Gem de smochine fără zahăr: 7 pași de urmat

Gemul de smochine este un adevărat deliciu, iar acum poate fi preparat chiar și fără zahăr. Câteva borcane de gem de smochine sunt fix ce ai nevoie pe rafturile din cămară, mai ales în perioada iernii când nu găsești foarte multe fructe proaspete. 

Smochinele sunt fructele verii, așa că ar trebui să profiți de momentul în care se apropie sezonul lor și să cumperi câteva kilograme, pentru a pregăti un gem delicios, pentru tine și familia ta. Iar pe lângă fructe, vei avea nevoie pentru gem și de câteva recipiente, de etichete și de capace twist off pentru borcane sau sticle de pe depozituldeambalaje.ro

Ingrediente pentru gemul de smochine fără zahăr

  • 2 kg de smochine coapte
  • 2 banane bine coapte
  • Sucul unei lămâi

Cum prepari gemul de smochine fără zahăr

1. Pentru început trebuie să speli foarte bine smochinele sub un jet de apă rece. 

2. Apoi, smochinele și bananele se curăță și se taie în bucăți. Urmând ca apoi să le așezi în oala pentru gem, alături de zeama de lămâie.

3. Fructele se amestecă ușor, iar apoi se pun la fiert, la foc mic, de preferat într-o oală emailată. În tot acest timp este important să amesteci constant fructele, pentru a se nu se lipi de pereții vasului.

4. Este de preferat ca gemul să fie lăsat să fiarbă până când se va evapora toată zeama fructelor, astfel încât să capete consistența dorită. 

5. Înainte de a turna gemul fierbinte în borcane, ar fi indicat să le sterilizezi.

6. După ce ai turnat gemul, poți închide borcanele și le poți așeza timp de 10 minute cu fundul în sus. Apoi, acestea se întorc în poziția inițială și se lasă la răcit pentru câteva ore, fiind învelite în pături.

7. În ziua următoare, poți muta toate borcanele cu gem de smochine în cămară și le poți eticheta, astfel încât să știi în ce dată ai preparat gemul.

Gemu de smochine fără zahăr nu este foarte dulce, ci mai mult acrișor, așa că este ideal pentru o porție de papanași cu smântână sau pentru clătite. Pentru această rețetă, bananele nu sunt obligatorii, însă le poți adăuga pe lista de ingrediente pentru că oferă un plus de aromă.

În cazul în care gemul ți se va părea mult prea acrișor, îl poți amesteca ușor cu îndulcitorul preferat, atunci când încă se află pe foc. De asemenea, poți adăuga în această rețetă de gem de smochine și câteva arome preferate, cum ar fi vanilia, ghimbirul, cardamonul sau cuișoarele.

Beneficiile smochinelor

Smochinele sunt o opțiune ideală pentru micul dejun, dar și ca gustare, fiind dulci și extrem de savuroase. În general, acestea sunt consumate confiate, însă există și perioade ale anului în care găsești în piață sau în supermarketuri smochine proaspete. Aceste fructe delicioase au o aromă incredibilă, dar sunt și o sursă bogată de nutrienți, cu efecte benefice pentru sănătatea organismului nostru. Anumite studii au demonstrat că un consum regulat de smochine poate ameliora simptomele diabetului sau eczmele.

De asemenea, smochinele sunt bogate și în fibre, oferind astfel senzația de sațietate. Totodată, smochinele previn constipația, reglează glicemia și țin sub control nivelul colesterolului.

În plus smochinele sunt o sursă bogată de calciu, un mineral important pentru organismul nostru, care previne apariția problemelor dentare și a osteoporozei. Iar în medicina tradițională, smochinele sunt utilizate și pentru proprietățile lor benefice asupra pielii, ameliorând afecțiuni precum psoriazisul, vitiligo sau eczemele. 

Smochinele nu ar trebui să-ți lipsească din dieta săptămânală, iar dacă nu le poți consuma proaspete, le poți consuma oricând în varianta confiată, sau sub formă de gem. Dacă vei prepara rețeta de gem de smochine fără zahăr pe care ți-am recomandat-o, te vei putea bucura toată iarna de gustul și aroma smochinelor.

Share your love