Polistirenul este considerat in prezent a fi unul dintre cele mai bune materiale ce pot fi folosite pentru izolare termica, deoarece acest material are proprietati foarte bune in ceea ce priveste limitarea transferului termic. Pentru a realiza lucrari de calitate, atat la interior cat si la exterior, poate fi folosit polistirenul expandat. Iata care sunt caracteristicile definitorii ale acestuia si la ce ar trebui sa fii atent atunci cand il alegi.
Alegerea polistirenului in functie de tipul lucrarilor
Polistirenul expandat poate fi folosit pentru lucrari de izolare la interior, ca termoizolatie, poate fi folosit pentru izolarea sapelor, pentru acoperisuri sau pentru fatade. In functie de cantitatile necesare poti obtine un pret bun la polistiren expandat in magazinele specializate, asa ca este recomandat sa faci un necesar de materiale inainte de inceperea efectiva a lucrarilor.
Diferentele la nivel de tipuri de polistiren fac referire la rezistenta lor la compresiune, care este diferita spre exemplu, la nivelul placilor de polistiren pentru izolarea acoperisurilor de cele pentru sape si pardoseli.
Alegerea polistirenului in functie de dimensiuni
Indiferent daca ai nevoie de materiale pentru izolarea exterioara cu polistiren sau pentru alte elemente constructive, este necesar sa ai in vedere dimensiunile placilor. Acestea sunt standardizate la nivelul lungimii si latimii, placile fiind de 500 x 1000 mm. Grosimea este variabila, de la 20 la 100 mm.
Alegerea polistirenului in functie de grosime vizeaza si cerintele elementelor structurale. In functie de tipul elementului structural este aleasa si grosimea placilor de polistiren folosite. In unele situatii puntile termice sunt mai permisive si necesita o izolatie mai groasa, cum ar fi, spre exemplu, cazul izolarii fatadelor.
Este important sa te sfatuiesti cu inginerul care va proiecta izolatia casei pentru a te asigura ca alegerea tipului de polistiren se face in mod corect. O grosime prea mica a stratului de izolare poate cauza functionarea ineficienta a sistemului, in vreme ce o grosime prea mare nu justifica consumul inutil de materiale si de bani. Este nevoie de o echilibrare a consumului de resurse, iar in acest sens este nevoie de alegerea corecta a tipului de polistiren.
Cele mai citite articole
In alegerea polistirenului este importanta si suprafata pe care se realizeaza izolatia, drept pentru care alegerea materialelor trebuie sa se faca avand in vedere acest aspect. Este nevoie de o masurare corecta a suprafetei, luand in calcul si eventualele pierderi.
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi izolarea cu polistiren expandat?
Montajul propriu zis al polistirenului depinde foarte mult de tipul substratului. Polistirenul expandat se poate aplica pe beton, BCA sau zidarie, insa inainte de montaj trebuie pregatit substratul.
Este nevoie de realizarea reparatiilor, de umplerea fisurilor si de desprafuire, pentru ca ulterior sa se poata face in mod corect aplicarea sistemului de izolare. De asemenea, suportul trebuie sa fie perfect plan, tocmai pentru ca sistemul de izolare sa fie realizat cat mai corect.
Pentru acoperirea golurilor si a denivelarilor se poate folosi o masa de spaclu, iar pentru inchiderea fisurilor se pot folosi rasini epoxidice, rasini poliuretanice sau lapte de ciment.
Polistirenul este deosebit de eficient in vederea reducerii pierderilor de caldura de la interior spre exterior, iar acest lucru inseamna si o reducere a cheltuielilor. Pentru ca nu mai este necesara suplimentarea incalzirii ca urmare a pierderilor locuinta devine mult mai eficienta din punct de vedere energetic.
Alege asadar polistirenul expandat in mod corect si foloseste-te de avantajele majore pe care le ofera acesta. Cauta de asemenea si cele mai bune oferte de pret, care sa iti protejeze investitia in termosistem.