Majoritatea persoanelor, atunci când aud expresia ”sporturi extreme”, se gândesc automat la ceva periculos. Cu toate acestea, nu toate sporturile extreme sunt periculoase, scufundările sau ciclismul montan intrând în această categorie.
Pe de altă parte, adrenalina va fi la maxim pentru cei care aleg să facă free climbing, alpinism liber pe stânci, unde cea mai mică neatenție poate fi plătită cu viața.
O categorie de mijloc este reprezentată de sporturile off road, unde fiecare decide până unde vrea să meargă. Totuși, atâta timp cât mașinile sunt echipate în mod corespunzător cu anvelope pentru off-road, riscurile ar trebui să fie în continuare la un nivel mediu.
Cele mai citite articole
Dacă nu ai practicat până acum sporturi extreme și nu înțelegi de unde vine distracția celor care sunt adevărați fani, îți prezentăm în continuare o listă cu cele mai interesante activități pe care le poți încerca. Putem spune că riscul face parte din distracție, dar tu ești singurul care stabilește până la ce nivel dorește să ajungă, astfel încât totul să rămână ca o experiență plăcută.
Sporturile extreme sunt din ce în ce mai populare, poate și datorită faptului că sunt practicate în condiții în care siguranța este mult mai bine protejată, iar echipamentele de protecție sunt și ele din ce în ce mai performante, pe an ce trece.
Activități precum ciclismul montan, snowboardingul sau skateboardingul atrag tot mai mulți sportivi în fiecare sezon. Pe de altă parte, există activități sportive, considerate tradiționale, cum ar fi baschetul, care încep să cunoască declinul. Cauzele sunt multiple, începând de la dorința de creștere a adrenalinei și până la aspectele pozitive legate de sănătatea mentală și fizică a participării la un sport extrem.
Iată care sunt cele mai interesante sporturi extreme pe care le poți încerca:
- Patinaj (inline skating). Statisticile arată că există mai mulți patinatori în linie decât jucători de baseball și jucători de fotbal la un loc.
- Scufundări (scuba diving). De multe ori nu este considerat sport extrem. Însă, dacă iei în considerare adâncimi de peste 100 m sub apă și faptul că singurul detaliu care te ține în viață este tubul de oxigen din spate, parcă lucrurile nu mai sunt atât de simple.
- Skateboarding. Este una dintre cele mai noi probe sportive admisă la Jocurile Olimpice. Un skateboarder de nivel mediu, petrece aproximativ 48 de zile pe an practicând acest sport.
- Paintball. Participarea globală a crescut cu peste 60% în ultimii ani.
- Alpinism în sală. Este un sport apreciat chiar și de copii, datorită faptului că este lipsit de riscuri. Cățărătorii sunt foarte bine asigurați, astfel încât nicio cădere nu se poate transforma într-un accident. Vârsta medie printre cei care practică acest sport este de 20 de ani.
- Snowboarding. Este un sport foarte cunoscut și apreciat de iubitorii sporturilor de iarnă. Atâta timp cât se desfășoară în zone sigure, este un sport obișnuit, la fel ca oricare altul. Însă adrenalina poate crește, iar el poate deveni un sport extrem prin alegerea unor pârtii cu grad ridicat de periculozitate sau chiar zone neamenajate.
- Kiting. Cunoscut și sub denumirea de kitesurf sau kiteboarding, acest sport presupune să faci surf cu ajutorul unui zmeu (kite) de care să te prinzi. Poate fi practicat pe apă, pe nisip sau chiar pe zăpadă.
- Ciclism montan. Este un sport foarte diferit de mersul clasic cu bicicleta, fiind diferite atât modul de antrenament, dar și bicicletele și restul echipamentului. Este practicat de persoanele care iubesc natura și vor să se simtă libere atunci când merg cu bicicleta.
- Ski nautic. Este un sport foarte apreciat de iubitorii de sporturi acvatice. De obicei se face la nivel recreativ, însă are și anumite componente care pot fi considerate atribute ale sporturilor extreme.