Televizorul este astăzi important nu doar pentru vizionarea de programe de televiziune, ci și de filme artistice și programe de streaming, fotografii și filmări de familie. Achiziționarea unui televizor nu pare un lucru prea dificil la prima vedere, însă odată ce începi să descoperi oferta disponibilă pe piață, realizezi că există numeroase modele și specificații care influențează performanța. Este ușor să devii confuz dacă nu știi exact ce trebuie să urmărești, așa că ai nevoie de niște criterii clare. De aceea, te invităm să descoperi în rândurile de mai jos care 4 aspecte de care să ții cont când cumperi un televizor.
1. Mărimea ecranului
Varietatea ecranelor disponibile este uriașă în ce privește mărimea, existând opțiuni pe o scară de la 14 la 100 inch. Cele mai comune sunt cele cu diagonală de 55 de inch, dar și cele de 65 se caută. Cele de peste 75 de inchi necesită mai mult spațiu, iar cele de sub 40 se potrivesc în încăperile mici și nu vor domina camera. Înainte de a cumpăra un televizor, îți recomandăm să măsori spațiul în care îl vei amplasa, fie că este vorba de perete sau de mobilă.
Distanța de la care privești este, de asemenea, importantă. Este bine ca distanța dintre scaun și ecran să fie egală cu dublul diagonalei. Copiii au tendința de a se apropia mult de televizor, așa că nu te grăbi să cumperi un ecran foarte mare, întrucât le poate dăuna vederii.
2. Tipul de ecran
Există 2 tipuri de tehnologii de ecran: LCD și OLED. LCD folosește panouri de cristale lichide iluminate dintr-o sursă externă, care se mișcă pentru a lăsa lumina să treacă prin filtrele color și să creeze imaginile la care ne uităm. Iluminarea poate veni din spatele ecranului sau din laterale. Deși contrastul este mai bun în cazul iluminării din spate, televizoarele de acest tip sunt mai mari, consumă mai mult și sunt mai scumpe.
Cele mai citite articole
Într-un ecran OLED semiconductorii sunt separați de materiale organice care se alimentează cu electricitate și creează lumină. Astfel, nu mai este nevoie de iluminare separată, iar calitatea imaginii este superioară. În plus, consumul de electricitate se reduce și negrul total devine posibil. Deși superioară, tehnologia OLED este mai scumpă decât cea LED.
3. Rezoluția și HDR
Deși au apărut și televizoare 8K, la momentul actual ai de ales în general între HD și 4K, cunoscut și ca Ultra HD. Prima categorie folosește rezoluția de 1920 x 1080, iar a doua pe cea de 3840 x 2160. Așadar, calitatea 4K este cu mult superioară celei HD. Deși televiziunile emit în general în HD, multe platforme de streaming oferă și opțiunea 4K, așa că gândește-te bine care este alegerea potrivită pentru tine.
HDR este o funcție care permite un contrast superior și un număr mai mare de nuanțe decât televizoarele standard, ceea ce are ca rezultat o calitate mai bună a imaginii.
4. Conexiunile și porturile
Principalele conexiuni de care ai nevoie sunt HDMI, USB și multimedia. Caută televizoare cu porturi HDMI de ultimă generație, mai ales în cazul celor 4K. Porturile USB sunt necesare pentru redarea materialelor multimedia păstrate pe memorii flash, dar și pentru înregistrarea programelor redate la televizor. Recomandăm televizoare cu două sau trei porturi USB. Multe televizoare au în dotare și porturi Wi-fi și Ethernet, necesare pentru conectarea la internet.
Achiziționarea unui televizor este un demers important, care ne influențează calitatea timpului liber. Alege un televizor full HD sau unul 4K în funcție de aspectele pe care le-am detaliat mai sus și bucură-te de filme, emisiuni și conținut multimedia la calitate excelentă.