Probabil că faci parte dintre cei care sunt interesați să aibă o imagine clară a bugetului gospodăriei. În timp ce unele servicii (apa, internetul, televiziunea prin cablu sau telefonul) sunt destul de simplu de înțeles, modul în care funcționează industria și companiile din domeniul energetic implică o delimitare între 2 concepte diferite, dar complementare: cel de distribuție a gazelor naturale și cel de furnizare.
Cum iți alegi oferta de gaze naturale potrivită nevoilor tale? Această selecție este dificilă ținând cont de toate opțiunile disponibile, terminologia specifică și condițiile contractuale diferite. De aceea, în acest articol, vei afla care este diferența între un furnizor de gaze naturale și un distribuitor de gaze naturale.
Sistemul de distribuție a gazelor
În România, acest sistem se află sub acțiunea reglementărilor ANRE. Structura pieței românești de gaze implică 4 actori principali:
- Producătorii de gaze naturale – conform ANRE, pe piața românească există 6 producători – Petrom, Romgaz, Amromco, Toreador, Wintershall Medias, Aurelian Oil&Gas;
- Intermediarii de transport – SNTGN Transgaz S.A. Mediaș;
- Distribuitorii de gaze naturale – există 34 de companii de distribuție și alimentare cu gaze naturale;
- Furnizorii de gaze naturale – peste 50 de firme en-detail de furnizare gaze naturale (de exemplu, CEZ Vanzare etc).
Rolul furnizorului și distribuitorului de gaze naturale
Cele mai citite articole
Ambii au un rol fundamental în livrarea gazului natural către utilizatorii casnici sau industriali. Și ambii apar pe factura lunară de gaz. Totuși, ei au obiective foarte diferite în acest proces.
Ce este distribuitorul de gaze naturale?
Se referă la acea firmă autorizată de către ANRE, care dispune și gestionează rețeaua corespunzătoare furnizării gazelor naturale către utilizatori. Distribuitorul este responsabil de tot ceea ce privește gazul și livrarea acestuia către zona de interes. Are următoarele sarcini:
- Prestează servicii de intervenție și întreținere pentru toți comercianții de gaze naturale;
- Branșează noi utilizatori la infrastructură;
- Montează contoare și alte aparate care utilizează gaz;
- Actualizează instalațiile;
- Asigură lucrările de mentenanță.
Ce este furnizorul de gaze naturale?
Furnizorii de energie achiziționează gazele naturale și le vând utilizatorilor casnici sau industriali. Aceștia trebuie să:
- Cumpere gazele naturale de la producător;
- Coopereze cu distribuitorul pentru a livra gazele naturale către utilizatori;
- Consemneze consumul de gaze naturale și să emită o factură pentru acesta.
Ținând cont de funcțiile fiecăruia, vei înțelege mai bine factura de gaze naturale și vei fi mai încrezător atunci când vine vorba de alegerea companiei și planului de gaze naturale potrivite pentru locuința sau business-ul tău.