Atunci când alegi un notar, ar trebui să te ghidezi în primul rând după criteriile legate de calitate și eficiență a serviciilor juridice prestate.
Cu siguranță singurul criteriu de selectare a cabinetului notarial nu ar trebui să fie valoarea onorariului pe care îl ai de achitat, dacă nu vrei să ai mai apoi surprize neplăcute.
Se știe că în fiecare domeniu de prestări servicii calitatea se reflectă (și) în preț. Inclusiv în materie de servicii juridice.
În practică, întâlnim clienți care plătesc scump după o vreme pentru că au accesat servicii notariale de proastă calitate care i-au atras prin onorariile mici. Din păcate, remedierea greșelilor în această materie costă mult mai mult.
Astfel, atunci când este vorba de întocmirea unui testament, de o donație, de o tranzacție legată de anumite bunuri, nu merită economisit pe serviciile prestate de un notar public. Întotdeauna trebuie aleasă o persoană foarte bine pregătită și empatică. Dacă îți asculți instinctul, sigur nu vei da greș.
De ce există diferențe de costuri între un cabinet notariat și altul?
Există în practică o grilă de onorarii notariale în suma minimă. Aceasta înseamnă că în sus notarii pot să perceapă sumele pe care le consideră corecte pentru activitățile pe care le prestează. Există mulți factori care pot influența suma pe care un client o are de plătit la cabinetul notarial. În primul rând, onorariul perceput este în legătură cu gradul de complexitate al lucrărilro efectuate și data până la care notarul trebuie să pregătească înscrisul autentificat respectiv.
Fiecare notar trebuie să respecte grila de onorarii notariale?
Notarii nu sunt obligați să respecte onorariile notariale. Pe de altă parte, codul de etică profesională al notarului prevede că un astfel de profesionist ar trebui să evite orice formă de concurență profesională neloială, inclusiv reducerea artificială a acestor onorarii minimale în scopul atragerii de mai mulți clienți.
De subliniat și faptul că un notar sau personalul angajat în cabinet nu pot obține, pe lângă onorariul cuvenit și alte avantaje în legătură cu activitățile notariale realizate.
Cum se procedează dacă părțile unui contract nu sunt de acord cu același notar?
Cele mai citite articole
În această situație, părțile trebuie să ajungă totuși la un acord. Nu există mecanisme care să oblige una dintre părți ca să semneze vreun contract (de partaj, donație, vânzare-cumpărare, întreținere etc.) la un anumit un notar public.
Este o practică obișnuită ca alegerea notarului să aparțină părții contractante care suportă costurile acelui act (de exemplu, cumpărătorul are dreptul de a alege biroul notarial unde să încheie contractul de vânzare-cumpărare).
Merită totuși ca să ne amintim că una dintre principalele caracteristici atribuite unei persoane care exercită profesia de notar este imparțialitatea. Notarul nu reprezintă niciuna dintre părți (așa cum face, de exemplu, un avocat). Indiferent de partea care suportă onorariul, notarului realizează fapta notarială echidistant. El trebuie să acționeze astfel încât să asigure ambele părți e corectitudinea serviciului juridic pe care îl prestează.
De ce ar trebui să optezi pentru un notar public empatic?
– se concentrează asupra calității mai presus de orice altceva, sfătuiește uneori clientul că întocmirea unor acte notariale chiar ar fi în detrimentul clientului;
– dedică suficient timp fiecărui client;
– studiază cu profesionalism documentele necesare, care să asigure eficiența tranzacției dorite de client;
– este deschis conversațiilor și sugestiilor clienților, respectă timpul acestora, oferindu-le cel mai eficient serviciu juridic posibil;
– are o abordarea individuală pentru fiecare client care să-i permită ca să aleagă soluțiile optime ca parte a activităților sale.;
– termenii serviciului juridic prestat sunt conveniți individual de client cu notarul public ales.
Este important să ai un notar de familie? De ce?
În termeni absoluți, este probabil idealul. Pe vremuri, notarul de familie era o persoană care i-a cunoscut pe bunicii, părinții, nepoții dintr-o familie. Din nefericire, acum este o specie pe cale de dispariție. În primul rând, există fenomenul distanței geografice: foarte puține familii rămân în același oraș sau, mai nou, chiar în aceeași țară. Și adesea, există cabinete notariale mici care dispar sau se regrupează.