Orice patologie care îți afectează dispoziția, gândirea sau comportamentul poate fi considerată o patologie psihică. Dintre acestea, depresia este una dintre cele mai întâlnite tulburări psihice și afectează oamenii indiferent de vârstă, rasă, etnie sau status socio-economic [1]. Citește în continuare și află care este legătura dintre carențele de vitamine și minerale și apariția depresiei, alături de alte afecțiuni psihice.
Vitamina D3
Vitamina D3 sau colecalciferolul este denumită și vitamina soarelui datorită capacității organismului de a o produce atunci când pielea este expusă la soare. Pe lângă rolurile cunoscute ale vitaminei D în menținerea sănătății oaselor și în buna funcționare a sistemului imun, această vitamină joacă un rol important și în sănătatea psihică. Carența de vitamina D3 a fost asociată cu depresia post-partum, o formă a depresiei ce afectează femeile în perioada următoare nașterii [2].
Vitamina B1
Vitamina B1, cunoscută și sub numele de tiamină, participă la procesul de transformare a glucozei în energie la nivelul creierului. Astfel, un nivel insuficient al acestei vitamine poate conduce la scăderea energiei disponibile pentru funcționarea celulelor nervoase. Deficitul de tiamină a fost asociat cu afecțiuni mentale precum pierderea de memorie, insomnia, iritabilitatea, anxietatea sau depresia.
Vitamina B12
Vitamina B12 sau ciancobalamina este implicată în procesul de formare a celulelor roșii sanguine, însă joacă un rol important și în menținerea unui status psihic bun. Deficitul de B12 afectează capacitatea celulelor roșii de a transporta oxigenul, cu apariția anemiei pernicioase. Printre manifestările anemiei pernicioase se numără și simptomele psihice precum:
- schimbări ale dispoziției;
- iritabilitate;
- confuzie;
- paranoia;
- demență;
- halucinații [2].
De asemenea, nivelul scăzut al vitaminei B12 a fost asociat cu apariția unor modificări cognitive la adolescenți [3].
Acidul folic
Acidul folic este o altă vitamină hidrosolubilă din complexul vitaminelor B și este implicat, asemenea vitaminei B12, în formarea celulelor roșii sanguine [2]. S-a observat că pacienții cu depresie au un nivel mediu al acidului folic cu 25% mai mic comparativ cu subiecții sănătoși. Deficitul de folat a fost identificat ca un factor important de risc pentru rezultatele slabe obținute în urma terapiei antidepresive [3].
Magneziul
Magneziul este al doilea cel mai abundent mineral din interiorul celulei umane și este implicat în diferențierea, proliferarea, funcționarea și deplasarea celulelor imune responsabile de apărarea organismului. În plus, magneziul este implicat în unele dintre mecanismele de bază ce conduc la apariția depresiei (inflamația și stresul oxidativ) și joacă un rol important în reducere inflamației la nivel nervos. Cu toate acestea, studiile derulate până în prezent nu au reușit să demonstreze o asociere între deficitul de magneziu și apariția unor afecțiuni psihice [4].
În concluzie, aportul de vitamine și minerale poate avea impact asupra apariției unor afecțiuni psihice precum depresia, insomnia sau demența. Adoptă o dietă echilibrată și variată, bogată în alimente nutritive și nu ezita să ceri ajutorul unui dietetician pentru a te asigura că ai un aport zilnic adecvat de vitamine și minerale.
Surse informative
- WebMD Editorial Contributors. “Vitamins: How They Affect Your Mental Health and How They Can Help Manage Mental Health Issues.” WebMD, 25 Mar. 2021, www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-about-vitamins-and-mental-health.
- Shoemaker, SaVanna. “Depression and Vitamin D Deficiency.” Healthline, Healthline Media, 12 Jan. 2022, www.healthline.com/nutrition/depression-and-vitamin-d.
- Sathyanarayana Rao, TS, et al. “Understanding Nutrition, Depression and Mental Illnesses.” Indian Journal of Psychiatry, vol. 50, no. 2, 2008, pp. 77–82., doi:10.4103/0019-5545.42391.
- Muscaritoli, Maurizio. “The Impact of Nutrients on Mental Health and Well-Being: Insights from the Literature.” Frontiers in Nutrition, vol. 8, 8 Mar. 2021, doi:10.3389/fnut.2021.656290.