Culoare ochilor poate atrage imediat atentia, daca este mai deosebita. Irisul poate avea nuante diferite, in functie de cantitatea de melanina pe care o contine. Acest compus are rolul de a pigmenta pielea, ochii si parul, respectiv de a oferi protectie impotriva razelor ultraviolete. Descopera in acest articol care sunt cele mai rare si fascinante culori ale irisului.
Cele mai rare culori de ochi din lume
Daca vrei o schimbare sau iti doresti sa experimentezi cu alte culori ale ochilor, alege din gama variata de lentile de contact colorate o nuanta care sa atraga toate privirile. Iti poti modifica temporar culoarea irisului, pentru a obtine un look deosebit. Iata care sunt cele mai rare culori de ochi din lume, pe care le poti avea si tu cu astfel de lentile.
Ochi negri
Persoanele cu ochi negri au o cantitate foarte mare de melanina, iar privirea lor este profunda si captivanta. Irisul (partea colorata a ochiului) si pupila (orificiul prin care patrunde lumina in interiorul globului ocular) se disting foarte greu, deoarece ambele sunt de un negru intens. Aproximativ 1% din populatia lumii are astfel de ochi.
Ochi gri
Tot in jur de 1% dintre persoanele din intreaga lume au ochi de culoare gri. Cantitatea de melanina poate fi chiar mai mica decat in cazul irisului albastru, iar aceasta nuanta a irisului se intalneste mai ales la cei din nordul sau estul Europei.
Ochi roz sau rosiatici
Ochii cu o tenta roz sau rosiatica poate aparea la persoanele care sufera de albinism (organismul are o cantitate mai mica de melanina decat este normal, iar pielea, parul si ochii sunt extrem de deschise la culoare). Lipsa pigmentului permite capilarelor de sange sa devina vizibile si irisul pare rosiatic.
Ochi violeti
Cele mai citite articole
Persoanele cu ochii violeti au la baza culoarea albastru. De asemenea, au o anumita structura a irisului, care sa permita o difuzie specifica a luminii. Astfel, ochiul pare violet, cu diferite intensitati. Sub 1% din populatia mondiala se bucura de aceasta nuanta deosebita.
Ochi bruni
Aproximativ 5% din oameni au ochii bruni-cenusii (ambra), de culoarea mierii sau a chihlimbarului. Aceste nuante sunt calde, stralucitoare si uniforme, fara irizatii de alta culoare.
Ochi verzi
Doar 2% din persoane au aceasta culoare a ochilor, dintre care multe sunt din diferite zone ale Europei. Irisul verde contine o cantitate mica de melanina si un pigment care da o tenta galbuie.
Ochi albastri
Albastrul poate fi considerat a doua cea mai comuna culoare pentru ochi, insa mai putin de 10% din populatia lumii are aceasta nuanta. Majoritatea persoanelor (intre aproximativ 50-80%) are irisul caprui. Cei cu ochii albastri au mai putina melanina si trebuie sa isi protejeze vederea de radiatiile solare.
O parte mica a persoanelor din intreaga lume poate suferi de heterocromie, ceea ce inseamna ca au ochi de culori diferite (spre exemplu, unul albastru si unul caprui) sau irisul are doua culori distincte. Indiferent de nuanta pe care o au ochii tai, o poti modifica temporar cu lentile de contact colorate. Indrazneste sa faci o schimbare de look si sa alegi o culoare rara a ochilor.