10 vitamine și suplimente alimentare recomandate în timpul sarcinii

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/natural-sources-folic-acid-asparagus-broccoli-1078158146 

În timpul sarcinii, nutrienții au un rol foarte important pentru buna creștere și dezvoltare a fătului. Aceștia ajută la creșterea sănătoasă a organelor fătului, prevenind astfel afecțiunile nou-născutului. De aceea, o serie de suplimente cu nutrienți sunt recomandate în timpul sarcinii. Totuși, femeile însărcinate trebuie obligatoriu să mențină o dietă echilibrată, sănătoasă, deoarece suplimentele nu sunt suficiente. De obicei, medicii recomandă femeilor însărcinate un tip de supliment prenatal, care conține un mix optim de nutrienți. Este important de știut că, în timpul sarcinii, trebuie luate doar suplimente special concepute pentru gravide. Iată care sunt vitaminele și suplimentele recomandate în timpul sarcinii. 

  • Acid folic

Acidul folic este probabil cel mai important nutrient care trebuie luat în considerare în timpul sarcinii. De fapt, se recomandă inițierea suplimentării acestuia cu patru luni înainte de a rămâne însărcinată. Aportul de acid folic este extrem de important mai ales în primul trimestru de sarcină. La început, în săptămâna 6 de sarcină, organele fătului încep să se dezvolte, iar tubul neural se închide. Deficitul de acid folic favorizează defectele tubului neural și alte malformații fetale. Se recomandă 400 mcg/zi acid folic. Fier și lactoferină

Fierul este esențial pentru dezvoltarea cognitivă a copilului, creșterea placentei și asigurarea necesarului de oxigen pentru făt. În sarcină, este nevoie de 27 mg fier/zi. Un aport deficitar de fier va duce la anemie feriprivă și poate favoriza problemele în sarcină (naștere prematură, întârzierea creșterii fătului, greutate mică la naștere). Lactoferina reprezintă o glicoproteină cu rol în absorbția optimă a fierului, precum și în transportul acestuia. În plus, are numeroase alte beneficii pentru făt și mamă, independente de fier. 

  • Colină

Colina este un nutrient esențial pentru producerea fosfatidilcolinei și sfingomielinei. Aceasta previne defectele tubului neural și ajută la dezvoltarea corectă a creierului. Deși specialiștii recomandă un aport de 450 mg/zi în sarcină, studii recente sugerează că un aport de 930 mg/zi ar fi cantitatea optimă. 

  • Uleiul de pește

Uleiul de pește conține acizi grași EPA (eicosapentaenoici) și DHA (docosahexaenoici), esențiali pentru dezvoltarea creierului fătului. Acești acizi grași ar fi implicați și în dezvoltarea creierului copilului după naștere, dar și în prevenția depresiei postpartum. 

  • Magneziu

Cele mai citite articole

Magneziul îndeplinește numeroase funcții în organism. Deficitul de magneziu în sarcină ar putea crește riscul de hipertensiune și naștere prematură. Suplimentarea acestuia ar putea scădea riscul de restricție a creșterii intrauterine și naștere prematură. O dietă echilibrată poate acoperi necesarul zilnic de magneziu. 

  • Probiotice

Probioticele sunt bacterii bune care trăiesc în intestin și sunt responsabile pentru un tranzit intestinal optim și o imunitate puternică. Pe de altă parte, suplimentarea lor în timpul sarcinii s-a asociat cu scăderea riscului de eczemă și dermatită la copil, precum și scăderea riscului de depresie postpartum la mamă. În timpul sarcinii, probioticele ar putea preveni diabetul gestațional. 

  • Calciu

Un aport optim de calciu este esențial pentru buna dezvoltare a sistemului osos al fătului. În caz de deficit, organismul mamei va extrage calciul din oase pentru a-l transporta către făt, ceea ce poate duce însă la scăderea densității minerale osoase a mamei. Acest lucru crește riscul de osteoporoză. O dietă echilibrată poate asigura necesarul de calciu zilnic, însă în cazul unei diete deficitare este nevoie de suplimentarea acestuia.

  • Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sistemul imun și pentru absorbția calciului și fixarea acestuia în oase. Deficitul de vitamina D se asociază cu nașterea prematură, diabetul gestațional și preeclampsie. Se recomandă 600 UI/zi vitamina D, însă medicul tău poate indica un alt mod de administrare și dozare. 

  • Suplimentele prenatale

Suplimentele prenatale sunt special concepute pentru gravide. Acestea conțin combinațiile și cantitățile optime de nutrienți pentru buna creștere și dezvoltare a fătului și funcționarea optimă a organismului mamei. Formulele diferă în funcție de trimestru. Este important de reținut că acestea nu înlocuiesc o dietă echilibrată.

  • Suplimente cu rădăcină de ghimbir

Deși suplimentele cu ghimbir nu sunt vitale pentru dezvoltarea fătului, acestea îți pot ameliora simptomatologia în primul trimestru de sarcină. Dacă te confrunți cu greață, suplimentele cu ghimbir te pot ajuta și sunt considerate sigure pentru gravide.

Așadar, suplimentele în sarcină sunt esențiale pentru buna dezvoltare a copilului. Suplimentele prenatale sunt cele mai indicate. În situații speciale, poate fi nevoie și de alte suplimente. Spre exemplu, femeile vegetariene necesită suplimentare cu vitamina B12. Discută cu medicul înainte de a lua orice supliment în sarcină, dar și pentru a cere sfatul privind nutrienții pe care ar trebui să îi suplimentezi.

Cele mai citite articole

Share your love