În majoritatea locuințelor, aparatele electrocasnice ajută în sarcinile zilnice, dar utilizarea lor are un cost, deoarece funcționarea acestor aparate necesită energie electrică. În funcție de aparat, cantitatea de energie necesară poate fi mai mare, ceea ce se poate resimți când vine vorba despre factura la energia electrică.
În timp ce o serie de aparate electrocasnice consumă o cantitate considerabilă de energie, există câteva care consumă mai mult decât restul. Iată care sunt aparatele electrocasnice mari consumatoare de energie și ce soluții se pot adopta.
1. Centrala termică
Odată cu scăderea temperaturii de afară, pentru mulți utilizarea centralei termice în locuințe este necesară pentru reglarea climatului intern. În comparație cu răcirea locuinței, utilizarea centralei termice (mai ales una electrică) implică un cost de câteva ori mai mare.
Cum să faci economie: Există mai multe lucruri care pot fi făcute pentru a minimiza costul încălzirii locuinței. În primul rând, izolează locuința din punct de vedere termic, începând de la pereți și până la verificarea etanșeității ferestrelor și ușilor. Apoi, folosește întotdeauna termostatul pentru a regla temperatura în locuință.
2. Aparatul de aer condiționat
Cealaltă metodă de reglare a temperaturii din locuințele noastre este utilizarea aparatului de aer condiționat pentru a răci camerele. Utilizarea aparatului de aer condiționat crește în lunile calde, de vară, dar poate fi folosit în orice anotimp dacă este nevoie.
Cum să faci economie: Cel mai bun mod de a reduce consumul de electricitate este să te bazezi și pe alte metode de scădere a temperaturii în locuință. Două dintre cele mai ușoare moduri de a face acest lucru sunt deschiderea ferestrelor sau folosirea ventilatoarelor.
Și în această situație, un dispozitiv care te-ar putea ajuta foarte mult atât în eforturile de răcire, cât și de încălzire este un termostat programabil, care poate fi presetat pentru a încălzi și răci casa după cum dorești. Utilizează termostatul în avantajul tău, făcând ca temperaturile să fluctueze astfel încât să economisești energie în timp ce dormi sau nu ești acasă.
3. Aparate pentru încălzirea apei
Există mai multe tipuri de aparate care încălzesc apa într-o locuință. Cele care consumă însă mai multă electricitate sunt boilerele și aparatele instant. Acestea din urmă, necesită mai puțină energie, deoarece un sistem de bobine din interiorul aparatului încălzește apa. În cazul boilerelor, apa este încălzită și depozitată în rezervorul aparatului, pentru a putea fi folosită la diverse lucruri, de la dușuri până la spălarea rufelor.
Cum să faci economie: Pentru a reduce consumul de energia electrică, verifică temperatura boilerului. Adesea este presetat la 140 de grade Fahrenheit, când în realitate ar putea fi coborât cu douăzeci de grade, la un nivel care este la fel de eficient și care nu consumă atât de multă energie.
De asemenea, folosirea unei cantități mai mici de apă poate minimiza și mai mult „munca” pe care trebuie să o facă boilerul/ aparatul instant și poate reduce consumul de energie electrică.
4. Mașina de spălat haine și uscătorul
Fiind un aparat care poate fi folosit de mai multe ori pe săptămână în gospodării, căldura și electricitatea necesare mașinilor de spălat rufe le fac să fie principalii consumatori de electricitate în locuințe.
Cum să faci economie: Când utilizezi mașina de spălat rufe, bazează-te pe funcția de apă rece în loc de apă caldă pentru a reduce sarcina de lucru a încălzitorului. Dacă mașina este prevăzută cu uscător, trebuie să știi că procesul de uscare necesită mai multă energie, așa că poți apela, atunci când se poate, la metode alternative de uscat rufele, cum ar fi întinderea lor pe balcon.