5 sfaturi de care să ții cont dacă ai luat permisul de curând

A obține permisul de conducere poate fi una dintre importantele realizări ale vieții, mai ales dacă mașina nu s-a numărat printre pasiunile tale cele mai mari de-a lungul timpului.

Ca șofer începător, vei întâmpina situații diverse în trafic, iar sfatul optim în acest sens este să ții cont de o regulă esențială: prudența nu trebuie abandonată niciodată. A conduce o mașină îți conferă un grad mare de independență și confort, însă implică o responsabilitate uriașă.

Dacă ai luat permisul de curând, iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont:

1.Exersează pe cât de mult posibil și alege un șofer experimentat care să te însoțească

Deși este firesc să întâmpini anumite sentimente de incertitudine, este important să te urci la volan și să conduci. Un șofer cu experiență care să te însoțească poate fi de mare ajutor, mai ales atunci când parcurgi rute noi. Acesta îți poate oferi indicații utile și suportul moral de care ai nevoie la început de drum.

Totodată, este important să experimentezi. Pentru a te acomoda cu utilizarea GPS-ului, alege să conduci pe rute necunoscute ție până în prezent. De asemenea, nu evita să conduci atunci când condițiile meteo nu sunt prielnice, căci astfel te vei transforma într-un șofer experimentat. Dacă ninge, plouă sau este noapte și nu te-ai mai întâlnit cu o astfel de situație în timpul școlii, condu prudent și adaptează viteza la condițiile de trafic.

2. Verifică documentele mașinii înainte de a pleca la drum

Deși în școală nu ai avut contact cu astfel de informații, este important să știi, spre exemplu, cat costa o asigurare auto, dar și până când este valabilă aceasta. Totodată, la fel de esențial este să verifici regulat documentele mașinii pentru a te asigura că sunt în perioada de valabilitate, fie că este vorba despre asigurarea RCA, despre ITP (Inspecția Tehnică Periodică) sau despre rovinietă.

Chiar dacă nu ești proprietarul mașinii în acte, aceste lucruri devin responsabilitatea ta atunci când tu circuli cu autovehiculul. 

3. Acomodează-te cu mașina

Cele mai citite articole

Mașina pe care o vei conduce după luarea permisului poate fi diferită de cea pe care ai făcut școala de șoferi. Acest lucru nu trebuie să îți provoace panică, însă, înainte de a pleca la drum, asigură-te că te-ai acomodat cu toate funcționalitățile mașinii pentru a nu întâmpina situații tensionate în trafic.

Astfel, acordă timp pentru reglajul scaunului și al oglinzilor, obișnuiește-te cu toate comenzile și cu funcțiile de iluminare. Confortul și cunoașterea mașinii sunt extrem de importante atunci când pleci la drum.

4. Nu utiliza telefonul în timp ce conduci

Această regulă este primordială pentru a rămâne atent la trafic. Deși poate să sune redundant și cu siguranță nu este pentru prima dată când auzi acest aspect, a lăsa telefonul deoparte este un sfat pe care trebuie să-l iei în considerare fie că ești începător sau nu.

Pentru a te scuti de orice distragere, poți pune telefonul pe silențios sau poți utiliza funcția „nu deranjați” în timp ce ești la volan. Efortul pe care îl depui pentru a conduce este suficient de mare, mai ales dacă ai obținut permisul de curând, iar atenția nu trebuie sub nicio formă împărțită între șofat și alte activități pe telefon. Este vorba despre siguranța ta, dar și despre siguranța celorlalți.

5. Nu omite regulile pe care le-ai învățat în școală, chiar dacă ceilalți șoferi o fac

Deși timpul va trece și vei căpăta o oarecare experiență, pentru a deveni un șofer bun este important să nu omiți regulile esențiale pe care le-ai învățat în școală. 

Schimbarea direcției de mers se semnalizează întotdeauna, fără excepție, iar claxonul se utilizează pentru evitarea unui pericol iminent, nu pentru a grăbi ceilalți participanți la trafic. Experiența nu te scutește de obligația de a conduce corect și preventiv. Chiar dacă ceilalți șoferi fac abstracție de la astfel de reguli importante, nu te abate niciodată de la normă.

Aceste sfaturi reprezintă câteva repere importante de care să ții cont atunci când ești începător. Totuși, în fața oricărei recomandări, experiența va fi cel mai bun învățător.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Share your love