Autoturismul este un bun de folosință îndelungată, a cărui perioadă de utilizare depinde mult de modul în care ai grijă de e. Pentru că nu este la îndemâna oricui să-și schimbe mașina la 2-3 ani, e clar că ar fi indicat să iei măsuri timpurii. Cu o mașină bună și bine întreținută îți poți face treaba chiar 20 de ani și mai bine, dacă între timp nu „îți face cu ochiul” un model mai nou.
Dacă și tu vrei să te bucuri cât mai mult de mașina ta, ți-am pregătit câteva sfaturi de care să ții cont de acum înainte.
Nu sări peste revizii
Chiar dacă mașina a ieșit din garanție și nu mai ești obligat să îi faci reviziile periodice, nu renunța la acest obicei. Schimbarea la timp a uleiului și a filtrelor este vitală pentru buna funcționare a motorului, iar această operațiune se face fix cu ocazia reviziilor periodice. Totodată, mecanicul va inspecta și celelalte piese și componente, pentru a verifica gradul de uzură și buna funcționare a acestora. Astfel, este mult mai bine să înlocuiești la timp piesele defecte sau care și-au depășit perioada de utilizare decât să aștepți ca acestea să „te lase“. În acest caz, problemele pot fi mai mari, iar costurile pe măsură.
Păstrează mașina curată
Cele mai citite articole
Praful, noroiul, petele de murdărie fac rău mașinii nu doar la exterior ci și în habitaclu. La exterior, afectează vopseaua si pot grăbi apariția ruginei, ca să nu mai vorbim de aspectul neplăcut pe care îl conferă. Și la interior, praful, noroiul și umezeala pot grăbi uzura mașinii, dacă ajung pe pardoseală. Din acest motiv trebuie să menții autoturismul cât mai curat și să mergi cu el la spălătorie ori de câte ori este nevoie, fără a mai aștepta prima ploaie, ca sa mai scutești niște bani. De asemenea, când ajungi la spălătorie, optează de fiecare dată pentru pachetul „exterior + interior” pentru o curățenie ca la carte. Această curățenie trebuie și păstrată cât mai mult timp; în acest sens, preșurile din cauciuc pentru mașinile Hyundai te ajută foarte mult fiindcă protejează eficient podeaua.
Remediază defectele imediat ce apar
Orice mică defecțiune trebuie reparată fără întârziere, pentru a nu se transforma într-o problemă majoră, mai dificil de rezolvat. De aceea, ori de câte ori auzi un zgomot ciudat de sub capotă, ți se pare că mașina nu mai „trage” așa cum trebuie sau constați ceva în neregulă, nu întârzia să mergi cu ea la un service. De asemenea, și micile zgârieturi și îndoituri de la nivelul caroseriei trebuie corectate, chiar dacă par neînsemnate și nu afectează funcționarea mașinii. În timp, acestea favorizează apariția ruginei, iar atunci lucrurile devin deja mai complicate dar și mai costisitoare din punct de vedere financiar.
Parchează în garaj sau la umbră
Dacă te numeri printre norocoșii care au un garaj la dispoziție, nu îl transforma în magazie, pe considerentul că mașina poate sta și în curte sau pe stradă în fața casei. Atunci când nu ai nevoie de ea, mașina trebuie să stea în garaj, pentru că astfel este protejată de praf, de pietricelele din asfalt, de intemperii și de razele soarelui. În cazul în care nu dispui de un garaj, caută de fiecare dată un loc de parcare la adăpost chiar dacă asta înseamnă să lași mașina ceva mai departe de casă. Expusă direct în bătaia soarelui, vopseaua se decolorează mai ușor, bordul și alte elemente de la interior se pot deforma iar mașina va căpăta un aspect îmbătrânit.
Acestea sunt cele mai simple moduri de a avea grijă de mașina ta, și astfel să parcurgeți împreună alte zeci de mii de kilometri, de acum încolo.