Linii de gătit profesionale pentru bucătării profesionale eficiente

Astăzi, bucătăria unui restaurant, cafenea sau cantină obișnuită este greu de imaginat fără o mare varietate de echipamente: friteuze, cuptoare, aragazuri, mașini de gătit paste și multe altele. 

Aici, progresul științific și tehnologic a jucat un rol important, făcând schimbări uriașe și în tehnologia gătitului. Doar bucătăria profesională dotată cu cea mai recentă tehnologie e capabilă să ofere o varietate de meniuri, un serviciu rapid și de înaltă calitate pentru clienți.

Totuși, odată cu instalarea echipamentelor de încălzire în bucătărie începe orice afacere în domeniul cateringului.

Clasificarea echipamentelor termice HoReCa

Echipamentele instalate în bucătăriile unităților de alimentație publică sunt împărțite în grupuri în funcție de următoarele criterii:

  • sursa de căldură;
  • scopul tehnologic;
  • metoda de încălzire.

În funcție de modul în care se încălzesc aparatele de bucătărie, acestea sunt împărțite în trei tipuri:

  • cu încălzire directă, când căldura este transferată printr-un perete de separare; astfel de dispozitive includ plite, cazane și multe altele;
  • combinarea sursei de căldură cu mediul încălzit (încălzitoare de apă);
  • cu influență directă a unei surse de căldură asupra produsului, de exemplu, gătitul la abur.

Echipamentele termice sunt împărțite în funcție de scopul tehnologic în două tipuri:

  • universal: de exemplu, un cuptor;
  • specializate (cu un singur scop): de exemplu, aparat de cafea, friteuză.

Toate dispozitivele termice pot fi împărțite:

  • pentru gătit la abur sau în lichid;
  • pentru coacere și prăjire pe o suprafață fierbinte, în mediu de aer cald, în ulei de gătit, pe bază de radiații infraroșii;
  • pentru procese combinate de gătit;
  • pentru încălzirea produselor gata preparate;
  • pentru dezghețare.

Echipamentele termice sunt clasificate în funcție de sursele de căldură și pot fi:

  • electrice sau pe gaz;
  • de gătit pe foc deschis;
  • de gătit la aburi.

Pentru a facilita munca personalului și pentru a crește productivitatea bucătăriei la unitățile de catering, sunt utilizate linii de gătit profesionale, adică niște serii speciale de echipamente HoReCa destinate pentru prepararea alimentelor. Ele au o gamă largă de module (secțiuni) care pot fi utilizate independent sau în combinație cu altele, ceea ce face din aceste linii gen lego o soluție universală și versatilă, pentru unitățile alimentare de orice profil: cafenele, restaurante, cantine etc.

Denumirea unei linii dintr-o anumită serie și componentele acesteia, pe lângă numele mărcii comerciale (uneori numele companiei), include numărul de serie.

Cele mai citite articole

Datorită faptului că echipamentul principal al liniilor de gătit este termic, aceste linii sunt uneori numite și serii termice. Există următoarele serii standard de linii termice: 600, 700 și 900.

Principiul modular-secțional al construirii unei linii de încălzire vă permite să se alcătuiască configurația optimă a acesteia din echipamentele tehnologice necesare, ținând cont, evident, de seria selectată. 

O serie de factori influențează alegerea configurației: tipul și nivelul unității, numărul de locuri, caracteristicile instalațiilor de producție, conceptul bucătăriei profesionale respective etc. Pentru localurile cu 80-120 de locuri, se consideră seria 700 cea mai bună opțiune, iar pentru cele cu mai mult de 150 de locuri este indicat să achiziționeze seria 900.

Liniile termice pot include următoarele module: tigăi (staționare și basculante), grătare, cuptoare cu convecție, friteuze, oale de gătit, aragazuri, încălzitoare de alimente. Încălzitoarele de alimente de tip „umede” sau „uscate” sunt concepute pentru a menține calde preparatele finalizate.

Mesele neutre modulare sunt concepute pentru tăierea semifabricatelor sau plasarea echipamentelor suplimentare și a inventarului pe acestea.

Echipamente termice ale liniilor de distribuție

Echipamentele termice ale liniilor de distribuție includ încălzitoare de alimente pentru primele feluri și încălzitoare de alimente pentru felurile secundare. Pot fi de tip umed sau uscat.

În conformitate cu regulile sanitare aprobate, temperatura mâncărurilor gata preparate pentru depozitare pe termen scurt într-un încălzitor de alimente (nu mai mult de 2-3 ore de la momentul preparării) în stare încălzită în timpul distribuției ar trebui să fie:

  • pentru feluri secundare și garnituri – nu mai puțin de 65 grade Celsius;
  • pentru supe, sosuri – nu mai puțin de 75 grade Celsius;
  • pentru băuturi calde – nu mai puțin de 85 grade Celsius.

Ai nevoie și tu de elemente modulare pentru liniile de gătit profesionale sau chiar de o serie termică integrală pentru unitatea ta HoReCa? Ia legătura cu specialiștii de la TC Romania Crown Cool chiar acum și comandă ce îți trebuie din magazinul lor online.

Cele mai citite articole

Share your love