Dacă ai un petec de pământ și încă nu te-ai decis ce să plantezi pe el, noi îți sugerăm să încerci cu o cultură de legume. Nimic nu se compară cu gustul natural al legumelor crescute în grădină, iar atunci când știi că sunt plantate și îngrijite de tine, satisfacția e și mai mare.
Noi am stat de vorbă cu câțiva fermieri care se ocupă de mult cu această îndeletnicire și am adunat de la ei câteva sfaturi utile pentru începători.
Cel mai potrivit teren pentru grădina de legume
Cu un oarecare efort, orice suprafață de teren poate fi transformată în grădină de legume, însă anumite condiții sunt favorizante pentru acest tip de cultură. Astfel, grădina nu ar trebui înființată pe un teren deschis, expus permanent la vânt și intemperii. Acesta trebuie să se afle într-o zonă care să-i ofere un anumit adăpost, astfel încât culturile să fie protejate de fenomenele meteo extreme. Cu toate acestea, terenul trebuie să beneficieze și de expunere la soare, pentru ca plantele să aibă parte de lumină și căldură suficientă.
Horticultorii cu experiență mai recomandă folosirea terenurilor în pantă, care asigură un bun drenaj pentru apa provenită din precipitații.
Pregătirea solului pentru primele culturi
Odată ales terenul potrivit, urmează etapa de pregătire a acestuia pentru înființarea primelor culturi. Mai întâi, acesta se curăță de gunoaie, resturi vegetale, buruieni, tufe și rădăcini rămase în pământ. O modalitate eficientă de a scăpa de buruieni fără a folosi erbicide era acoperirea solului cu un strat de folie sau alte materiale care să nu permită dezvoltarea acestora.
După ce a fost curățat, terenul se sapă, îndepărtând pietrele și fărâmițând bulgării de pământ.
Folosește îngrășământ natural
Cele mai citite articole
Fertilizarea este o altă etapă importantă, pentru că astfel se completează rezerva de substanțe hrănitoare din sol. Fiind vorba de o cultură redusă ca întindere, cu legume cultivate doar pentru consum propriu, este bine să folosești doar îngrășământ natural, pe bază de compost. Acesta poate fi produs în gospodărie din resturi vegetale fermentate și este suficient de hrănitor pentru a-ți garanta o recoltă bogată.
Compostul de administrează primăvara, la începutul sezonului, după ce solul a fost săpat. De asemenea se recomandă administrarea de compost și înainte de înființarea celei de-a doua culturi.
Nu semăna aceleași culturi mai mulți ani la rând
Fermierii pun mare accent pe alternanța culturilor, asta însemnând că o cultură înființată anul acesta nu se repetă pe același teren în anul următor, fiind recomandat să fie înlocuită cu o alta. În acest mod, se previne dezvoltarea dăunătorilor, a buruienilor și a agenților patogeni care stau la originea unor boli specifice plantelor. Aceștia sunt specifici fiecărei culturi și rămân în sol după recoltare. Dacă va fi înființată o cultură similară, aceasta va fi atacată mult mai ușor, iar în următorii ani, productivitatea va scădea considerabil.
Ține cont de incompatibilități
Anumite specii sunt incompatibile între ele, la fel cum există și specii care se dezvoltă mai bine dacă sunt cultivate împreună. Cele mai cunoscute incompatibilități sunt cele între ceapă și usturoi, respectiv între tomate și castraveți. De aceea, aceste specii trebuie cultivate separat, pentru că altfel se vor „sabota” una pe alta. De cealaltă parte, tomatele merg foarte bine dacă sunt cultivate împreună cu busuiocul.
Scapă de dăunători cu soluții bio
Fiind vorba de o suprafață mică, îți poți permite să cumperi substanțe bio pentru combaterea dăunătorilor, care sunt mai scumpe decât insecticidele clasice. De asemenea vei găsi o serie de rețete pentru prepararea în casă a unor astfel de soluții, care să te ajute să scapi de dăunători fără a folosi substanțe chimice.
Nu în ultimul rând, trebuie să ai la dispoziție și un spațiu pentru depozitarea uneltelor și celorlalte echipamente folosite în grădină. Îți poți construi singur un astfel de spațiu cu o bormașină, câteva scânduri și alte materiale de construcții ușor de găsit.