Spălarea covoarelor din vâscoză: 5 particularități

Covoarele din vâscoză sunt foarte apreciate și este ușor de înțeles de ce. Finisajul frumos și modelele elegante au captivat dintotdeauna, clienții din toate colțurile lumii. Cu toate, acestea, trebuie să știi că există și un punct slab, iar acesta are legătură cu întreținerea acestor covoare atât de speciale. 

Ce este vâscoza

Covoarele din vâscoză sunt destul de sensibile și nu pot fi tratate la fel ca cele din alte materiale, indiferent dacă sunt naturale ori sintetice. Vâscoza este realizată din celuloza prezentă în copaci și alte plante. Cu ajutorul unor procedee chimice specifice, celuloza este prelucrată, ceea ce o face să nu rămână o fibră naturală în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o fibră semisintetică. Celuloza este apoi filată, pentru a forma o fibră ce este utilizată la producerea covoarelor. Fibrele sunt țesute ori lipite pe un alt material, deoarece vâscoza este un material extrem de moale și de fragil. Este foarte asemănătoare cu hârtia, mai degrabă decât cu alte fibre tradiționale utilizate pentru producerea covoarelor. 

Cum arată vâscoza

Pentru necunoscători, vâscoza este ușor de confundat cu mătasea, atât de fină este. Mulți designeri sunt încântați că pot comercializa covoare de calitate, din vâscoză, accesibile ca preț, dar care prezintă aceleași calități precum mătasea. Oferta de covoare de vâscoză este foarte generoasă chiar și în România, în ciuda modului destul de dificil de întreținere și de curățare. Deoarece este o fibră extrem de sensibilă, atunci când se udă pierde aproximativ 50% din rezistență și, implicit, din aspect. Acest lucru nu trebuie să te descurajeze, deoarece poți spăla covoarele în sectorul 4, într-un mod profesionist și fără niciun fel de riscuri. 

Cum se spală un covor de vâscoză

Cele mai citite articole

Dacă un covor realizat din vâscoză nu este curățat într-un mod adecvat, mai ales când vine vorba despre uscare, fibrele se vor ridica în toate direcțiile, iar aspectul general va fi de uzură avansată. Spălarea unui covor din vâscoză poate dura până la 4 ori mai mult decât a unui covor normal, din cauza metodelor speciale care nu permit deteriorarea fibrei. Se recomandă utilizarea unor detergenți speciali, cu acid și variații de uscare specifice. În plus, după spălare, este nevoie de utilizarea unui balsam special, iar apoi îngrijite manual, pentru a preveni distrugerea fibrelor. 

Care sunt efectele unei spălări necorespunzătoare

Atunci când fibra de vâscoză intră în contact cu apa, automat se colorează în galben la fel cum se întâmplă și cu hârtia. Este o nuanță care nu mai poate fi îndepărtată, iar întregul aspect al covorului va avea de suferit. În plus, contactul cu apa determină distrugerea firelor sensibile de vâscoză, astfel încât în cel mai scurt timp covorul se va rări. Dacă, ulterior, va fi utilizat și aspiratorul, pentru curățare, efectele vor fi devastatoare. După spălarea cu apă, covorul va căpăta și un aspect rigid, datorită distrugerii fibrei sensibile. 

Este interzisă utilizarea soluțiilor pentru scos petele

Dacă apa poate avea un efect atât de grav asupra aspectului unui covor de vâscoză, soluțiile pentru scos pete vor lăsa în urmă un adevărat dezastru. Evită să torni orice lichid pe suprafața covorului, pentru a te putea bucura cât mai mult de frumusețea lui. Chiar și atunci când, accidental, se varsă apă curată pe covor, pune un prosop alb de bumbac pe udătură, cu ceva greu deasupra lui. Lasă cel puțin 24 de ore prosopul, pentru a absorbi toată umezeală. După uscarea completă, dacă firele sunt rigide, poți peria ușor covorul cu o perie moale. 

Vâscoza este comercializată sub mai multe denumiri, din acest motiv este important să știi exact ce cumperi. Poți găsi covoare de vâscoză sub numele de mătase, mătase de bambus, mătase artificială, tencel sau lyocel. Toate acestea reprezintă aproximativ același lucru, așa că citește foarte bine eticheta și instrucțiunile de spălare, înainte de a face achiziția. 

Cele mai citite articole

Share your love