Durerea abdominală sau „durerea de burtică” este un simptom comun în rândul celor mici. Aceasta poate avea diferite cauze și poate fi însoțită și de alte simptome. În cazurile ușoare, pot fi abordate și metode naturiste. Însă, dacă simptomele persistă sau se agravează este important a consulta medicul.
Probiotice
Probioticele sunt reprezentate de bacterii benefice sistemului digestiv. Acestea colonizează în mod normal tractul digestiv. În cazul apariției unui dezechilibru la nivelul florei intestinale, apar simptome care creează disconfort celui mic. Pentru restabilirea florei intestinale sunt recomandate produsele special concepute pentru cei mici, precum Protectis baby. Acesta se găsește sub formă de picături, astfel încât poate fi administrat cu ușurință. Studiile au demonstrat eficiența produsului pentru colicile intestinale, constipație, diaree.
Fenicul
Feniculul este util pentru eliminarea gazelor din meteorism, dar are și efect calmant, antiseptic și antispastic. Poate fi utilizat sub formă de ceai, preparat utilizând o linguriță de semințe de fenicul la o cană. La copii mai mari, feniculul poate fi eficient și dacă semințele se mestecă.
Chimen
Semințele de chimen sunt eficiente pentru calmarea durerii abdominale dată de gaze. Alte beneficii ale acestei plante sunt reprezentate de efectul antiinflamator și de stimularea digestiei. Pentru a beneficia de proprietățile acestuia, se poate administra ceaiul preparat dintr-o linguriță de semințe de chimen la o cană de apă.
Mentă
Menta este o plantă ce are multiple beneficii pentru sănătatea sistemului digestiv. Poate fi utilizată în stările diareice, ca antispastic, dar și pentru reducerea stării de greață și reducerea vărsăturilor. Ceaiul de mentă are și efect antiinflamator și ameliorează simptomele infecțiilor digestive. La copii, menta poate fi utilizată sub formă de ceai sau de ulei. Ceaiul se prepară prin adăugarea unei linguri de mentă la o cană de apă fierbinte.
Mușețel
Mușețelul este o plantă folosită des pentru ameliorarea simptomelor digestive. Acesta are proprietăți antiinflamatorii, antispastice și reduce balonarea. De asemenea, mușețelul are un efect relaxant, liniștitor pentru cel mic. Poate fi utilizat intern sub formă de ceai, dar și extern, prin adăugarea plantei în apa de baie. Aceasta are un efect calmant și ameliorează durerile abdominale.
Ghimbir
Cele mai citite articole
Ghimbirul este o plantă de la care se utilizează rădăcina. Acesta are multiple beneficii asupra organismului, în special asupra sistemului digestiv. Are un efect antispastic, antiinflamator, antiemetic (reduce starea de greață), stimulează digestia și reduce balonarea. Ghimbirul poate fi administrat sub formă de ceai, dar și ca pudră, prin adăugarea în diferite preparate. De asemenea, pot fi administrate și suplimente alimentare, doar la recomandarea medicului.
Lămâie
Lămâia stimulează digestia și ameliorează durerile abdominale. Aceasta poate fi utilizată și pentru efectul său antiemetic, reducând stările de greață. Poate fi folosită sub formă de ceai, limonadă, dar și ca suc adăugat în apă. Lămâia poate fi asociată cu mentă sau cu puțină miere, pentru un efect mai puternic.
Ulei de muștar
Uleiul de muștar este recomandat a fi utilizat pentru masarea zonei abdominale. Se încălzește o cantitate mică de ulei, cu care se masează ușor burtica în sensul acelor de ceasornic. Uleiul de muștar este benefic pentru îmbunătățirea circulației sanguine și pentru eliminarea gazelor în caz de meteorism (balonare).
Masaj
Masajul efectuat la nivelul abdomenului stimulează circulația sanguină și reduce intensitatea durerii. Pentru stimularea digestiei este indicat ca masajul să fie realizat prin mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. Această orientare este benefică și pentru scăderea disconfortului dat de balonare.
Comprese calde
Compresele calde pot ameliora durerile abdominale din colici, constipație sau balonare. Căldura generată de acestea stimulează relaxarea musculară, reducând disconfortul. Este indicat a se folosi un material natural, care să nu irite pielea, precum bumbacul. Asigură-te că temperatura compreselor nu este foarte ridicată. Aplicarea se face pentru o perioadă de 10-15 minute, fiind urmată de o pauză.
Este important de reținut faptul că remediile naturiste se folosesc doar în cazurile ușoare de disconfort abdominal. Durerile de intensitate crescută sau care sunt însoțite de vărsături severe necesită consult medical în cel mai scurt timp.
Sursa foto: Shutterstock