În sezonul rece, este normal ca imunitatea să aibă de suferit. Cum expunerea la soare este mai redusă, cantitatea de vitamina D din organism scade. De asemenea, scăderea consumului de fructe și legume proaspete scade aportul unor vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C. În sezonul rece, însă, sunt frecvente și infecțiile respiratorii, deoarece multe virusuri circulă mai bine la temperaturi scăzute. În plus, imunitatea scăzută favorizează contactarea agenților patogeni și o vindecare dificilă. Pentru a preveni infecțiile în timpul sezonului rece, este nevoie de întărirea imunității. În principal prin măsuri ce țin de stilul de viață. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți proteja imunitatea în sezonul rece.
Mănâncă sănătos
Organismul are nevoie de cantități optime de nutrienți pentru a funcționa corect – proteine, lipide, carbohidrați, vitamine, minerale și compuși bioactivi (cum sunt antioxidanții). În cazul unei alimentații dezechilibrate există deficiențe nutriționale, care se reflectă în funcționarea sistemului imun și nu numai. Nutrienții acționează sinergic în organism, potențându-se unii pe alții. Nutrienții care au efecte directe asupra imunității sunt vitamina D, vitamina C, zincul, vitamina E, fierul, seleniul și vitamina A.
Pentru o alimentație echilibrată:
- mănâncă variat și sănătos, incluzând alimente din toate grupele alimentare (cereale, legume și leguminoase, fructe, lactate, carne și ouă, pește, nuci, semințe și uleiuri extravirgine)
- pune accentul pe legume, fructe și cereale integrale
- optează pentru carnea slabă și pește și pentru lactatele semi-degresate
- evită gătirea alimentelor prin prăjire
- evită alimentele procesate – dulciuri, fast-food, mezeluri, snacks-uri, produse de patiserie.
Ia suplimente pentru imunitate
Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate în sezonul rece, atunci când aportul de vitamina D este deficitar. De asemenea, suplimentele cu vitamina C și zinc, cum sunt cele de pe https://herbagetica.ro/, sunt benefice pentru imunitate. Alte suplimente care susțin imunitatea sunt cele pe bază de probiotice, echinacea, ghimbir, ashwagandha, soc negru. Totuși, înainte de a lua orice supliment alimentar, cere sfatul medicului.
Hidratează-te
Corpul trebuie hidratat optim pentru a funcționa corect. Apa se găsește în toate celulele, inclusiv în cele imune. Astfel, o stare de deshidratare poate împiedica unele procese din organism. În plus, hidratarea optimă ajută la o bună circulație sangvină, ceea ce îmbunătățește distribuirea nutrienților la țesuturi, dar ajută și la eliminarea toxinelor. Bea 8 pahare de apă pe zi!
Fă mișcare
Cele mai citite articole
Activitatea fizică îmbunătățește activitatea sistemului imun, susține circulația sangvină optimă și metabolismul. Totuși, este important să știi că activitatea fizică intensă are ca rezultat scăderea imunității. În schimb, activitatea ușoară-moderată susține imunitatea.
Evită stresul
Stresul duce la producția de cortizon, așa-numitul hormon al stresului. Ceea nu toată lumea știe însă este că acest hormon suprimă imunitatea. Cu alte cuvinte stresul cronic este egal cu un sistem imunitar slăbit. Este important să eviți stresul prin următoarele măsuri:
- Odihnește-te suficient – 7-8 ore pe noapte sunt necesare pentru o odihnă optimă. Lipsa odihnei scade productivitatea zilnică și crește nivelul de stres.
- Fă mișcare – mișcarea ajută la producția de serotonină, ceea ce îmbunătățește starea de spirit.
- Petrece timp cu cei dragi
- Organizează-ți eficient programul zilnic
- Găsește timp pentru tine însuți
- Fă zilnic activități plăcute (hobby-uri, vizionarea unui film sau alte activități relaxante pentru tine)
- Încearcă tehnici de relaxare – yoga, meditație, tehnici de respirație.
- Încearcă aromaterapia – cu uleiuri esențiale care combat stresul, cum ar fi lavanda.
Evită fumatul
Atât fumatul activ, cât și cel pasiv, afectează imunitatea și cresc riscul de infectare. Fumatul predispune organismul mai ales la infecții respiratorii. De asemenea, persoanele fumătoare se vindecă mai greu după o infecție decât cele nefumătoare.
Vaccinează-te
Vaccinul este cea mai bună metodă de prevenție a unor boli. Acesta stimulează în mod natural producerea de anticorpi împotriva unor agenți patogeni. În sezonul rece se recomandă efectuarea vaccinului antigripal. Acesta se efectuează în lunile noiembrie-octombrie ale fiecărui an. Se recomandă mai ales persoanelor din grupele de risc (copii, gravide, pacienți cronici, imunodeprimați, vârstnici). Există vaccinuri și pentru prevenirea altor boli infecțioase. Discută cu medicul despre ce alte vaccinuri ar trebui să mai efectuezi.
Prin urmare, menține un stil de viață sănătos, iar acest lucru te va ajuta să ai o imunitate puternică și pe parcursul sezonului rece.