Bateria mașinii, acea piesă de schimb care este situată sub capota vehiculului, nu numai că furnizează electricitatea necesară pentru încuietorile ușilor, geamurilor, luminilor și altor accesorii auto, dar cel mai important lucru este că permite pornirea vehiculului. În momentul în care bateria moare, mașina nu mai funcționează și șoferii încep să caute cele mai bune baterii auto.
La fel ca alte componente ale autovehiculelor, bateriile se consumă în timp și trebuie înlocuite. Înlocuirea autonomă a bateriei auto poate fi un adevărat economisitor de bani, dar cum există siguranța că bateria aleasă este cea potrivită? Există câțiva factori importanți care trebuie luați în considerare atunci când este nevoie de schimbarea bateriei auto cu o alta adecvată mașinii.
1. Determinarea dimensiunii grupului de baterii al mașinii
Este important ca bateria mașinii să se potrivească bine și sigur în locul destinat bateriei. Dimensiunea grupului de baterii al mașinii poate fi găsită în secțiunea destinată informațiilor despre baterie din manualul de utilizare al mașinii. În acest sens pot fi consultate și ghidurile de referință furnizate de comercianții de piese auto de schimb.
2. Alegerea unei mărci bune de baterii auto
Cele mai citite articole
În timp ce pe piață există numeroase mărci de baterii auto, cele mai multe dintre acestea sunt fabricate de doar câțiva producători. La modul ideal, ar trebui cumpărată marca de baterii specificată în manualul de utilizare al vehiculului. Dacă marca recomandată este prea scumpă și se dorește o reducere a costurilor, este nevoie de asigurarea faptului că sunt alese numai bateriile ale căror specificații îndeplinesc cerințele prezentate în manualul de utilizare. Este posibil să existe tentația de a cumpăra cea mai ieftină marcă disponibilă, dar acest lucru nu este de obicei recomandat. Bateriile ieftine sunt deseori pline de defecte și tind să funcționeze slab pe termen lung. Achiziționarea unei baterii ieftine poate economisi bani în momentul achiziției, dar pe termen lung, întreținerea și înlocuirea vor costa probabil mai mult decât s-a economisit în primul rând.
3. Verificarea vechimii bateriei
Bateriile mai noi tind să funcționeze mai bine și să reziste mai mult decât bateriile mai vechi. Este nevoie de verificarea datei de fabricație a bateriei de schimb care urmează a fi cumpărată. În general, o baterie este considerată „proaspătă” dacă are o vechime mai mică de 6 luni. Din păcate, datele de fabricație sunt rareori listate în notația convențională. În schimb, codurile alfanumerice din 2 caractere sunt utilizate pentru a exprima vechimea bateriei unei mașini. Primul caracter va fi o literă de la A la L , reprezentând luna de fabricație; al doilea caracter va fi un număr de la 0 la 9, reprezentând anul de fabricație.
4. Verificarea capacității de rezervă a bateriei
Capacitatea de rezervă a bateriei (RC) se referă la „puterea sa permanentă”. Aceasta este perioada de timp în care bateria poate furniza continuu tensiunea minimă necesară pentru funcționarea mașinii în cazul în care alternatorul sau centura ventilatorului se defectează. Cu o capacitate de rezervare excelentă, mașina poate funcționa numai pe baterie dacă alternatorul nu mai funcționează. Nu trebuie selectată pur și simplu bateria cu cea mai mare capacitate de rezervă, ci este nevoie de consultarea manualului proprietarului pentru a afla capacitatea de rezervă recomandată pentru modelul de mașină. Este recomandată alegerea acelor bateriile ale căror valori RC se încadrează în intervalul recomandat enumerat în manualul de utilizare al vehiculului.