 10.000 – 20.000 km. Daca masina in cauza, pe de alta parte, foloseste asa-numitii lubrifianti cu durata lunga de viata, interventiile pot fi mult mai rare: se vorbeste chiar despre un serviciu la fiecare doi ani sau la fiecare 30.000 – 50.000 km.

Acordati atentie exceptiilor: in cazul unei masini noi, primul serviciu trebuie efectuat in primele sase luni, pentru a evalua starea generala a vehiculului. Cu toate acestea, daca tocmai ati cumparat unul uzat, va trebui sa mergeti imediat la un service auto pentru a va asigura ca totul este in perfecta stare de functionare.

Ulei de motor si filtre auto

Aceasta verificare periodica permite mecanicului atelierului (mai bine daca este autorizat de producator, mai ales in primii ani de viata a masinii) sa verifice functionalitatea perfecta a principalelor componente mecanice, in special a tuturor celor care, in ultimele 12 luni, au fost supuse unui stres mai mare si, prin urmare, mai aproape de o stare de uzura.

Uleiul cutiei de viteze (sau filtrul acestuia, in cazul autoturismelor cu transmisie automata) va fi verificat periodic, dar, cel putin in primii ani de viata a vehiculului, nu va fi necesar sa-l inlocuiti la fiecare serviciu.

Bujii, DPF, curea, frane, …

Dar, pe langa schimbul de ulei si filtre, ce ofera serviciul auto? Altele sunt componentele supuse uzurii intr-o masina. La motoarele pe benzina, de exemplu, starea bujiilor va fi verificata in timpul service-ului cerut de producator (asa-numitul service obligatoriu); pe motoarele diesel, pe de alta parte, supapa EGR sau FAP va fi curatata.

Chiar si cureaua de distributie, atunci cand este prezenta in locul lantului, se uzeaza usor, desi cu siguranta nu in doar 2 sau 3 ani.

Nou si folosit: ce ofera serviciul auto?

Serviciul pe o masina noua este esential din mai multe motive. In plus fata de cele de mai sus, de fapt, va permite sa extindeti garantia vehiculului pana la expirarea sa naturala, cu conditia sa fie efectuata exclusiv la un atelier autorizat.

Cuponul pentru masina uzata nou achizitionata trebuie sa conste intr-o verificare amanuntita a tuturor componentelor care sunt cele mai supuse uzurii si care sunt cele mai relevante din punct de vedere al sigurantei. Prin urmare, mecanicul in acest caz va verifica franele, suspensiile, evacuarile de gaz, luminile fata si spate, uzura anvelopelor si starea componentelor directiei.

De asemenea, trebuie amintit ca utilizarea pieselor de schimb originale va garanta masinii o viata mai lunga si conditii de sanatate mai bune.

Articolul Anterior

Amenajarea unei bucătării ideale, un vis ușor de realizat

Articolul Urmator

Care sunt cele mai jucate sloturi din România?

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *