Aria paralelogramului

Introducere

Un paralelogram este o figura geometrice plana care are patru laturi si patru unghiuri. Acestea au doua laturi opuse paralele si sunt adesea folosite ca trasaturi fundamentale in geometrie. Dimensiunea paralelogramului poate fi determinata prin masurarea celor doua laturi opuse si prin calcularea ariei. Acest lucru poate fi realizat printr-o procedura simpla.

Definirea Paralelogramului

Un paralelogram este o figura geometrice plana, considerata a fi un patrulater convex. Cele patru laturi ale paralelogramului sunt drepte si au o forma rectangulara. Aceasta figura geometrice are doua laturi opuse paralele si patru unghiuri. Aceste laturi paralele se intersecteaza la unghiuri opuse de 90 de grade, adesea numite unghiuri drepte. Paralelogramul are unghiuri congruente, adica unghiuri cu aceeasi dimensiune.

Aria Paralelogramului

Aria paralelogramului poate fi calculata prin masurarea lungimii laturilor si calcularea ariei respective. Aceasta arie se calculeaza prin inmultirea lungimii uneia dintre laturi opuse, cu lungimea celeilalte laturi paralele. Rezultatul inmultirii se va numi produsul laturilor. Un paralelogram poate fi considerat si un dreptunghi, iar aria acestuia se va calcula prin inmultirea lungimilor laturilor, ca si in cazul paralelogramului.

Formula de Calcul

Cele mai citite articole

Formula pentru calcularea ariei paralelogramului este: A = b x h (unde A = aria, b = lungimea uneia dintre laturi opuse, h = inaltimea). Inaltimea, adica distanta dintre cele doua laturi paralele se determina prin masurarea unghiului si calcularea distantei dintre laturi, folosind trigonometria. Unghiul se masoara in grade, iar aceasta distanta se masoara in unitati de masura. Unghiul se foloseste pentru a determina dimensiunea inaltimii, iar laturile, pentru a determina dimensiunea lungimii.

Aplicarea Formulei

Pentru a calcula aria paralelogramului se aplica formula. De exemplu, daca se masoara lungimea unei laturi opuse si unghiul dintre cele doua laturi paralele, se poate calcula aria. Sa presupunem ca lungimea uneia dintre laturi opuse ale paralelogramului este de 5 cm, iar unghiul dintre cele doua laturi paralele este de 75 de grade. Pentru a afla inaltimea, se foloseste trigonometria, masurand unghiul in grade si calculand inaltimea, folosind formulele trigonometrice. Sa presupunem ca aceasta inaltime este de 4 cm. Aplicand formula, rezultatul va fi 5 cm x 4 cm, adica 20 cm.

Concluzie

Calcularea ariei paralelogramului poate fi realizata in mod simplu si eficient, folosind formula de calcul. Rezultatul se obtine prin inmultirea lungimilor laturilor opuse si a inaltimii. Acest lucru poate fi realizat prin masurarea laturilor si prin calcularea inaltimii prin aplicarea formulelor trigonometrice. Rezultatul va fi aria paralelogramului, masurata in unitatile de masura alese.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Aria piramidei

Articolul Urmator

Case din lemn la cheie 10000 euro

Cele mai populare