Aurul este un metal prețios fascinant atât prin aspectul său unic, cât și prin poveștile care s-au țesut în jurul său de-a lungul timpului și care au în centru luxul și bogăția. Peste tot în lume, oamenii achiziționează bijuterii din aur fie de la casa de amanet, fie de la magazine de lux pentru a se bucura de strălucire și eleganță.
Chiar dacă acest metal prețios a fost descoperit acum aproximativ 7000 de ani, nici până în prezent nu i-au fost elucidate toate misterele.
Corpul uman conține aur
Când se spune despre un om că este „de aur” sau că are o „inimă de aur”, semenii lui fac referire la calitățile sufletești, dar puțini știu că din punct de vedere fizic afirmația nu este departe de adevăr. Conform studiilor, se pare că în corpul uman se află circa 0,2 miligrame de aur, predominant în sânge.
Aproape tot aurul de pe planetă provine de la meteoriți
Cercetătorii au afirmat că aproape tot aurul care se află pe Pământ provine de la meteoriții care au intrat în coliziune cu acesta, în urmă cu 200 de milioane de ani. Se pare că vorba „a cădea bani din cer” este bazată pe fapte reale.
Care este locul din România unde aurul curge pe râu?
În România, există o zonă unde aurul curge, la propriu, în râu. Este vorba despre zona Munților Apuseni, în Alba. Acesta se numește aur aluvionar și spre deosebire de cel care se extrage din inima muntelui, poate fi adunat mai ușor, fără cianuri și fără tehnologii scumpe.
Cele mai citite articole
Mai precis, aici aurul este adunat încă prin tehnici rudimentare, cu șaitrocul (un instrument tradițional folosit de sute de ani în acest scop) și blană de oaie.
Ce rezervă de aur are România?
La sfârșitul anului 2017, rezerva de aur a României (aflată în administrarea Băncii Naționale) a fost de 103.7 tone, mai mare cu 36 de tone față de anul 1989.
Cât cântărește cel mai greu lingou din lume?
Cel mai greu lingou din lume cântărește 250 de kilograme, are o lungime de 50 cm, o lățime de 17 cm și o înălțime de 22 cm. Acesta se află în muzeul Mitsubishi Materials Corporation din Japonia, care l-a și produs.
Există o bacterie care „naște aur”
Cercetătorii din Australia au descoperit că bacteria Cupriavidus metallidurans poate cataliza biomineralizarea aurului prin transformarea compușilor toxici în forma lor metalică, utilizând mecanismele celulare active. S-a demonstrat astfel pentru prima dată că o bacterie este implicată în ciclul formării metalelor rare și prețioase.
Cel mai mare inel de aur din lume cântărește 64 de kilograme și se află în Emiratele Arabe Unite.
Evident că podoaba este una de dimensiuni impresionante.
Alte curiozități despre aur
- Aurul pur este foarte moale. De fapt, el poate fi îndoit cu mâna.
- Frunzele de eucalipt conțin urme de aur. Arborii de eucalipt dintr-o zonă din Australia de Vest extrag aceste particule din pământ și le depozitează în frunze și crengi.
- În centrul Pământului există atât de mult aur, încât, dacă ar ajunge la suprafață, ar acoperi planeta cu jumătate de metru de aur.