5 semne că ai putea avea nevoie de aparat dentar

Aparatele dentare sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta alinierea dinților, cu rol atât estetic, cât și funcțional. Cu ajutorul acestora se pot trata o varietate de probleme stomatologice, inclusiv dinții strâmbi, înghesuiți sau suprapuși. Deoarece aplicarea aparatului dentar la momentul oportun reduce semnificativ riscul de probleme orale, cunoașterea semnelor care ar putea indica necesitatea unui tratament ortodontic este esențială pentru menținerea unei sănătăți dentare optime pe termen lung. Următoarele cinci semne indică faptul că ai putea avea nevoie de aparat dentar.

Dinții strâmbi sau înghesuiți

Înghesuirea dinților sau existența unor deficiențe de aliniere vizibile constituie semnele cele mai evidente care sugerează necesitatea efectuării unui tratament ortodontic cu aparat dentar. Aceste probleme pot avea o varietate de cauze, de la traumatisme orale la boli gingivale. Dinții strâmbi sau înghesuiți pot fi mai greu de curățat cu periuța de dinți și ața dentară, lucru care poate duce la acumularea de placă bacteriană și tartru, ceea ce poate crește riscul de apariție a cariilor și a altor afecțiuni dentare. În consecință, dacă aveți dinții strâmbi sau înghesuiți, este necesară o vizită la medicul specialist ortodont. Dacă sunteți din Capitală, spre exemplu, este recomandat să apelați într-un termen cât mai scurt la serviciile unui specialist în ortodontie Bucuresti.

Respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare sau halena poate fi un semn subestimat al unei alinieri dentare incorecte. Pacienții cu probleme de aliniere dentară pot constata că, în ciuda unei igiene orale adecvate, pot avea o respirație urât mirositoare. În general, halena apare din cauza incapacității de a realiza corect periajul dentar, ceea ce favorizează acumularea de bacterii și resturi alimentare în spațiile interdentare. 

Dureri de cap sau de maxilar 

Cele mai citite articole

O aliniere dentară incorectă poate pune presiune pe maxilar (osul din față al feței, care găzduiește dinții superiori) și pe articulațiile temporo-mandibulare (articulațiile care leagă maxilarul de craniu), ceea ce determină apariția durerilor de cap sau de maxilar. Durerea de cap cauzată de o aliniere dentară incorectă este de obicei surdă, care se simte pe o parte a capului. Pe de altă parte, durerea de maxilar cauzată de o aliniere dentară incorectă este de obicei pulsatilă. Tratamentul în clinica de stomatogie de la Victoriei (dar și în orice cabinet de specialitate din țară) pentru durerile de cap sau de maxilar cauzate de o aliniere dentară incorectă este unul ortodontic.

Probleme de masticație 

Problemele de aliniere a dinților pot face dificilă mestecarea alimentelor. Acest lucru se întâmplă deoarece dinții strâmbi nu se potrivesc bine unul cu celălalt, ceea ce îngreunează masticația. Pe lângă dificultatea de a mesteca alimente și durerea de maxilar, pot să apară și probleme digestive, din cauza mărunțirii insuficiente a alimentelor. 

Defecte de vorbire 

Problemele de aliniere dentară pot, de asemenea, contribui la apariția dificultăților de vorbire. Dinții care nu sunt corect poziționați pot afecta modul în care sunt articulate cuvintele. De exemplu, malpozițiile dentare pot determina contactul inadecvat între dinți în timpul vorbirii, ceea ce va genera sunete distorsionate sau dificultăți în pronunție.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Securitatea laptopului: cum să-ți protejezi datele?

Articolul Urmator

Tipuri de proteze dentare și cum o alegi pe cea potrivită pentru tine

Cele mai populare