Impresia pe care o faci asupra intervievatorului poate fi chiar mai importantă decât competențele reale pe care le ai. Pe lângă experiența și calificările tale, angajatorul va evalua și atitudinea, abilitățile sociale de bază și capacitatea de comunicare.
Tu și angajatorul trebuie să vă implicați într-o conversație armonioasă, într-un schimb reciproc de informații și idei. Numai printr-un astfel dialog puteți stabili amândoi dacă tu ești persoana de care compania are nevoie și dacă tu, într-adevăr, te vei simți comod la noul loc de muncă.
Descoperă în continuare câteva tips & tricks pentru un interviu de succes.
1. Fii punctual, serios și pregătit
Înainte de toate, important este să fii punctual, mai ales dacă te prezinți la o agentie de recrutare. Concurența va fi mare, iar, uneori, punctualitatea este variabila care poate face diferența. Dacă știi numele intervievatorului, folosește-l cât mai des în timpul dialogului.
Nu uita că nu este nimic rău în a avea o listă scurtă de întrebări și chiar idei pregătită în prealabil. Asta demonstrează că te-ai documentat și că dorești să afli mai multe despre organizație și posibilul loc de muncă. Lucru care se traduce, implicit, prin seriozitate și determinare.
2. Păstrează-ți cumpătul și demonstrează încredere
Deși este foarte posibil ca angajatorul să-ți fi citit deja acea scrisoare intentie angajare depusă, cu siguranță va opta să-ți pună întrebări care deja își au răspunsul acolo. Nu-ți pierde cumpătul, ci răspunde cu sinceritate și, pe cât posibil, fără a folosi aceleași cuvinte din scrisoare.
Cele mai citite articole
Salută intervievatorul cu o strângere de mână și un zâmbet, iar pe parcursul dialogului încearcă să menții contactul vizual. Acest lucru consolidează relațiile sociale și sporește încrederea între persoane. Ia cu tine un carnețel pentru notițe și un pix, dar nu îl folosi în timpul interviului.
3. Nu te jena dacă ai emoții
Este firesc să ai emoții, stă în natura interioară a fiecărei persoane. De fapt, vei vedea că pe parcursul dialogului, acestea se vor amortiza. Unei persoane care are emoții și acceptă acest lucru îi va fi mult mai ușor să și le gestioneze.
Cu toate acestea, încearcă să te concentrezi pe atributele pe care le ai, abilitățile și dorința de a învăța. Nu te scuza pentru eventuala lipsă de experiență, ci încearcă să-ți descrii punctele forte în ceea ce privește ce poți face pentru companie și ce anume te recomandă.
4. Încheie într-o notă pozitivă și cu entuziasm
Uneori, nu ar trebui să te aștepți la o oferă de angajare chiar de la primul interviu. Adesea, vei fi invitat la un al doilea sau chiar la un al treilea înainte de a ți se face o oferă de angajare. De asemenea, nu întreba de salariu, ci așteaptă ca angajatorul să aducă în discuție această variabilă.
Înainte de a pleca, întreabă care ar fi următorul pas. Mulțumește-i intervievatorului pentru timpul acordat și exprimă-ți interesul pentru postul respectiv. Despărțiți-vă rapid și politicos, cu o strângere de mână și un zâmbet.
Job-ul la care visezi este la un pas distanță, însă acest pas este, deseori, definitoriu. Pentru un interviu de succes, abordează întotdeauna ideea sincerității, a curajului și gândește-te că ai tot ce îți trebuie pentru a reuși. Dincolo de a avea nevoie de postul respectiv, ei au nevoie de tine pentru a excela.