Somnul este încă un subiect complex și destul de misterios, cercetătorii descoperind lucruri din ce în ce mai surprinzătoare despre beneficiile pe care somnul le are asupra sănătății noastre, dar și despre procesele care au loc în timp ce dormim. Iată 3 curiozități despre somn care nu sunt atât de cunoscute, însă care sigur te vor fascina!
Într-o singură noapte trecem prin 4-5 cicluri de somn
De multe ori avem impresia că ne așezăm în pat (mai ales dacă avem o saltea 160×200 confortabilă), adormim și noaptea trece extrem de repede. Uneori ne amintim ce visăm, alteori nu. Cert este că într-o singură noapte, trecem prin 4-5 cicluri de somn, fiecare având o durată medie de 90-120 minute. Vorbim de 4 stadii de somn NREM cu o durată cuprinsă între 70 și 100 minute și un stadiu scurt de somn REM (care este și cel mai important) care poate dura chiar și doar câteva minute. Pe măsură ce trecem dintr-un ciclu de somn în altul, durata stadiului REM crește, iar perioadele de somn NREM devin din ce în ce mai scurte.
Unii oameni experimentează paralizia în somn
Cele mai citite articole
Paralizia în somn este o tulburare de somn de cele mai multe ori înfricoșătoare pentru persoana afectată. Persoanele care suferă de paralizie in somn se trezesc pur și simplu în miezul nopții și nu se pot mișca sau vorbi. Nu este însă o senzație de lungă durată, de cele mai multe ori dispărând în momentul în care persoana se trezește din somn. Paralizia în somn apare de obicei în timpul somnului REM, atunci când apar și visele. Practic, corpul nostru este paralizat în timpul viselor pentru a împiedica corpul să acționeze în vreun fel. Un astfel de episod de paralizie în somn poate fi traumatizant pentru anumite persoane, iar cel mai bun tratament (și singurul) este discuția cu un medic specialist pentru identificarea cauzelor și eliminarea lor.
Somnul ajută la procesarea informațiilor și consolidarea amintirilor
Dacă tu astăzi ai învățat să desenezi o pasăre, mâine vei fi capabil să repeți același desen doar pentru că ai dormit suficient, iar creierul tău a avut răgazul necesar pentru a procesa informațiilor noi și a consolida amintiri. Somnul nu este benefic deci doar pentru sănătatea fizică, ci ajută și la dezvoltarea creierului. În timpul somnului, creierul nostru procesează informațiile învățate peste zi și reorganizează conexiunile neuronale pentru a consolida amintiri. Acest proces ajută și la memorarea pe termen lung și la îmbunătățirea semnificativă a performanțelor cognitive.
Tu ce alte curiozități despre somn mai cunoști?