5 sfaturi pentru îngrijirea tapiţeriei auto

Tapiţeria maşinii necesită o grijă specială dacă vrei să te bucuri de un interior curat. Indiferent de materialul din care este confecţionată, aceasta este supusă deteriorării din cauza razelor soarelui, a uzurii sau a vărsărilor accidentale. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să protejezi interiorul maşinii tale începând cu tapiţeria.

Blochează razele soarelui

Ultravioletele nu sunt nocive doar pentru ochi. Scaunele auto din piele sau pânză se degradează mult mai repede dacă sunt expuse exploziilor solare. Aşadar, protejarea tapiţeriei maşinii tale începe din exterior, de la parbriz, geamuri şi lunetă. Pentru geamuri laterale şi lunetă poţi folosi ionizarea sau folia care împiedică pătrunderea razelor soarelui în habitaclu. Geamurile din spate pot fi dublate de un sistem de perdele care protejează nu doar scaunele, ci şi pasagerii, mai ales dacă este vorba despre copii mici. Pentru parbriz, atunci când maşina staţionează în lumina soarelui, nu uita să aplici un parasolar. Pe lângă prevenirea semnelor vizibile ale deteriorării, măsurile de mai sus îţi vor asigura o temperatură cu câteva grade mai mică în habitaclu, aşadar un plus de confort pe timp de vară.

Evită consumul de alimente şi băuturi

Pe lângă cauzele naturale şi externe, un alt mare pericol pentru tapiţerie vine chiar de la persoanele din maşină. Dacă este posibil, evită consumul de alimente sau băuturi în maşină. Problemele cele mai mari apar atunci când circuli însoţit de copii, iar aceștia mai scapă lucruri sau alimente din mână. Resturile alimentare sau băuturile care conțin zahăr sunt foarte nocive indiferent de materialul din care este confecţionată tapiţeria. După ce intră în material, acesta se impregnează şi capătă un miros neplăcut. Atunci când pleci la drum şi nu ai posibilitatea unor pauze pentru gustări în afara maşinii, alege doar alimente uşor de curăţat şi consumat. Suporturile pentru pahar şi tăvile adaptate la configuraţia maşinii tale sunt de un real folos pentru protejarea interiorului. În privinţa şoferului şi a pasagerului din dreapta, cel mai mare risc în timpul deplasării îl reprezintă cafeaua fierbinte, care pătează şi deteriorează. De ţigările tradiţionale nici nu poate fi vorba – fumul intră direct în material, iar scrumul îl găureşte instant.

Atenţie în atelierele auto

Cele mai citite articole

Fie că vorbim despre service, vulcanizare sau chiar spălătorii, atelierele au o constantă: există riscul ca murdăria din exterior să pătrundă în maşină. Încălţămintea sau salopetele angajaţilor intră în contact cu praf, uleiuri sau alte substanţe pe care le pot aduce accidental în maşină. Pentru a preveni acest lucru, foloseşte o husă protecţie auto de unică folosinţă, astfel încât scaunul şoferului să nu fie murdărit de salopeta celui care o conduce ocazional.

Huse dedicate pentru scaune

Tapiţeria originală de pe scaunele maşinii poate fi protejată permanent prin aplicarea unor huse. Acestea pot fi universale, cu măsuri care se potrivesc gamei maşinii tale, – sau dedicate, confecţionate exact pentru modelul pe care îl conduci. A doua variantă îţi asigură o potrivire perfectă cu sistemele de prindere a centurii, tetiere, cotiere şi alte accesorii. În plus, protejarea tapiţeriei originale cu ajutorul huselor este şi o măsură de menţinere a valorii de piaţă a maşinii tale. Atunci când alegi să o vinzi, îndepărtezi husele şi rămâne un material păstrat în stare foarte bună, atractiv pentru clienţi.

Măsuri de curăţare şi întreţinere

Cea mai bună modalitate de îngrijire a tapiţeriei maşinii tale este curăţarea regulată. Aspiră scaunele periodic şi aplică soluţiile de curăţare potrivite fiecărei porţiuni de material în parte. În privinţa plafonului, acesta trebuie şters ocazional cu o cârpă curată. O dată la un anumit interval de timp, în funcţie de regimul de exploatare a maşinii, poţi apela la serviciile unei curăţătorii profesionale sau ale unui atelier de detailing pentru igienizarea tapiţeriei.

Tapiţeria auto trebuie protejată de diverşi factori interni şi externi. Ai grijă ca razele soarelui să pătrundă cât mai puţin, evită pătrunderea apei sau a mizeriei din precipitaţii de pe haine sau încălţăminte şi evită pe cât posibil consumul de alimente şi băuturi în habitaclu.

Cele mai citite articole

Share your love