5 lucruri mai puțin știute despre certificarea ISO 9001

Orice antreprenor a auzit, măcar o dată, de termenul ”Certificarea ISO 9001”. Și mai mulți oameni de afaceri au căutat certificări care să le ofere un avantaj competitiv, dar și un număr ridicat de clienți, iar astfel au ajuns la termenul de ”management al calității”.

Pentru unii, acesta reprezintă standardul de aur, semn al unui nivel înalt de profesionalism și excelență. Pentru alții, doar o altă bifă pe o listă lungă de cerințe corporative. Însă, indiferent de perspectivă, impactul certificării ISO 9001 asupra mediului de afaceri și a proceselor de producție este indiscutabil.

Scurtă descriere a originii ISO 9001

Una dintre cele mai surprinzătoare aspecte ale ISO 9001 este originea sa. Sistemul de management al calității își are rădăcinile în sectorul militar, încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În acea perioadă, armatele se confruntau cu necesitatea imediată de a produce echipamente și armament la scară mare. Această producție masivă a venit, însă cu provocări de calitate semnificative.

Controlul calității a devenit o problemă acută în timpul războiului, când defectele sau neregulile s-au tradus prin vieți pierdute și misiuni compromise. Astfel s-au dezvoltat sisteme stricte de control al calității, cu standarde riguroase și inspecții frecvente, ca fundament pentru dezvoltarea ulterioară a sistemelor de management al calității.

După război, aceste inițiative de control al calității au început să fie aplicate și în industria civilă. În deceniile următoare, aceste sisteme s-au rafinat și au evoluat, culminând cu ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de certificarea ISO 9001.

ISO 9001 nu se aplică doar corporațiilor

Cele mai citite articole

Deseori, un mit perpetuat este acela că certificarea ISO 9001 este relevantă doar pentru corporații. În realitate, micile afaceri pot beneficia la fel de mult de pe urma implementării unui sistem de management al calității

Flexibilitatea sistemului

Un alt element adesea ignorat este flexibilitatea inerentă a sistemului ISO 9001. Nu există un mod „corect” de a implementa un sistem de management al calității; acesta trebuie să fie adaptat nevoilor și cerințelor specifice ale fiecărei organizații. Standardul oferă un cadru, ceea ce permite un grad ridicat de adaptabilitate și scalabilitate.

ISO 9001 nu garantează calitatea produsului

Desi surprinzător, este cât se poate de adevărat! O concepție greșită despre certificarea ISO 9001 este ideea că aceasta garantează (în mod automat) calitatea produsului sau serviciului oferit. În realitate, ISO 9001 este un standard pentru sistemele de management al calității, adică se concentrează pe procesele și procedurile prin care un produs sau serviciu este de calitate.

O altă idee greșită este că auditurile ISO 9001 sunt un fel de control de calitate al produselor finale. Deși auditurile includ verificări ale conformității produselor, accentul este pus pe procesele și procedurile care conduc la producerea acestora. Cu alte cuvinte, auditorii sunt mai interesați de ”cum” se face ceva, nu neapărat de ”ce” se face.

ISO 9001 înseamnă îmbunătățire continuă

O greșeală comună este că certificarea ISO 9001 este prezentată ca obiectiv final, ca „diplomă” ce confirmă excelența. În realitate, esența certificării este îmbunătățirea continuă a proceselor. Chiar și după obținerea certificării, munca nu se termină; standardul încurajează o abordare ciclică, care necesită revizuiri și ajustări periodice pentru a ține pasul cu schimbările din industrie și din cadrul organizației.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Sfaturi pentru vânătoarea pe baltă: Cum să aveți o experiență de succes

Articolul Urmator

Obiectivele pe care le atingi prin Content Marketing

Cele mai populare