10 Cei mai renumiți fizicieni ai lumii

Cu siguranță că știți ce este fizica. Este studiul lumii fizice, de la merele care cad din pom la mișcarea planetelor și stelelor, până la comportamentul particulelor subatomice minuscule care alcătuiesc lumea din jurul nostru.

  • Fizica este peste tot. Este în cele mai îndepărtate zone ale cosmosului. Se află în găurile negre supermasive care fac furori în centrul galaxiilor și se află în elementele de bază minuscule care formează viața pe Pământ. Fizica este chiar și în spațiul aparent gol din jurul nostru.

Și din când în când apare un fizician care ne schimbă pentru totdeauna percepția asupra universului și a tot ce se află în el.

Iată o listă cu 10 dintre cei mai celebrii astfel de fizicieni!

1.Albert Einstein (1885-1962)

  • Celebru pentru: Teoria relativității

La vârsta de șaptesprezece ani, Albert Einstein s-a înscris pentru a finaliza studiile și a primi diploma de predare în domeniul fizicii și matematicii la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian din Zurich, Elveția. A avut dispute cu Niels Bohr, celălalt fondator al mecanicii cuantice. 

  • În 1905, Einstein a publicat „Despre electrodinamica corpurilor în mișcare”, lucrare care conținea teoria sa despre relativitate. 

În 1921, Albert Einstein a primit Premiul Nobel în domeniul fizicii.

2. Niels Bohr (1885-1962)

  • Celebru pentru: Contribuții la teoria cuantică, reacțiile nucleare și fisiunea nucleară

Niels Henrik David Bohr, originar din Copenhaga, Danemarca, și contribuția sa la lumea fizicii se bazează pe studiul și explicația sa asupra structurii atomice. 

În plus, a ajutat la înțelegerea mecanicii cuantice și, astfel, a fondat Institutul de Fizică Teoretică situat la Universitatea din Copenhaga. Institutul a fost redenumit Institutul Niels Bohr.

3. Stephen Hawking (1942-2018)

  • Celebru pentru: Explicarea găurilor negre și a progreselor în teoria generală a relativității și mecanicii cuantice

El este cunoscut pentru lucrările sale științifice, realizate alături de discipolul său, Roger Penrose, care au furnizat o teorie pentru baza relativității generale, aceasta fiind cunoscută sub numele de teorema singularităților gravitaționale. 

  • În 1978, Hawking a primit premiul Albert Einstein, acordat celor care au excelat în științele naturii, mai precis, în fizica teoretică.

4. Isaac Newton (1642-1727)

  • Celebru pentru: Explicarea teoriilor gravitației și mecanicii

Isaac Newton este cunoscut pentru contribuția sa la lumea științei. Newton a fost cel care a identificat conceptul de gravitație și teoria mecanicii. 

A excelat în domeniile alchimiei, astronomiei, teologiei creștine, economiei, matematicii și, bineînțeles, fizicii.

5. Nikola Tesla (1856-1943)

  • Celebru pentru: a creat primul sistem de curent alternativ

Cele mai citite articole

Nikola Tesla este cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea și utilizarea sistemului de curent alternativ (AC). 

  • A lucrat pentru scurt timp cu Thomas Edison și George Westinghouse. Experimentele sale asupra energiei electrice de înaltă tensiune i-au adus și mai multă notorietate.

6. Galileo Galilei (1564-1642)

  • Celebru pentru: că a oferit o analiză matematică a relației dintre astronomie și fizică

Galileo este cunoscut pentru experimentele și teoriile sale în domeniul corpurilor în mișcare. 

  • Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.

Mișcarea obiectelor uniform accelerate, predată în aproape toate cursurile de fizică la nivel de liceu și început de facultate, a fost studiată de Galileo ca subiect al cinematicii. 

Lucrările sale în astronomie, matematică și fizică și combinarea acestor științe au devenit esențiale în studiul și înțelegerea universului de dincolo de noi.

7. Marie Curie (1867-1934)

  • Celebră pentru: a descoperit natura radioactivității Toriului și descoperirea Poloniului și a Radiului

Este cunoscută pentru introducerea tehnicilor în domeniul radioactivității pentru izolarea izotopilor. Marie a jucat un rol esențial în descoperirea elementelor cunoscute sub numele de Poloniu și Radiu.

8. (Lord) Kelvin sau William Thomson (1824-1907)

  • Celebru pentru: Avansarea primei și celei de a doua legi ale termodinamicii. Dezvoltarea scării de temperatură termodinamică absolută, ce îi poartă numele.

A fost un pionier în multe domenii, în special electromagnetism şi termodinamică. Împreună cu Faraday, a fost responsabil pentru introducerea conceptului de câmp electromagnetic.

  • El a fost cel care a inventat termenul „energie cinetică”. De asemenea, a inventat scala Kelvin de măsurare a temperaturii.

Interesul său în chestiunile marine l-a inspirat în crearea unui compas marin şi în inventarea unui echipament pentru măsurători la adâncime. A fost inventatorul a numeroase instrumente electrice, iar locuința sa din Glasgow a fost prima luminată electric.

9. Michael Faraday (1791-1867)

  • Celebru pentru: Descoperirea inducției electromagnetice și a venit cu ideea primului transformator electric

Michael Faraday este cunoscut pentru munca sa în chimie și fizică, în special în fizică, a lucrat intens în domeniul magnetismului și al electricității. 

Multe concepte științifice au fost numite după el: Legea inducției lui Faraday, legea electrolizei lui Faraday și așa mai departe. El a reușit să transforme gazele în formă lichidă.

  • În anul 1831 descoperă inducția electromagnetică, reușind să realizeze conversia electromecanică a energiei și să enunțe Legea inducției electromagnetice.

Faraday arată după o serie de experimentări că electricitatea se obține prin inducție, prin frecare, pe cale chimică sau termoelectrică.

 10. Guglielmo Marconi (1874-1937)

  • Celebru pentru: munca sa în domeniul telegrafului fără fir

Inventatorul italian Guglielmo Marconi este cunoscut pentru munca sa de pionierat asupra sistemului radio-telegrafic, care l-a făcut în cele din urmă să fie recunoscut drept inventatorul radioului. 

  • A primit Premiul Nobel în 1909 împreună cu Karl Braun pentru contribuția lor la lumea inovațiilor wireless.

Cele mai citite articole

Share your love